2.10.13

Τσίπρας στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς: Ο ναζισμός θα ξεριζωθεί, εάν τερματιστεί η λιτότητα


Να διαγραφεί σημαντικό μέρος της ονομαστικής αξίας του δημόσιου χρέους κάθε χώρας  της Ε.Ε –όχι μόνο του Νότου -και να αποπληρωθεί το υπόλοιπο με ρήτρα ανάπτυξης  και μ’ ένα Σχέδιο Μάρσαλ 2, είναι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για να επανενωθεί η  οικονομικά διαιρεμένη Ευρώπη, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνεδρίαση της ευρω-ομάδας στις Βρυξέλλες ενόψει ευρωεκλογών.  Τόνισε ότι η αντιμετώπιση της φτώχιας, είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί ο ναζισμός στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στην   «Χρυσή Αυγή», είπε ότι  η εξάρθωσή της «δεν είναι απλά και μόνον ποινική διεκπεραίωση. Είναι κατ’ εξοχήν πολιτική διαδικασία. Εκτείνεται στο σύνολο των θυλάκων υπόθαλψης, στήριξης και προώθησης αυτής της εγκληματικής συμμορίας, σε κρίσιμους τομείς της θεσμικής εξουσίας».
Υποστήριξε ότι «η Χ.Α φόρεσε τη μάσκα της αντισυστημικής δύναμης και κατασκήνωσε στο αντιμνημονιακό στρατόπεδο. Εκμεταλλεύτηκε τον ανθρώπινο πόνο και την κοινωνική απελπισία που έσπειραν η λιτότητα και οι απολύσεις του Μνημονίου. Εκμεταλλεύτηκε, την υστερόβουλη και ανερμάτιστη μικροκομματική στρατηγική του Πρωθυπουργού που σας προανέφερα. Και έτσι απέσπασε την επιτήδεια αδιαφορία ή ακόμα και ανοχή των ΜΜΕ της διαπλοκής. Εμείς, λοιπόν, λέμε ότι η Χρυσή Αυγή είναι το ανθρωπόμορφο τέρας που θέριεψε στον αναπνευστήρα του Μνημονίου. Γι’ αυτό ο ναζισμός δεν θα ξεριζωθεί από την ελληνική κοινωνία αν δεν τερματίσουμε αμέσως το Μνημόνιο και τη λιτότητα. Αν δεν αλλάξουμε πολιτική. Είναι όρος για τη διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής συνείδησης. Είναι ελάχιστη προϋπόθεση για να βγει ο φτωχός και ο κοινωνικά αποκλεισμένος από την απελπισία του  
Όπως η Ελλάδα προηγήθηκε στα Μνημόνια και άνοιξε τις πύλες της κόλασης για όλο τον ευρωπαϊκό Νότο, έτσι προηγείται σήμερα και στην άνοδο της κοινωνικής επιρροής του ναζισμού. Είναι θλιβερές πρωτιές – αλλά, δυστυχώς, τις έχουμε. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι ο κίνδυνος του ναζισμού είναι περιορισμένος ή ότι αφορά μεμονωμένες χώρες. Ακριβώς το αντίθετο θα έλεγα. Ο ναζισμός ήταν και παραμένει ευρωπαϊκό πολιτικό – και πρωτίστως κοινωνικό – πρόβλημα. Και η νεοφιλελεύθερη διαχείριση της κρίσης από το ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημένο δυστυχώς ανοίγει την πόρτα της κοινωνικής οργής στα ναζιστικά ρεύματα. Εμείς θέλουμε να την κλείσουμε μια για πάντα. Θέλουμε να ζήσουμε τις μεγάλες θετικές εκπλήξεις στις Ευρωεκλογές – με τη σημαντική άνοδο της Αριστεράς παντού, σε όλη την Ευρώπη – και όχι την οδυνηρή ναζιστική έκπληξη... Γι’ αυτό ζητάμε τη συντονισμένη αντιστροφή της λιτότητας στην Ευρώπη με ενίσχυση της ζήτησης. Γι’ αυτό ζητάμε την αναπτυξιακή επανεκκίνησή της τόσο με Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Χρέος, ώστε να διαγραφεί σημαντικό μέρος της ονομαστικής αξίας του και να αποπληρωθεί το υπόλοιπο με ρήτρα ανάπτυξης, όσο και μ’ ένα Σχέδιο Μάρσαλ 2. Το ζητάμε για όλους. Όχι μόνο για το Νότο – και μάλιστα σε βάρος του Βορρά. Το απαιτούμε για να επανενώσουμε την οικονομικά διαιρεμένη Ευρώπη», κατέληξε ο κ. Τσίπρας. 
 http://www.eklogika.gr