20.8.13

"Το Χωριό Υστέρνια στην Τήνο¨




Τα Υστέρνια είναι ένα γραφικό χωριό σκαρφαλωμένο στην πλαγιά του Μεροβίγλια.Βρίσκεται στα υστερνά του νησιού και σε αυτό οφείλεται το όνομά του.Βρίσκεται στο δυτικό μέρος του νησιού και απέχει από την χώρα της Τήνου 20χλμ.

Μαρμαρόστρωτα δρομάκια με καμάρες και όμορφες αυλές δίπατα σπιτάκια στολισμένα με μαρμάρινα υπέρθυρα.Το χωριό έχει καταπληκτική θέα στην Σύρο.Πρόκειται για ένα πραγματικό μπαλκόνι στο Αιγαίο.
Οι Υστερνιώτες ασχολούνται με την μαρμαρογλυπτική.Κάθε σπίτι είναι δείγμα από το μεράκι τους.Άλλωστε τα Υστέρνια είναι πατρίδα πολλών δημιουργών όπως: του Γ. και Ι. Βιτάλη με σπουδές στην καλλιτεχνική σχολή του Μονάχου και τιμητικές διακρίσεις στο εξωτερικό, του Λ. Λαμέρα με σπουδές στην Ελλάδα και το Παρίσι,του Λ. Σώχου που μεσουράνησε στην Ευρώπη, του Α. Σώχου που διακρίιθηκε στην τέχνη της ξυλογλυπτικής.
Βορειότερα του χωριού συναντάμε το πιο εντυπωσιακό τοπίο στην τοποθεσία των Μύλων,όπου σώζονται ερείπια πολλών ανεμόμυλων , δείγματα δόξας και παρακμής που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα μνημεία.


Στα νότια βρίσκεται ο Όρμος Υστερνίων.Πρόκειται για  έναν γαλήνιο παραλιακό οικισμό με μια πανέμορφη αμμώδη παραλία με καταγάλανα νερά. Παλιότερα λειτουργούσε και ως λιμάνι που εξυπηρετούσε την ευρύτερη περιοχή.

Φωτογραφικό Υλικό