8.10.13

Κάθε χρόνο η άσκηση «Παρμενίωνας»

Πάρθηκε η απόφαση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από το Πεντάγωνο, να πραγματοποιείται η άσκηση Παρμενίωνας κάθε χρόνο και όχι κάθε δύο έτη που γίνονταν παλαιότερα.Βέβαια λόγω δημοσιονομικής κρίσης της Ελλάδος, η άσκηση Παρμενίωνας είχε να γίνει εδώ και τρία χρόνια. Αν και το οικονομικό όφελος δεν είναι δεδομένο καθώς ο κάθε κλάδος των Ενόπλων Δυνάμεων έκανε τις ασκήσεις του και έτσι προέκυπτε ένα τμηματικό κόστος που αν αθροιστεί πλησιάζει το ποσό που απαιτεί ένας “Παρμενίων”.

Μετά την ολοκλήρωση του “Παρμενίωνα 2013” και τη διαπίστωση ότι τα οφέλη είναι πολλαπλά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος σε συνεννόηση με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, αποφάσισαν η συγκεκριμένη άσκηση να πραγματοποιείται σε ετήσια βάση.


Και αυτό γιατί, μέχρι τώρα υπήρχε κατακερματισμός των ασκήσεων στον κάθε κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων. Τα γυμνάσια αυτά, γίνονταν χωρίς να πλησιάζουν ρεαλιστικά, θέατρα πολέμου αφού ήταν μεμονωμένα χωρίς διακλαδικότητα. Επιχειρούσε π.χ. κάπου το Πολεμικό Ναυτικό χωρίς τον κίνδυνο των εχθρικών αεροσκαφών ή επιχειρούσαν οι μηχανοκίνητες μονάδες χωρίς απειλές από δυνάμεις έφεραν φορητά αντιαρματικά όπλα.

Μετά από συζήτηση που υπήρξε με τον υπουργό Δ. Αβραμόπουλο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ μ. Κωσταράκο κατέληξαν στο συμπέρασμα πως θα πρέπει αντί για τον κατακερματισμό των ασκήσεων να υπάρξει ενοποίηση αυτών. Τα οφέλη στην εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων και η ενίσχυση της διακλαδικότητας σε ρεαλιστικές συνθήκες είναι πολλαπλά.

Να σημειώσουμε ότι μέχρι το 2007-8 ο Παρμενίων γίνονταν σε ετήσια βάση, μετά αποφασίστηκε να γίνεται κάθε δύο χρόνια. Τώρα που εξετάστηκε εκ νέου κρίνεται αναγκαίο να γίνεται κάθε χρόνο το Σεπτέμβριο.

Το κόστος θα καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του λειτουργικού κόστους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Γ. Κοκ.

newpost.gr