11.10.13

Στις ΗΠΑ για τα Mark-V o Α/ΓΕΝ

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα Έθνος, η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ ανέθεσε στον Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχο Β. Αποστολάκη να μεταβεί στις ΗΠΑ για να εξετάσει την προοπτική προμήθειας μεταχειρισμένωνσκαφών ειδικών επιχειρήσεων για τη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών. 
Στο "στόχαστρο" του ΠΝ βρίσκονται τα σκάφη τύπου Mk-V που αποσύρουν οι Navy Seals, οκτώ εκ των οποίων βρίσκονται σε κατάσταση μακράς αποθήκευσης με τα υπόλοιπα 12 να αποσύρονται ως το τέλος του έτους. Να υπενθυμίσουμε ότι το θέμα είχε έρθει στην δημοσιότητα τον περασμένο Μάρτιο από το περιοδικό "Δούρειος Ίππος" του Σάββα Βλάσση. 

Όπως γράφαμε τότε, "το μήκος 25 μέτρων, και εκτόπισματος 68 τόνων Mark V, κινούν δύο 12-κύλινδροι κινητήρες ντίζελ MTU TE94 και δύο υδροτζέτ KaMeWa K50S, εξασφαλίζοντας μέγιστη ταχύτητα 50 κόμβων και ακτίνα δράσης 500 ναυτικών μιλίων. Διαθέτει πέντε σταθμούς οπλισμού, οι οποίοι φιλοξενούν από πολυβόλα 0.50 εώς βομβιδοβόλα των 40mm, προσφέροντας δυνατότητα εξαπόλυσης μεγάλου όγκου πυρός και ικανοποιητική περιμετρική κάλυψη. Έχει αναφερθεί και η μεταφορά φορητών αντιαεροπορικών πυραύλων Stinger. Mε το πρόγραμμα αγοράς σκαφών συνοδείας για τις ανάγκες των Ειδικών Δυνάμεων να θεωρείται νεκρό λόγω έλλειψης πόρων, η πιθανότητα παραχώρησης αριθμού Mk-V θα μπορούσε -υπό προυποθέσεις- να καλύψει μέρος των επιχειρησιακών αναγκών στο Αιγαίο. Η ΔΥΚ σήμερα βασίζεται σε ένα ετερόκλητο στολίσκο ταχέων σκαφών, η πλεονότητα των οποίων είναι μετασκευασμένα ταχύπλοα μη-στρατιωτικών προδιαγραφών - κατασχεμένα σκάφη αναψυχής ή δωρεές."

O Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης

Το ενδιαφέρον του Α/ΓΕΝ για τις Ειδικές Δυνάμεις του ΠΝ θεωρείται δεδομένο, καθώς ο Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, είναι ο πρώτος Α/ΓΕΝ στην ιστορία του ΠΝ, προερχόμενος από τους Υποβρύχιους Καταστροφείς, έχει μάλιστα διατελέσει και Διοικητής της ΜΥΚ. Ειρήσθω αν παρόδω, τον περασμένοΑπρίλιο, ο Αντιναύαρχος Αποστολάκης είχε ανοίξει το θέμα ενίσχυσης του εμψύχου δυναμικού της ΔΥΚ, μέσω του θεσμού των ΟΒΑ. 
Σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει, εξετάζεται  να επιτραπεί και πάλι η φοίτηση στο Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών για τους κληρωτούς που υπηρετούν θητεία 12 μηνών στο ΠΝ. 

Όσοι εξ αυτών επιθυμούν να φοιτήσουν στο σκληρό σχολείο διαρκείας 6,5 μηνών και λαμβάνουν πτυχίο Υ/Κ, θα έχουν δυνατότητα να παρατείνουν την υπηρεσία τους στην ΔΥΚ για περίοδο 3 ετών, με εν συνεχεία παράταση για άλλη μία 3ετία. 

Έτσι, ελπίζεται να ανανεωθεί το έμψυχο δυναμικό, το οποίο έπειτα από διακοπή προσλήψεως ΕΠΟΠ επί 3ετία πλέον, παρουσιάζει κενά εκ της αποχωρήσεως στελεχών.
enkripto