26.6.13

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΟ ΓΚΟΛΑΝ Β. Νετανιάχου: «Να ενσταλάξουμε στους αντιπάλους μας το φόβο του θανάτου»! (vid)

Σε δηλώσεις πρωτοφανούς έντασης και ευθείας προειδοποίησης προς τη Συρία και τη Hezbollah προχώρησε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu κατά τη διάρκεια των μεγάλης κλίμακας στρατιωτικών ασκήσεων που πραγματοποιούνται στο Γκολάν.
 Διεθνείς αναλυτές αναρωτιούνται για τη στιγμή που διάλεξε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, αλλά και ο υπουργός Άμυνας της χώρας να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους δηλώσεις και πολλοί υποστηρίζουν πως κάτι προετοιμάζεται.

«Αυτό που έχει αλλάξει σήμερα είναι ότι σήμερα πραγματοποιούμε μια άσκηση στα υψίπεδα του Γκολάν που δεν είναι θεωρητική. Η πραγματικότητα γύρω μας αλλάζει και είναι εκρηκτική και πρέπει να είμαστε έτοιμοι», είπε ο ισραηλινός πρωθυπουργός για να συνεχίσει λέγοντας :
 «Πρέπει να έχουμε την πυγμή να συντρίψουμε τον εχθρό και να ενσταλάξουμε μέσα του, τη στιγμή της αλήθειας, το φόβο του θανάτου» συμπλήρωσε μιλώντας προς του στρατιώτες που έπαιρναν μέρος στην άσκηση.
Οι ασκήσεις πραγματοποιούνται από την επίλεκτη ταξιαρχία του Γκολάν (Golani Brigade) και σαν στόχο έχουν την άμεση επέμβαση σε περίπτωση που συριακές ή δυνάμεις της Hezbollah πραγματοποιήσουν επιθετικές επιχειρήσεις σε ισραηλινό έδαφος.
Παρόλα αυτά οι δηλώσεις του Β. Netanyahu κρίνονται από Ισραηλινούς αναλυτές ως εξαιρετικά ακραίες τέτοιες που συνήθως πραγματοποιών Ιρανοί επίσημοι προδιαγράφοντας έτσι το «εκρηκτικό περιβάλλον» στο οποίο και αναφέρθηκε.
Τις ασκήσεις παρακολούθησε και ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Moshe Ya'alon ο οποίος με τη σειρά του προχώρησε σε αυστηρή προειδοποίηση στους «ενδεχόμενους εισβολείς» από την άλλη πλευρά των συνόρων για σοβαρές συνέπειες σε περίπτωση παραβίασης της εδαφικής ακεραιότητας του Ισραήλ.
«Είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε σε όσους βρίσκονται από την άλλη πλευρά των συνόρων και που σχεδιάζουν να μας βλάψουν με τον ένα τρόπο ή τον άλλο ότι είμαστε αποφασισμένοι να δράσουμε με πλήρη δύναμη».
Ο Ya'alon αναφέρθηκε ακόμη στην καλή εντύπωση που αποκόμισε από την ετοιμότητα των ισραηλινών δυνάμεων οι οποίοι όπως είπε θα κληθούν να βρεθούν στη μάχη με πολύ μικρή προειδοποίηση.
«Έτσι αυτές οι ασκήσεις έχουν μεγάλη σημασία τη συγκεκριμένη στιγμή και στο συγκεκριμένο τομέα» κατέληξε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr