21.10.13

Έντιμος συμβιβασμός ή ολική ρήξη με την τρόικα

Σε συμβιβασμό με την τρόικα μέσω πολιτικής διαπραγμάτευσης για την αποφυγή νέων μέτρων προσβλέπει ο Αντ. Σαμαράς, προκειμένου να μην «τιναχτούν» όλα στον αέρα, παραμονή της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. 

Ο πρωθυπουργός «παίρνει επάνω του» τη διαπραγμάτευση με τους πολιτικούς προϊστάμενους της τρόικας, καθώς πλέον, όπως έχουν αντιληφθεί και οι πιο μετριοπαθείς από τους υπουργούς του, είναι εξαιρετικά δύσκολο να συνεχιστούν οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, όσο υπάρχουν διάσπαρτες δηλώσεις κυρίως Ευρωπαίων, οι οποίες αμφισβητούν ευθέως τα όσα οι ίδιοι συμφώνησαν πριν από λίγους μήνες για την Ελλάδα. 

Πρόθεση του κ. Σαμαρά είναι να συναντήσει την Άνγκελα Μέρκελ, καταρχήν, στο περιθώριο της επερχόμενης συνόδου κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, ενώ θα επιδιώξει να δει και άλλους Ευρωπαίους εταίρους του, σε μία προσπάθεια να υπερτονίσει την ανάγκη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα από τη στιγμή που η χώρα μας έχει ανταποκριθεί, έστω και με καθυστερήσεις, σε όλα σχεδόν τα προαπαιτούμενα, αφήνοντας πίσω θέματα, όπως είναι η απελευθέρωση των μεταφορών. 

Η στάση των δανειστών τόσο στο αίτημα για το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης όσο και στον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων δεν αφήνει πολλά περιθώρια παρερμηνειών στο πρωθυπουργικό επιτελείο για το πού το πάνε οι εκπρόσωποι της τρόικας. Αυτό που, ωστόσο, έχει ενοχλήσει έντονα τον κ. Σαμαρά είναι το γεγονός πως όλα τα καλά νέα για την ελληνική οικονομία υποτιμούνται από τους ίδιους τους δανειστές, οι οποίοι, κατά τις εκτιμήσεις που υπάρχουν στην Αθήνα, σε κάθε ολιγωρία βγαίνουν με μία ανεξήγητη επιθετικότητα απέναντι στην Ελλάδα. 

«Όχι» σε νέα μέτρα, λέει η κυβέρνηση
Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν συμφωνήσει ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση η Ελλάδα να δεχθεί αυτή την περίεργη κωλυσιεργία των δανειστών κυρίως για το θέμα του χρέους, καθώς και οι δύο θέλουν λύση πριν από τις ευρωεκλογές. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως λένε συνομιλητές και των δύο, η κυβέρνηση θα πάει βαριά «τραυματισμένη» στις κάλπες, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την μετέπειτα πορεία της. ( Φυσικά αυτό που ενδιαφέρει τη κυβέρνηση είναι ...οι κάλπες.Efenpress)

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού υπάρχει η άποψη πως η κυβέρνηση μπορεί να φτάσει σε έναν «έντιμο πολιτικό συμβιβασμό» που σε κάθε περίπτωση, δεν θα οδηγεί σε νέο μνημόνιο, κάτι το οποίο, ακόμη και χωρίς μέτρα, για ευνόητους λόγους η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν η Ελλάδα αρχίσει από τα μέσα του επόμενου έτους να βλέπει προς τις αγορές. Για να συμβεί, όμως, αυτό, όπως λένε στο Μαξίμου, το περιβάλλον δεν θα πρέπει να επηρεάζεται από αρνητικές δηλώσεις και «μαύρες» εκτιμήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα και μάλιστα από τους ανθρώπους που το σχεδίασαν.

Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι το εξάμηνο της ελληνικής προεδρίας είναι ένα επαρκές διάστημα, προκειμένου να κλείσουν όλα τα θέματα της «μεγάλης διαπραγμάτευσης» (χρηματοδοτικό κενό, χρέος) χωρίς τριγμούς που μπορεί να οδηγήσουν συνολικά σε πολιτική αποσταθεροποίηση τη χώρα ίσως και σε κάλπες. 

Καθοριστικό ρόλο για την εξέλιξη του καλού ή του κακού σεναρίου για την Ελλάδα θα παίξει σε κάθε περίπτωση το πόσο θα επιμείνουν οι δανειστές στη λήψη νέων μέτρων που αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ, από τη στιγμή που η Αθήνα μιλά για μέτρα μόνο διαρθρωτικού χαρακτήρα που δεν ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ. 

Ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί σήμερα ταξίδι - αστραπή σε Μάλτα και Ιταλία. Το απόγευμα (17:00) συναντά στη Ρώμη τον Ενρίκο Λέτα, ο οποίος αντιμετωπίζει οργισμένες αντιδράσεις από τους Ιταλούς για τα μέτρα λιτότητας.
real.gr