20.8.13

ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΗΝ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Κλείνουν εργοστάσια των ΕΑΣ και ξεπουλούν τα ακίνητα - Μπαίνει "λουκέτο" στην ΕΛΒΟ


 
Efenpress: "κύριοι", θα λογοδοτήσετε για τις πράξεις σας αυτές.


Κλείνουν εγκαταστάσεις των ΕΑΣ, μοιράζουν τα ακίνητα «φιλέτα» και απολύουν εργαζόμενους, ενώ για την ΕΛΒΟ θεωρείται πιθανό ακόμη και το «λουκέτο» ολόκληρης της επιχείρησης. Για την τρίτη επιχείρηση που είναι στο ίδιο πακέτο, τη ΛΑΡΚΟ προβλέπεται εξυγίανση εν λειτουργία.
Το πλάνο για τις τρείς βιομηχανίες θέτει στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να έχουν ληφθεί εντός του μήνα Αυγούστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το βασικό σενάριο για τα ΕΑΣ είναι να κλείσουν κάποιες από τις 9 συνολικά εγκαταστάσεις που διαθέτει στην Αττική και πέραν αυτής, με παράλληλη μείωση της προσωπικού που είναι 850 εργαζόμενοι και περιορισμό του αντικειμένου τους αποκλειστικά στον αμυντικό τομέα.
Όσες από τις εγκαταστάσεις κλείσουν (θυμίζουμε πώς τα ΕΑΣ έχουν εργοστάσια στον Υμηττό, το Λαύριο, την Ελευσίνα, τον Ασπρόπυργο, το Αίγιο, την Εύβοια κ.α.) θα περάσουν και θα πουληθούν από το ΤΑΙΠΕΔ για την αναδιάρθρωση της εταιρείας. Τα περισσότερα ακίνητα αυτά είναι εξαιρετικής σημασίας αφού έχουν πρόσβαση και από τη θάλασσα.
Τα ΕΑΣ είχαν αρνητικά κεφάλαια 538 εκατ. ευρώ και υποχρεώσεις άνω του 1,1 δις ευρώ. Η κατάσταση αυτή έχει φέρει την επιχείρηση στο χείλος του γκρεμού, ενώ η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια σφυρίζει αδιάφορα παρ’ ότι υπήρχε ενδιαφέρον για την πώληση της εταιρείας, αλλά και την υπογραφή συμβάσεων με κολοσσούς της αμυντικής βιομηχανίας.
Η αμερικανική ΑΤΚ είχε εκφράσει ενδιαφέρον να την αγοράσει, ενώ βρίσκονται στον «αέρα» υπογραφές συμβάσεων εκατομμυρίων ευρώ για κατασκευή πυρομαχικών από τα ΕΑΣ. Η κυβέρνηση ωστόσο δεν έδωσε στην επιχείρηση δάνειο 30 εκατ. ευρώ για να θέσει σε λειτουργία τη γραμμή παραγωγής.
Φαίνεται πώς τα σχέδια της τρόικας είναι εντελώς διαφορετικά.
Όσον αφορά στην ΕΛΒΟ, η εισήγηση του υπουργείου Οικονομικών φέρεται να είναι το «λουκέτο». Σε αυτή την περίπτωση 350 εργαζόμενοι θα βρεθούν στο δρόμο και η Ελλάδα θα απωλέσει μια αμυντική βιομηχανία χρήσιμη, αλλά που ποτέ δεν αξιοποίησε.
Σε ό,τι αφορά στη ΛΑΡΚΟ, που απασχολεί 1.000 εργαζομένους, το κυρίαρχο σενάριο είναι να ενταχθεί στις διατάξεις του ελληνικού πτωχευτικού κώδικα, κάτι που δίνει τη δυνατότητα σε μια επιχείρηση η οποία εκκαθαρίζεται εν λειτουργία να πωληθεί στο σύνολό της, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση αλλά και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, και όχι να σπάσει σε κομμάτια («καλή» και «κακή») όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο.
Οι δύο ξένες εταιρείες, από Ισραήλ και ΗΠΑ, που έχουν προσεγγίσει το υπουργείο Οικονομικών για να αγοράσουν τη ΛΑΡΚΟ έχουν διαμηνύσει ότι μαζί με το εργοστάσιο στη Λάρυμνα Φθιώτιδας θέλουν να αποκτήσουν και τα ανά την Ελλάδα τέσσερα μεταλλεία που διαθέτει, διαφορετικά το πρώτο θα τους είναι άχρηστο.
Το ξεπούλημα λοιπόν επιχειρήσεων του Δημοσίου επεκτείνεται και στην αμυντική βιομηχανία.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr