13.7.13

Τι σχεδιάζουν για τη Δημοτική Αστυνομία μετά τις αντιδράσεις

Η κυβέρνηση προχώρησε σε βελτιώσεις όσον αφορά το θέμα της Δημοτικής Αστυνομίας, μετά τη θύελλα αντιδράσεων, δείχνοντας ουσιαστικά πως το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων θα απορροφηθεί από τους δήμους και την ΕΛ.ΑΣ.
Σύμφωνα με πληροφορίες το 10% των υπαλλήλων (περίπου 200 άτομα) θα παραμείνει στους δήμους και τα υπόλοιπα θα ενταχθούν στην Ελληνική Αστυνομία. Ήδη υπάρχουν 600 κενές θέσεις για την εξωτερική φρούρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων ενώ άλλοι στελεχώσουν την διοικητική αστυνομία που θα δημιουργηθεί. Επίσης η διάρκεια παραμονής στην διαθεσιμότητα αναμένεται να είναι πολύ σύντομος – μέχρι να εκπαιδευτούν – καθώς θα απορροφηθούν άμεσα.

Ο Γιάννης Μιχελάκης μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής που συζητείται το πολυνομοσχέδιο ανακοίνωσε ότι με Προεδρικό Διάταγμα ρυθμίζονται τα θέματα «σύστασης, οργάνωσης και λειτουργίας των Υπηρεσιών στις οποίες εντάσσονται οι ανωτέρω υπάλληλοι, τα επιμέρους θέματα άσκησης των αρμοδιοτήτων της παραγράφου 4 και ανάθεσης σ’ αυτούς επιπλέον αρμοδιοτήτων που αφορούν ιδίως την αστυνομία τάξης. Με απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ρυθμίζεται το είδος, το αντικείμενο και η διάρκεια εκπαίδευσης που υφίστανται οι ανωτέρω υπάλληλοι μετά την ένταξή τους στην Ελληνική Αστυνομία».
Πάντως στην κυβέρνηση εκτιμούν πως τα πλαστά πιστοποιητικά με τα οποία προσελήφθησαν δημοτικοί αστυνομικοί είναι δεκάδες. Μάλιστα φέρνουν ως παράδειγμα την υπόθεση της Ρόδου σύμφωνα με την οποία υπάλληλοι είχαν παραποιήσει τους βαθμούς του απολυτηρίου τους προκειμένου να προσληφθούν στην δημοτική αστυνομία.
Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις
Κλειστοί θα παραμείνουν οι δήμοι όλης της χώρας μέχρι την Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία θα τεθεί σε ψηφοφορία το πολυνομοσχέδιο. Σε μια θυελλώδη συνεδρίαση οι 70 δήμαρχοι εξέφρασαν την έντονη διαφωνία τους και αποφάσισαν να βάλουν «λουκέτο» σε όλες τις υπηρεσίες εκτός από τις προνοιακές και την αποκομιδή των σκουπιδιών.
 
Κλείνουν οι δήμοι για τρεις ημέρες
Με πορείες και αποχή από τα καθήκοντά τους θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ «Είναι πλέον εμφανές και στον πιο δύσπιστο πως οι «μεταρρυθμίσεις» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ισοδυναμούν με απολύσεις εργαζομένων και διάλυση του θεσμού» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο πρόεδρος της ΠΟΕ – ΟΤΑ Θ. Μπαλασόπουλος.
Το απεργιακό πρόγραμμά
• Σάββατο και Κυριακή αποχή από κάθε εργασία της Τ.Α.
• Το Σαββατοκύριακο οι πρωτοβάθμιοι σύλλογοι της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. στην Περιφέρεια αλλά και στην Αττική θα ζητούν συναντήσεις με του τοπικούς βουλευτές .
• Την Δευτέρα στις 12 το πρωί συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη από την οποία θα ξεκινήσει μηχανoκίνητη πορεία. Μηχανοκίνητες πορείες θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας με πρωτοβουλία των συλλόγων μελών της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. στην Περιφέρεια.
• Δευτέρα στις 8.00 το βράδυ, συμμετοχή στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο που πραγματοποιείται από την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. σε συνεργασία με τις Ομοσπονδίες μέλη της, στην Πλατεία Συντάγματος.
• Τρίτη 24ωρη απεργία ΓΣΣΕ – ΑΔΕΔΥ.
• Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στη Βουλή.