23.12.13

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΝΤΑΣ Μίλησε για λογαριασμούς στην Ελβετία και για LEO2HEL

Ολοκληρώθηκε η απολογία του πρώην αναπληρωτή γενικού Διευθυντή εξοπλισμών Αντώνιου Κάντα –η οποία διήρκησε επί τέσσερις ημέρες-  στους ανακριτές Γαβριήλ Μαλλή και Γ. Σταυρόπουλου.
Στην  απολογία του που ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι σήμερα, ο προφυλακισμένος, πλέον, πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών έδωσε λεπτομέρειες για τις προμήθειες στο πρόγραμμα των αρμάτων μάχης Leopard αλλά και για δεκάδες τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία προϊόν των παράνομων αυτών οικονομικών δοσοληψιών.

Στη μαραθώνια απολογία του ο Αντώνης Κάντας μίλησε, σύμφωνα με πληροφορίες, για ένα κομβικό πρόσωπο στη διακίνηση του μαύρου χρήματος. Πρόκειται για απόστρατο αξιωματικό, αντιπρόσωπο γερμανικής εταιρείας από τον οποίο φέρεται να ανέφερε στους ανακριτές ότι έλαβε μίζα 1, 5 εκατ. ευρώ για δύο εξοπλιστικά προγράμματα και συγκεκριμένα για τα υποβρύχια και τα αντιαεροπορικά συστήματα (VSHORADS), ASRAD.
Ο προφυλακισμένος πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών φέρεται ακόμη να ανέφερε στην απολογία του στους δύο ανακριτές ότι πράγματι έλαβε μίζα 1, 7 εκατ. ευρώ για την προμήθεια του εξοπλιστικού προγράμματος Leopard-2HEL
Πρόκειται για μία από τις συμβάσεις που, μαζί με τα υποβρύχια, άρχισαν να υλοποιούνται επί θητείας, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, του Άκη Τσοχατζόπουλου και είτε υπεγράφησαν είτε συνεχίστηκαν ως option επί Γιάννου Παπαντωνίου.
Ακόμη, μετά την απολογία του Αντώνη Κάντα, οι δύο ανακριτές, κατά τις πληροφορίες, έχουν στα χέρια τους στοιχεία για αναρίθμητους τραπεζικούς λογαριασμούς σε επτά ελβετικές τράπεζες. Μάλιστα, ο κατηγορούμενος φέρεται να είναι διατεθειμένος να προσκομίσει στους ανακριτές και τις κινήσεις τους.
Συνολικά, κατά τη διάρκεια της τετραήμερης απολογίας του φέρεται να περιέγραψε  δέκα συνολικά πρόσωπα (οκτώ αντιπροσώπους και δύο χρηματιστές) και να αναφέρθηκε σε δέκα συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων, εκ των οποίων μόνο η μία αυτή, που αφορά στα υποβρύχια, βρίσκεται στην ανάκριση και οι υπόλοιπες στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης.
Πάντως, σε πρόσωπο-«κλειδί» στην εν εξελίξει ανάκριση εξελίσσεται, πλέον, ο έμπορος εξοπλιστικών, Πάνος Ευσταθίου.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο επιχειρηματίας, για τον οποίο ο Αντώνης Κάντας έχει πει ότι του έδωσε μίζα 1,5 εκατ. ευρώ για δύο συμβάσεις εξοπλιστικών, θα είναι ο επόμενος κατηγορούμενος που θα περάσει το ανακριτικό κατώφλι.
Πάντως, σύμφωνα με το συνήγορό του, Μιχάλη Δημητρακόπουλο, ο επιχειρηματίας είναι ήδη έτοιμος να συνεργαστεί με τις Αρχές.
Ο Πάνος Ευσταθίου, ο οποίος έχει ήδη δώσει κατάθεση και στην Εισαγγελία της Βρέμης, δραστηριοποιείτο από τη δεκαετία του '80 ως αντιπρόσωπος της Atlas Elektroniks στην Ελλάδα, που είχε αναλάβει να εξοπλίσει τα υποβρύχια με σόναρ στο πλαίσιο της σύμβασης «Ποσειδώνας 2». Επρόκειτο για σύμβαση αναβάθμισης των υποβρυχίων που υπογράφτηκε το 2002 επί θητείας Γιάννου Παπαντωνίου.
«Με πλήρη συνείδηση των συνεπειών των πράξεών μου αναλαμβάνω τις ευθύνες που μου αναλογούν και είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω το νόμο» δήλωσε μετά το τέλος της απολογίας του  ο Αντώνης Κάντας, εξερχόμενος από το γραφείο των ανακριτών, πριν οδηγηθεί στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου κρατείται, αφού έχει κριθεί προφυλακιστέος.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr