12.6.13

Στα άκρα η σύγκρουση στην πλατεία Ταξίμ




«Λάδι» στη φωτιά ρίχνει η τουρκική κυβέρνηση, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν επιμένει να διακηρύσσει την μηδενική ανοχή και δείχνει να χάνει την ψυχραιμία του μετά από 12 ημέρες διαδηλώσεων.








«Σε αυτούς που είναι στην Ταξίμ και αλλού και παίρνουν μέρος στις διαδηλώσεις με ειλικρινή συναισθήματα: Σας καλώ να αφήσετε αυτά τα μέρη, να τελειώσετε με αυτά τα επεισόδια και σας στέλνω την αγάπη μου. Αλλά για όσους συνεχίζουν με τα επεισόδια λέω: Τελείωσε. Από εδώ και στο εξής δεν έχουμε καμία ανοχή γι’ αυτούς» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός. 



Παρά την προειδοποίηση οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν εκ νέου χθες το απόγευμα στην Ταξίμ στις 7 το απόγευμα. Περίπου 20 λεπτά μετά οι τουρκικές αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν την πλατεία και τους γύρω δρόμους. Παρά το γεγονός ότι ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης είχε υποσχεθεί ότι δεν θα υπάρξει αστυνομική εισβολή στην πλατεία εντούτοις ξέσπασαν νέα επεισόδια. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για δεύτερη φορά μέσα σε μία ημέρα και προκάλεσε τραυματισμούς.

Νύχτα έντασης στην Τουρκία
Εικόνες με φωτιές στην πλατεία Ταξίμ και διαδηλωτές που πετούσαν φωτοβολίδες στις αστυνομικές δυνάμεις έκαναν τον γύρο του κόσμου. 



Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Χουσεΐν Αβνί Μουτλού ανέφερε με ανάρτηση του στο twitter ότι: «Παρακάλεσα τους πολίτες στο σημείο να ξεχωρίσουν από αυτή την περιθωριακή ομάδα και να εγκαταλείψουν την πλατεία. Είναι σημαντικό το αίτημα μας να εκτελεσθεί για την ασφάλεια όλων». 



Παράλληλα χθες η αστυνομία συνέλαβε 50 δικηγόρους για την στήριξη που παρείχαν στις ομάδες του Πάρκου Γκέζι. Οι ειδικές τουρκικές δυνάμεις εισήλθαν στο δικαστικό μέγαρο Καγκλαγιάν στην Κωνσταντινούπολη όπου οι δικηγόροι διαμαρτύρονταν. Έριξαν αρκετούς στο έδαφος και συνέλαβαν 50 δικηγόρους. «Η σύλληψη δικηγόρων στο δικαστήριο με τη βία φέρνει στο προσκήνιο το ερώτημα του σε τι είδους δημοκρατικό καθεστώς ζούμε» ανέφερε ο Σύλλογος Δικηγόρων της Άγκυρας. 



Μετά την χθεσινή πρωινή εισβολή της αστυνομίας με υδροφόρες, δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες στην πλατεία Ταξίμ η αντιπαράθεση οξύνθηκε. Οι ομάδες που οργανώνουν τις διαδηλώσεις εξέφρασαν ανοιχτά την ανησυχία τους για την χρήση βίας από αστυνομικούς σε βάρος διαδηλωτών. 





Την ίδια στιγμή ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν κι Μουν έκανε έκκληση να επικρατήσει ηρεμία και σεβασμός για το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν. «Ο γ.γ. κάνει έκκληση για ηρεμία και υπογραμμίζει την σημασία να αντιμετωπίζονται οι διαφορές μέσω του διαλόγου» είπε ο εκπρόσωπος του Μπαν κι Μουν, Μάρτιν Ρεσιρίσκι. 

ΔΕΙΤΕ ΣΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΣΥΝΔΕΣΗ τι συμβαίνει στην πλατεία Ταξίμ 


revoltistanbul on livestream.com. Broadcast Live Free
real.gr