6.8.13

Υπόθεση Εργκένεκον: Ισόβια στον Μπασμπούγ, βαριές ποινές σε αξιωματικούς και βουλευτές του κεμαλικού κόμματος



Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε τη Δευτέρα σε ισόβια κάθειρξη τον πρώην αρχηγό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, απόστρατο στρατηγό Ιλκέρ Μπασμπούγ για την υπόθεση «Εργκένεκον». 

Το δικαστήριο στο Σιλιβρί, δυτικά της Κωνσταντινούπολης, καταδίκασε επίσης σε ποινές φυλάκισης και κάθειρξης από 12 έως 35 ετών και τρεις βουλευτές του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, ενώ απάλλαξε 21 από τους 275 κατηγορούμενους.


Μερικοί εξ αυτών, μεταξύ των οποίων ένας ιστορικός, απόστρατοι αξιωματούχοι του στρατού, δημοσιογράφοι και συγγραφείς, καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης και κάθειρξης από έξι έως 47 ετών, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Hürriyet.

Ο απόστρατος συνταγματάρχης, Αρίφ Ντογάν, καταδικάστηκε σε 47 χρόνια κάθειρξης, ο πρώην διοικητής του στόλου της Βόρειας Θάλασσας, Μεχμέτ Οτουζμπίρογλου, καταδικάστηκε σε 20ετή ποινή κάθειρξης και ο δημοσιογράφος Ερόλ Μανίσαλι σε ποινή φυλάκισης εννέα ετών.

Το δικαστήριο ανακοινώνει τις αποφάσεις του ξεχωριστά για τον καθέναν από τους κατηγορούμενους.

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι ένα δίκτυο αποτελούμενο από εθνικιστές με την κωδική ονομασία «Εργκένεκον» επεδίωξε ανεπιτυχώς να ανατρέψει την κυβέρνηση του ισλαμιστή πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οργανώνοντας βίαιες αποσταθεροποιητικές ενέργειες ώστε να προλειανθεί το έδαφος για επέμβαση του στρατού.

Οι κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γερμανικό Πρακτορείο μέσω www.naftemporiki.gr