19.12.13

Απορρίφθηκε η πρόταση εξεταστικής του ΣΥΡΙΖΑ για τα υποβρύχια


EFENPRESS:Γιατί απορρίφθηκε; Ποιοι και ...γιατί δεν θέλουν να μαθευτεί η αλήθεια;

______________________________________


Απορρίφθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για τα υποβρύχια. Κατά την ονομαστική ψηφοφορία ψήφισαν 287 βουλευτές. «Όχι» ψήφισαν 167, ενώ «ναι» ψήφισαν 120.

Κατά ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ενώ υπέρ ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ.
Είχε προηγηθεί έντονη σύγκρουση μεταξύ του Ευ. Βενιζέλου και του Αλ. Τσίπρα, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να κατηγορεί τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «εξυπηρετείτε επαγγελματίες των αντισταθμιστικών ωφελημάτων». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «επανέλαβε τις χυδαιότητες, συκοφαντίες, ύβρεις, ανευθυνότητες πάνω στις οποίες στηρίζει την πολιτική του παρουσία τους τελευταίους τρεις μήνες». «Κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια και προσφέρεστε στην απώλεια του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος», είπε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχει εσφαλμένη εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο αδύναμος κρίκος, αλλά και μία ορθή εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τον ρόλο τον δικό μου και του ΠΑΣΟΚ στην συνοχή της κυβέρνησης», είπε ο κ. Βενιζέλος σημειώνοντας ότι πίσω από την επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ «υπάρχουν και άλλα κίνητρα που αφορούν την εξυπηρέτηση συμφερόντων που έχουν θιγεί από εμένα και δεν θέλουν σταθερότητα στη χώρα». «Υπάρχει και το κεκαλυμμένο παιχνίδι με τη δραχμή», πρόσθεσε. «Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ γερασμένος, εντυπωσιακά γερασμένος», υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος, καταγγέλλοντας ότι ο απόστρατος Γ. Ταφίλης, υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ για τα θέματα Άμυνας, «έχει μακρά δραστηριότητα στα αντισταθμιστικά ωφελήματα». «Δεν λέω ότι έχει κάνει κάτι κακό, παράνομο, πάντως είναι μία διαβολική σύμπτωση», παρατήρησε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέπτυξε διεξοδικά, για περισσότερο από μία ώρα, τα επιχειρήματά του υπέρ της συμφωνίας που έγινε το 2010 και προειδοποίησε τον Αλ. Τσίπρα ότι «αυτά που λέτε εδώ μέσα θα χρησιμοποιηθούν εις βάρος της χώρας μας στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο».

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο αυτό που πρέπει να γίνει είναι η παραλαβή των υποβρυχίων, η νομική αντίκρουση των ισχυρισμών των αντιδίκων, αλλά και διάλογος μαζί τους, η επαναφορά του σχεδίου συνεργασίας Σκαραμαγκά και Ελευσίνας και, ει δυνατόν, η συγχώνευσή τους με την συμμετοχή και ελληνικών ιδιωτικών εφοπλιστικών κεφαλαίων, η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να συνάπτονται συμφωνίες για ξένα πολεμικά πλοία και η επαναφορά στην κατάσταση του 2011.

«Ή ήσασταν θύμα του colpo grosso ή ήσασταν και σεις στο κόλπο»

«Ή ήσασταν θύμα του colpo grosso και πρέπει να ζητήσετε συγγνώμη για την αφέλειά σας ή ήσασταν και σεις στο κόλπο», απάντησε ο Αλ. Τσίπρας στον Ευ. Βενιζέλο.


Πρόσθεσε δε, απευθυνόμενος στους κυβερνητικούς Βουλευτές ότι «επειδή εσείς που θα ψηφίσετε δεν ήσασταν στο κόλπο, πρέπει να ψηφίσετε την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στο θέμα της πραγματικής ιδιοκτησίας των ΕΝΑΕ λέγοντας ότι τα ΕΝΑΕ μεταβιβάσθηκαν από την Thyssen Group στην Hern και άρα στον εαυτό τους. «Αν ισχύει ότι οι Γερμανοί βρήκαν ένα παρένθετο σχήμα, την Abu Dhabi Mare, για να γλιτώσουν αντισταθμιστικά οφέλη. τόκους, φορολογικούς ελέγχους και, αφού πάρουν 360 εκατ., να αφήσουν τα υποβρύχια να σκουριάζουν, κάποιοι έχουν την ευθύνη», υπογράμμισε.


Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι το μετοχολόγιο των ΕΝΑΕ λέει ότι ανήκουν στην Hern, αλλά ο Ε. Βενιζέλος λέει στην Priminvest. «Εδώ είναι απάτη. Ή το ένα είναι πλαστό ή το άλλο», είπε και κατέθεσε απόφαση του 2011 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών ότι τα ΕΝΑΕ μεταβιβάσθηκαν στην Hern, η οποία αγοράσθηκε από την Priminvest, και κατ’ ακολουθία η Hern είναι η κάτοχος των ΕΝΑΕ. «Είστε περήφανος για το νόμο και την τροπολογία σε σχέση με το αποτέλεσμα; Που δόθηκαν 360 εκατ. σε καιρό κρίσης και δεν ξέρουμε που βρίσκονται; Που δεν πήραμε τα υποβρύχια; Που οι εργαζόμενοι δεν έχουν να κάνουν Χριστούγεννα», ρώτησε τον Ε. Βενιζέλο ο Αλ. Τσίπρας. Απαντώντας στις κατηγορίες του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «αήθη υπονοούμενα για τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Μας κατηγορείτε ότι αναδεικνύουμε αυτό το μείζον εθνικό θέμα γιατί μας υποκινούν τα ανταγωνιστικά συμφέροντα. δηλαδή τα ναυπηγεία Ελευσίνας. Απευθυνθείτε στον Πρωθυπουργό. Όπως γνωρίζετε ο ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων Ελευσίνας κ. Ταβουλάρης ήταν συνεργάτης του στην ΠΟΛΑΝ. Λάθος πόρτα χτυπάτε», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε: «υπέρ των Ναυπηγείων Ελευσίνας δουλεύετε εσείς που διαλύετε τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά».

Για τον απόστρατο Γ. Ταφίλη, που είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε πως ήταν ο άνθρωπος που έφερε στην επιφάνεια τα προβλήματα των τυφλών Μιράζ της αγοράς του αιώνα. «Αν έχετε οποιοδήποτε συγκεκριμένο στοιχείο να το καταθέσετε εκεί που πρέπει», πρόσθεσε.

«Μου λέτε για αήθη υπονοούμενα εσείς που έχετε στήσει ένα χορό εξυπηρετώντας πολύ συγκεκριμένους στόχους;», απάντησε ο Ε. Βενιζέλος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κάλεσε να δώσει «απαντήσεις, γιατί τα χειρίζεστε με ένα πολύ μικρό κύκλο ανθρώπων».

Για το θέμα των συνδεδεμένων εταιρειών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η Priminvest είναι συνδεδεμένη με την Abu Dhabi Mare.

newsroom naftemporiki.gr