25.10.13

Ευρωπαίοι ηγέτες σε Ομπάμα: Μας κατασκοπεύεις;

Σε νέο επίπεδο φαίνεται ότι περνάει η οργή των Ευρωπαίων ηγετών για τις αμερικανικές υποκλοπές, καθώς διακινούνται πληροφορίες ότι ακόμη και το κινητό τηλέφωνο της Άνγκελα Μέρκελ ήταν «στόχος» των παρακολουθήσεων της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA). Ο Λευκός Οίκος δέχεται συνεχώς τα τηλεφωνήματα των Ευρωπαίων ηγετών που εκφράζουν τον θυμό τους και απαιτούν εδώ και τώρα εξηγήσεις. 


Αν και οι αποκαλύψεις του πρώην τεχνικού της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν για το σύστημα παρακολουθήσεων PRISM έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες μόλις τώρα φαίνεται ότι αρχίζουν να φέρνουν σε αμηχανία τον Λευκό Οίκο. Η Γερμανίδα καγκελάριος φέρεται να έμαθε από αξιόπιστες πηγές και από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες ότι υπάρχει βάση στις καταγγελίες ότι το κινητό τηλέφωνο της παρακολουθείται από τους Αμερικανούς. 

Η Άνγκελα Μέρκελ τηλεφώνησε αμέσως στον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα και ζήτησε εξηγήσεις σε έντονο ύφος. Η Μέρκελ φέρεται να είπε στον Μπαράκ Ομπάμα ότι εάν οι πληροφορίες ευσταθούν τότε πρόκειται «για μία σοβαρή παραβίαση εμπιστοσύνης. Αυτές οι πρακτικές θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως». 

Ο αυστηρός τόνος της καγκελαρίου υπογραμμίζει ότι το Βερολίνο πιθανότατα δεν διατηρεί αμφιβολίες ότι πράγματι οι Αμερικανοί «κρυφάκουγαν την καγκελάριο». Και ο Λευκός Οίκος, όμως, ανέφερε σε ανακοίνωση ότι ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε την Άνγκελα Μέρκελ ότι το τηλέφωνο της δεν παρακολουθείται και δεν θα παρακολουθείται από την NSA. Σε ερώτηση της εφημερίδας Guardian εάν το κινητό τηλέφωνο της Μέρκελ ήταν στόχος παρακολούθησης στο παρελθόν υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου αρνήθηκε να το διαψεύσει. 

Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος στη Γερμανία για τις ΗΠΑ είναι το άκρως ειρωνικό σχόλιο του γερμανικού περιοδικού Spiegel για τις υποκλοπές: «‘’Το να είσαι άνετος έχει το τίμημα του’’ έγραψε το 2010 ο αρθρογράφος της Washington Post, Τζάκσον Ντέιλ και πρόσθεσε ότι ο Ομπάμα δεν έχει γνήσιους φίλους μεταξύ των ηγετών παγκοσμίως. Αλλά τι τους θέλει; Έχει την NSA». 

Το θέμα μονοπώλησε και την χθεσινή συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής με τους Ευρωπαίους ηγέτες να καταδικάζουν κατά την είσοδο τους τις αμερικανικές υποκλοπές και να ζητούν την λήψη μέτρων προστασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Άλλωστε από τα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο είναι ήδη γνωστό ότι και οι Βρυξέλλες αποτελούσαν στόχο των υποκλοπών των ΗΠΑ. Ακόμη και ο Γάλλος πρόεδρος φέρεται να προσέγγισε τον πρόεδρο της Ε.Ε., Χέρμαν βαν Ρομπάι προκειμένου να τεθεί το ζήτημα και επίσημα στην ατζέντα της Συνόδου. 



Το Παρίσι έγινε πυρ και μανία με την Ουάσινγκτον πριν από μερικές ημέρες όταν η γαλλική εφημερίδα Le Monde παρουσίασε στοιχεία του Σνόουντεν που αποδεικνύουν ότι η NSA κατέγραψε περισσότερα από 70 εκατ. τηλεφωνήματα Γάλλων στη διάρκεια ενός μήνα πέρσι. Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα, η NSA παρακολουθούσε πολιτικούς, μέλη της κυβέρνησης, και επιχειρηματίες της Γαλλίας με ένα πρόγραμμα που είχε την κωδική ονομασία «US-985D». Από το μικροσκόπιο της NSA δεν ξέφυγαν ούτε οι Γάλλοι διπλωμάτες. Σύμφωνα με το γαλλικό δημοσίευμα, οι Αμερικανοί φέρονται να χρησιμοποίησαν τις πληροφορίες που συνέλεξαν προκειμένου να επηρεάσουν το αποτέλεσμα μίας ψηφοφορίας – «κλειδί» στον ΟΗΕ.

Ο Φρανσουά Ολάντ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό πρόεδρο και φέρεται επίσης σε αυστηρό ύφος να χαρακτήρισε «απαράδεκτες» αυτές τις πρακτικές μεταξύ εταίρων. Εξηγήσεις για τις αμερικανικές υποκλοπές έχει ζητήσει και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέτα. 

Οι αποκαλύψεις, όμως, δεν σταματούν μόνο στην Ευρώπη. Το Μεξικό αντέδρασε έντονα όταν δημοσιεύθηκαν στοιχεία που αποδείκνυαν ότι η NSA παρακολουθούσε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τουπρώην προέδρου, Φελίπε Καλντερόν και του νυν προέδρου, Ενρίκο Πένα Νιέτο κατά την προεκλογική εκστρατεία. Την έντονη ενόχληση της δεν έκρυψε ούτε η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ που τον περασμένο μήνα ακύρωσε μία προγραμματισμένη επίσκεψη στον Λευκό Οίκο μετά τις αποκαλύψεις ότι η NSA «κρυφάκουγε» Βραζιλιάνους πολίτες αλλά και επιχειρηματίες.
real.gr