30.10.13

Πρόταση νόμου για απλή αναλογική από τον Φώτη Κουβέλη

Efenpress: Με κομπίνες "Bonus", κατάντησαν τις εκλογές Super Market, ανάλογα με τα συμφέροντα του εκάστοτε κρατούντος κόμματος, προς δόξαν της ..."δημοκρατίας"!!! 
_________________________
Πρόταση νόμου για αλλαγή του εκλογικού νόμου με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, αλλά και των βουλευτών επικρατείας, καταθέτει την Πέμπτη το πρωί ο Φώτης Κουβέλης, αγγίζοντας ένα ιδιαίτερο ευαίσθητο θέμα για το πολιτικό σύστημα.

Η πρόταση νόμου, σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, περιλαμβάνει τρία άρθρα. Με το πρώτο προτείνεται η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, με το δεύτερο προτείνεται η κατάργηση των βουλευτών Επικρατείας και με το τρίτο άρθρο μοιράζονται οι 300 έδρες σε κάθε κόμμα ανάλογα με τη δύναμή του. Χωρίς δηλαδή να εισέρχεται στο θέμα της κατάτμησης των περιφερειών και χωρίς να προτείνει την κατάργηση του 3% ως ορίου εισόδου για ένα κόμμα στη Βουλή, ο Φώτης Κουβέλης προτείνει κατ' ουσίαν απλή αναλογική. Η πρόταση νόμου θα υπογράφεται από τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ και από το σύνολο των βουλευτών του κόμματος.
Η πρόταση της ΔΗΜΑΡ αναμένεται να προκαλέσει έντονο παρασκήνιο, αλλά και να θέσει επί τάπητος το θέμα του εκλογικού νόμου, κυρίως ως προς το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, πρόβλεψη που ιδιαίτερα με τα σημερινά χαμηλά ποσοστά των δύο πρώτων κομμάτων αποτελεί μείζονα στρέβλωση και νόθευση της λαϊκής βούλησης.
Το «μπαλάκι» πετιέται προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ που επιμένει στην απλή αναλογική, χωρίς όμως έως τώρα να έχει καταθέσει σχετική πρόταση, καθώς πιστεύει ότι μπορεί να αναδεχθεί πρώτο κόμμα και συνεπώς φλερτάρει με το μπόνους των 50 εδρών.
Η πρόκληση όμως ισχύει και για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που ζητάει κατανομή του μπόνους μεταξύ των κομμάτων που θα δηλώσουν ότι θα συνεργαστούν προκειμένου να συγκροτήσουν κυβερνητικό συνασπισμό μετά τις εκλογές! Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πάντως δεν κατόρθωσε να επιβάλει τη θέση του στη προγραμματική συμφωνία που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει και η στάση που θα κρατήσουν ΚΚΕ και ΑΝΕΛ.
thestival