29.10.13

«Ψηφίστε τα συμφωνηθέντα για να κάνουμε σκληρή διαπραγμάτευση»


Efenpress: Για άλλη μια φορά, προσπαθούν να υφαρπάσσουν τις ψήφους των βουλευτών, υποτιμώντας τη νοημοσύνη τους!
Τη γραμμή «ψηφίστε τα ήδη συμφωνηθέντα μέτρα, ώστε να... διαπραγματευτούμε σκληρά με την τρόικα» εγκαινιάζει η κυβέρνηση προς τους διαφωνούντες βουλευτές, καθώς γαλάζια και κυρίως πράσινη ΚΟ μοιάζουν απολύτως με κινούμενη άμμο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου και τη Χαριλάου Τρικούπη ανησυχούν ιδιαιτέρως από την τύχη που μπορεί να έχει όταν φτάσει στη Βουλή ο ενιαίος φόρος ακινήτων, όπως φάνηκε από τη χθεσινή ιδιαίτερα επιθετική, δήλωση του Βύρωνα Πολύδωρα, ενώ υπενθυμίζεται ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος μέσω του Real.fm 97.8 τον χαρακτήρισε αντισυνταγματικό.


Ωστόσο και τα μέτρα που δεν θα χρειαστεί να περάσουν από τη Βουλή εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν ένα ασταθές και ρευστό πολιτικό περιβάλλον που πιθανότατα θα καταστήσουν «αυτοεπιβεβαιούμενη προφητεία» τις διαρροές του προηγούμενου διαστήματος περί σύγκρουσης της κυβέρνησης με την τρόικα, ακόμα και περί πρόωρης κάλπης αν οι δανειστές επιμείνουν σε νέα μέτρα. Το σήκωμα των τόνων, άλλωστε, από το Μέγαρο Μαξίμου το προηγούμενο διάστημα, και το συγκρουσιακό κλίμα με την τρόικα, μάλλον δημιουργεί ευνοϊκό πλαίσιο για τους βουλευτές που αντιδρούν, αφού στα μάτια του κόσμου δεν θέλουν να εμφανίζονται πίσω από την κυβέρνηση.

Μεταξύ των μέτρων που θα εφαρμοστούν και που αναμένεται να δοκιμάσουν την αντοχή, αλλά και την αξιοπιστία της κυβέρνησης ως προς τη δέσμευσή της ότι δεν πρόκειται να λάβει νέα μέτρα, είναι:

• Το κλείσιμο των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ, όπως επιμένει η τρόικα ή όχι.
• Η αναθεώρηση προς τα κάτω των επικουρικών συντάξεων, όπως ήδη έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, αλλά και η μείωση των εφάπαξ.
• Η ολοκλήρωση των διαθεσιμοτήτων και η εύρεση της δεξαμενής των νέων 12.500.
• Η υλοποίηση των 2000 απολύσεων, εφόσον η τρόικα δεχθεί τις απολύσεις στην ΕΡΤ, γιατί διαφορετικά θα είναι μεγαλύτερες.

Τα μέτρα αυτά, που αποτελούν προαπαιτούμενα για την τρόικα, αναμένεται να δημιουργήσουν θερμό πολιτικό κλίμα στη χώρα, αλλά και θα εντείνουν τις αντιδράσεις στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών ομάδων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που εμφανίζουν εικόνα κινούμενης άμμου. Στην «πράσινη ΚΟ» , μάλιστα, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να αναζητά τρόπους προκειμένου να μην υπάρξει «ατύχημα», έστω και για προσωρινό χρονικό διάστημα.

Προβληματισμός για τον Βύρωνα

Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, επικρατεί έντονος προβληματισμός για το «πού το πάει ο Βύρωνας Πολύδωρας». Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής εξέδωσε χθες σκληρή ανακοίνωση για την πολιτική της κυβέρνησης με τον ενιαίο φόρο ακινήτων, κάνοντας λόγο για «δήμευση περιουσιών». Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές μέρες ο Βύρων Πολύδωρας ειρωνεύτηκε «τη στάση της κυβέρνησης σχετικά με τη σθεναρή απόκρουση νέων οριζοντίων μέτρων» αναφέροντας στην ανακοίνωσή του: «Να προσέχουν μη στεναχωρήσουν τους δανειστές μας και θυμώσουν. 

Δηλαδή, αν δεν είναι οριζόντια τα πρόσθετα μέτρα (για μισθούς και συντάξεις) και είναι κάθετα (για «κούρεμα» καταθέσεων και για δημεύσεις περιουσιών), θα είναι καλά; Ηθικόν επιμύθιον: ‘’Μπορούμε να παίζουμε με τις λέξεις όσο θέλουμε, με τους ηλίθιους που κυβερνάμε και με τον πόνο τους’’. Αίσχος!». 

Συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο πρώην πρόεδρος της Βουλής να θελήσει να εκφράσει το χώρο στα δεξιά της ΝΔ, ωστόσο δεν συζητούν το ενδεχόμενο πειθαρχικών μέτρων εναντίον του.
real.gr