9.12.13

Συρία: Σαρώνονται οι ισλαμιστές - Κατέλαβε 2 πόλεις ο Στρατός σε σκληρές μάχες (vid)


ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΜΕ Τ-72 & ΤΟΜΑ
Oλοκληρώθηκε μεγάλη εκκαθαριστική-σαρωτική επιχείρηση των συριακών δυνάμεων κατά των αντικαθεστωτικών ανταρτών για τον έλεγχο ενός οδικού άξονα ο οποίος συνδέει την Δαμασκό με τις συριακές ακτές.
Ο συριακός Στρατός ανέκτησε τον έλεγχο της οδικής αρτηρίας μια κίνηση που θεωρούνταν αναγκαία για τη μεταφορά στο εξωτερικό και την καταστροφή τοξικών χημικών που ανήκαν στο συριακό οπλοστάσιο, αλλά το κρισιμότερο είναι ότι έχει πιέσει και εξοντώνει τις ισλαμικές μονάδες που έχουν παγιδεί μταξύ του συριακού Στρατού και των συνόρων του ΛΙβάνου

Ο Στρατός εξαπέλυσε επίθεση στα μέσα του Νοεμβρίου (βίντεο) για να ανακτήσει τον έλεγχο αυτού του οδικού άξονα, ο οποίος διέρχεται από την ορεινή περιοχή Καλαμούν, περίπου 50 χλμ. βόρεια της Δαμασκού, συνεχίζει κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο και κατά μήκος του βρίσκονται πολλές στρατιωτικές βάσεις και φυλάκια.
Η τελική επίθεση ξεκίνησε χθες το απόγευμα με μπαράζ πυροβολικού στα καλύτερα οχυρωμένα σημεία όπου παρατηρούντο οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των ισλαμιστών και του FSA και εν συνεχεία ακολούθησαν ΤΟΜΑ που έβαλλαν κατά των αντιαρματικών ομάδων, αποβιβάζοντας ταυτόχρονα ομάδες πεζικoύ.
Σε τουλάχιστον δυο σημαία έγιναν σκληρές μάχες οι οποίες κρίθηκαν από την έλευση των αρμάτων μάχης Τ-72, αλλά και μαχητικών αεροσκαφών τα οποία έβαλλαν θερμοβαρικά όπλα και έκαψαν ζωνταανούς δεκάδες ισλαμιστές.
Εν τέλει ο Στρατός απέσπασε τις πόλεις Κάρα και Ντάιρ Ατίγια, ενώ έχει προελάσει σε περιοχές γύρω από την πόλη Νάμπακ, κοντά στον αυτοκινητόδρομο. Η επίθεση στο Ναμπάκ μάλλον θα ξεκινήσει εντός της ημέρας καθώς οι ισλαμιστές εμφανίζονται πανικοβλημάνοι και δεν έχουν οδό διαφυγής.
Ο τηλεοπτικός σταθμός αλ Μάναρ της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, ο οποίος έχει δημοσιογράφους ενσωματωμένους σε μονάδες του συριακού στρατού, μετέδωσε επικαλούμενος αξιωματικούς των συριακών υπηρεσιών ασφαλείας ότι ο αυτοκινητόδρομος αυτός είναι πλέον ασφαλής.
Οι συνεχιζόμενες μάχες στη Συρία θέτουν ένα σημαντικό εμπόδιο για την εφαρμογή όσων είχαν συμφωνηθεί ανάμεσα στην κυβέρνηση της Συρίας και τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), δηλαδή να έχουν μεταφερθεί τα πιο επικίνδυνα συριακά χημικά όπλα -τουλάχιστον 1.300 τόνοι σαρίν, αερίου μουστάρδας και άλλων θανατηφόρων χημικών ουσιών- στο εξωτερικό ως τα τέλη της χρονιάς για να καταστραφούν.
Οι ισλαμιστές επιχειρουν να εμφανίσουν ανακόλουθη την συριακή κυβέρνηση και για αυτό επιχειρούσαν να ματαιώσουν την αποστολή αυτή κρατώντας τις συγκεκριμένες πόλεις και οδικές αρτηρίες.
Η νίκη του συριακού Στρατού είναι μεγάλη, αφού ουσιαστικά λύθηκε η πολιορκία της Δαμασκού στα ανατολικά-νοτιοανατολικά της πόλης προς την κατεύθυνση των συνόρων με τον Λίβανο και γίνονται ακόμα πιο ασφαλείς οι αρτηρίες που μετακινούνται οι Σιίτες μαχητές της Χεζμπολάχ, συμμάχων της Δαμασκού.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr