13.7.13

Προς εκπλήρωση η «προφητεία» του Πούτιν για εμφύλιο πόλεμο στην Αίγυπτο!


pUTIN EG

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδίμηρος Πούτιν προειδοποιούσε ότι η Αίγυπτος, όπου οπαδοί και αντίπαλοι του πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι πρόκειται να διαδηλώσουν μαζικά, βρίσκεται στα πρόθυρα ενός εμφυλίου πολέμου. «Στη Συρία μαίνεται ήδη ένας εμφύλιος πόλεμος, δυστυχώς, και η Αίγυπτος κατευθύνεται στον ίδιο δρόμο», δήλωσε ο Πούτιν στη διάρκεια επίσκεψής του στο Καζακστάν, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
«Θα θέλαμε ο αιγυπτιακός λαός να αποφύγει να έχει την ίδια τύχη», πρόσθεσε ο ρώσος πρόεδρος. Η ρωσική διπλωματία κάλεσε την Πέμπτη όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Αίγυπτο να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση» και να παραμείνουν εντός του "δημοκρατικού" πλαισίου. 

Αυτές οι δηλώσεις του Βλάντιμιρ Πούτιν, ήλθαν μετά από ένα επεισοδιακό βράδυ της Παρασκευής, όπου πάνω από 30 άτομα έχασαν την ζωή τους.
Η δυνατότητα όμως δημιουργίας κυβέρνησης εντός του “δημοκρατικού πλαισίου” την οποία ζήτησε ο Πούτιν φαίνεται να γίνεται όλο και πιο δύσκολη, καθώς μετά τα τρομερά επεισόδια που ακολούθησαν και τα οποία αύξησαν τον αριθμό των νεκρών, το ισλαμιστικό κόμμα Αλ Νούρ, ανακοίνωσε ότι θα μποϋκοτάρει τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Και μετά ο αριθμός των νεκρών ανέβηκε ακόμη περισσότερο, φτάνοντας τους 51 και κάνοντας τους Αδελφούς Μουσουλμάνους να καλούν πλέον ανοιχτά σε εξέγερση κατηγορώντας τις Ένοπλες Δυνάμεις ότι θέλουν να κάνουν τη χώρα «νέα Συρία» εξωθώντας σε εμφύλιο πόλεμο.
Τα επεισόδια
Αντικρουόμενες είναι οι εκδοχές που δίνουν Αδελφότητα και Ένοπλες Δυνάμεις για το λουτρό αίματος έξω από την έδρα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο ανατολικό προάστιο Νασρ Σίτι του Καΐρου, που εξωθεί την κατάσταση στα άκρα και δημιουργεί φόβους για γενικευμένη ανάφλεξη.
Το αιγυπτιακό υπουργείο Υγείας ανέβασε στους 51 από 42 τον αριθμό των νεκρών, ενώ περισσότεροι από 300 είναι οι τραυματίες. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν δύο αστυνομικοί και ένας στρατιώτης. Μουσουλμάνοι δηλώνουν ότι ο στρατός επενέβη ανοίγοντας πυρ ενόσω εκείνοι πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία. Ο στρατός διατείνεται από την πλευρά του ότι «ομάδα τρομοκρατών» αποπειράθηκε να εισβάλλει στο στρατόπεδο της Φρουράς.
Η μεταβατική προεδρία της Αιγύπτου εκφράζει «βαθιά λύπη» για τους νεκρούς και ανακοινώνει τη σύσταση επιτροπής έρευνας, κάνοντας και η ίδια λόγο για απόπειρα εισβολής στην έδρα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, όπου πιστεύεται ότι κρατείται ο ανατραπείς πρόεδρος Μόρσι. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του προέδρου Αντλί Μανσούρ προειδοποιούνται ταυτόχρονα οι διαδηλωτές να μην πλησιάσουν στρατιωτικές ή άλλες «ζωτικές εγκαταστάσεις», και διαμηνύεται ότι τα αιματηρά επεισόδια δεν θα εκτροχιάσει τη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης.
Οι Μουσουλμάνοι στην αντεπίθεση
Μετά τις ημέρες όμως του προηγούμενου μήνα, όπου στους δρόμους βρισκόντουσαν οι “φιλελεύθεροι” της Αιγύπτου την σκυτάλη της “αντίστασης” κατά του νέου καθεστώτος που προέκυψε από την συμμαχία στρατού και φιλελεύθερων παίρνουν οι φανατικοί μουσουλμάνοι της Αιγύπτου.
Ο πολιτικός βραχίονας των Αδελφών Μουσουλμάνων, το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης (FJP) -που έλαβε σχεδόν τις μισές έδρες στις ιστορικές βουλευτικές εκλογές στα τέλη του 2011 και αρχές του 2012- κάλεσε τους Αιγύπτιους να εξεγερθούν εναντίον όσων «επιχειρούν να κλέψουν την επανάστασή τους με τα τανκ».
Καλείται, επίσης, η διεθνής κοινότητα να επέμβει για να «εμποδίσει άλλες σφαγές» και να σταματήσει την Αίγυπτο από το να «γίνει η νέα Συρία». Η Αδελφότητα κάνει λόγο για «φρικτό έγκλημα» και καταγγέλλει ότι ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι θέλει να οδηγήσει την Αίγυπτο σε μια τύχη παρόμοια με εκείνη της Συρίας.
Φυσικά όπως καταλαβαίνει κανείς, πρόκειται για μία κεκαλυμμένη απειλή των μουσουλμάνων της Αιγύπτου, ότι έχουν την δυνατότητα να αντιπαρατεθούν στρατιωτικά με τον Αιγυπτιακό Στρατό.
Ο στρατός επιμένει ότι υπήρξε απόπειρα εφόδου στο στρατόπεδο και αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως συνελήφθησαν 200 άτομα, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν όπλα, πυρομαχικά και βόμβες μολότοφ. Η κρατική τηλεόραση προέβαλε εικόνες «διαδηλωτών να πυροβολούν στρατιώτες». Ταυτόχρονα έγινε γνωστό πως εισαγγελείς διέταξαν το κλείσιμο της έδρας του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης των Αδελφών Μουσουλμάνων στο Κάιρο, μετά την ανακάλυψη όπλων στο εσωτερικό των γραφείων, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση («εύφλεκτα υγρά, μαχαίρια και όπλα»).
Εν τω μεταξύ, ο Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για τα αιματηρά γεγονότα έξω από την έδρα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο Κάιρο. Ο Ελ Μπαραντέι που πληροφορίες τον ήθελαν να αναλαμβάνει πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης, πριν το «μπλόκο» του σαλαφιστικού κόμματος Αλ Νουρ, τόνισε ότι η χώρα έχει «επείγουσα ανάγκη» συμφιλίωσης.
Τι σημαίνει για την Ελλάδα ένας ακόμη εμφύλιος;
Η προοπτική ενός εμφυλίου στην Αίγυπτο, είναι αν μη τι άλλο τρομακτική για την σταθερότητα στην ήδη δοκιμαζόμενη περιοχή. Για την χώρα μας δεν θα σημάνει τίποτε άλλο παρά χρόνια αβεβαιότητας για την πιθανότητα της χάραξης συνόρων για την ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών – βέβαια από την ισλαμιστική διακυβέρνηση της Αιγύπτου οι προοπτικές ήταν πολύ κακές καθώς αυτή είχε δείξει σαφή σημάδια “προτίμησης” υπέρ της Τουρκίας και των θέσεών της.
Από την άλλη τα μεγαλύτερα ίσως θύματα αυτού του πολέμου ίσως είναι οι Κόπτες Χριστιανοί της Αιγύπτου, οι οποίοι θα στοχοποιηθούν άμεσα από τους μουσουλμάνους με τους οποίους ήδη βρίσκονται σε σύγκρουση με αρκετούς νεκρούς τα τελευταία χρόνια. Και φυσικά δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε το γεγονός του ότι ένας ακόμη εμφύλιος στην περιοχή, στην ισχυρότερη δε ίσως χώρα της Αφρικής, θα σημάνει ένα ακόμη τεράστιο κύμα λαθρομετανάστευσης.
Εάν από την Συρία είναι πάνω από εκατομμύριο οι μετανάστες που εγκαταλείπουν την χώρα, κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τον αριθμό των Αιγυπτίων που θα θελήσουν να εγκαταλείψουν την χώρα. Ενώ οι πιθανές καταστροφές της υποδομής της Αιγύπτου θα σημάνουν την για δεκαετίες οικονομική καταστροφή της χώρας που θα συνεχίσει να τροφοδοτεί το φαινόμενο της μετανάστευσης.
Μία πιθανή δε κυριαρχία των Αδελφών Μουσουλμάνων σημαίνει ότι ένα ακόμη κράτος της περιοχής θα έχει πέσει στα χέρια του πολιτικού Ισλάμ. Ένα μεγάλο μέρος του οποίου θεωρεί ως “ηγετικό” τον ρόλο της Τουρκίας.
Η οποία θα πρέπει να επισημάνουμε ότι έχει εδώ και καιρό εμπλακεί στην πολιτική σκακιέρα της Βορείου Αφρικής. Με την δε σπαρασσόμενη από έναν “κρυφό” εμφύλιο Λιβύη να αποτελεί ένα πρώτης τάξης στρατόπεδο εκπαίδευσης και “επιστράτευσης” φανατικών μουσουλμάνων, φανταστείτε τι μπορεί να σημάνει μία Αίγυπτος σε αντίστοιχη κατάσταση, καθώς το μέγεθος και ο πληθυσμός της δεύτερης είναι πολλαπλάσιος της πρώτης.
Προς στιγμήν ο στρατός φαίνεται να έχει τα ηνία της κατάστασης και την υποστήριξη της Δύσης. Κανείς όμως δεν ξέρει τι μπορεί να ξημερώσει αύριο ή μεθαύριο στην γειτονική μας χώρα. Πόσο άραγε απέχουμε από το να δούμε επεισόδια μεταξύ ισλαμιστών Αιγυπτίων και κοπτών συμπατριωτών τους ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας. Όχι πολύ!
Δημήτρης Παπαγεωργίου