29.6.13

«Θέλουν νέο αποικιακό Σύνταγμα»



Με δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από τα Χανιά το πρόγραμμά του για μία εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης και τις προτάσεις του για το πολιτικό σύστημα. 

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στα «μνημονιακά κόμματα» ότι επιχειρούν να φτιάξουν ένα «νέο αποικιακό Σύνταγμα» γι’ αυτό συζητούν αναθεώρηση. «Γιατί το σημερινό Σύνταγμα που έκαναν κουρέλι δεν τους κάνει. Όχι για να προωθήσουν ώριμες προοδευτικές αλλαγές, αλλά για να φτιάξουν το νέο αποικιακό Σύνταγμα. Το σύνταγμα των δανειστών. Για να στερεώσουν και θεσμικά το έωλο κράτος της έκτακτης ανάγκης που μας έχουν εδώ και τρία χρόνια εγκαθιδρύσει» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 


Για τον ανασχηματισμό ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε σε σκωπτικό ύφος: «Δεν ξέρω αν έχουν τη διάθεση να διάγουν και μήνα του μέλιτος. Σίγουρα όμως μετά το τελευταίο ανασχηματισμό, μπορεί να μην έχουμε success story, αλλά έχουμε ένα love story να εξελίσσεται. Ή μάλλον ένας γάμος συμφέροντος, μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με κουμπάρα την κυρία Μέρκελ, τη διαπλοκή και τα μεγάλα εγχώρια συμφέροντα».

Παράλληλα ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπερασπιστεί με αμυντικό τρόπο το υπάρχον Σύνταγμα αλλά περνάει στην αντεπίθεση και ζητά γενναίες θεσμικές αλλαγές. 

Οι βασικές αρχές των αλλαγών στο πολιτικό σύστημα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζονται: 


• Στην υπεράσπιση και την εμβάθυνση της δημοκρατίας.
• Στην εδραίωση της λαϊκής κυριαρχίας, με τη συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση και υλοποίηση όλων των κρατικών επιλογών σε όλες τις βαθμίδες της διοίκησης. 
• Στον τερματισμό της εξάρτησης από ξένα και εξωθεσμικά κέντρα, επαναφέροντας την εξουσία εκεί από όπου πηγάζει: στο λαό.

«Η συνταγματική αλλαγή θα είναι για μας όχι μια διαδικασία συνταγματολόγων, πολιτικών και ειδικών, αλλά μια διαδικασία που θα γίνει «από τα κάτω», με τη συμμετοχή, την επικύρωση και τη διαρκή επιβεβαίωση της βούλησης των πολιτών» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Διαβάστε αναλυτικά τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα

Επιπλέον παρουσίασε 11 δέσμες ριζοσπαστικών αλλαγών:

1. Η εισαγωγή και συνταγματική καθιέρωση των θεσμών της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, της λαϊκής αρνησικυρίας και των δημοψηφισμάτων με πρωτοβουλία των πολιτών.

2. Η αποφασιστική ενδυνάμωση του Κοινοβουλίου ως νομοθετικού και ελεγκτικού θεσμού της εκτελεστικής εξουσίας.

3. Η αποφασιστική ενδυνάμωση της διαφάνειας στη διοίκηση του κράτους και της δυνατότητα ελέγχου των αποφάσεων από όλους τους πολίτες χωρίς μεσολαβητές και μεσολαβήσεις. 

4. Η καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιο εκλογικό σύστημα διεξαγωγής όλων των εκλογικών αναμετρήσεων σε Βουλή, Ευρωβουλή και Αυτοδιοίκηση.

5. Η καθιέρωση ανώτατου ορίου συνολικής βουλευτικής θητείας, η υπέρβαση του οποίου θα συνεπάγεται αυτοδίκαια κώλυμα εκλογιμότητας. Και η κατάργηση των βουλευτικών προνομίων στη σύνταξη και στην αποζημίωση για συμμετοχή σε επιτροπές.

6. Τέλος στον άθλιο νόμο περί ευθύνης υπουργών. Τέλος στην ανισότητα απέναντι στο νόμο ανάμεσα στο Βουλευτή και τον απλό πολίτη. Δραστικός περιορισμός χρήσης της βουλευτικής ασυλίας, μόνον σε περιπτώσεις πολιτικών διώξεων.

7. Η ριζική αλλαγή του νόμου περί χρηματοδότησης των κομμάτων, με γνώμονα την απόλυτη διαφάνεια των οικονομικών τους και την διαφύλαξή τους ως θεσμών της κοινωνίας και όχι ως γραφειοκρατιών με ίδια συμφέροντα. Το κράτος δε θα χρηματοδοτεί τα κόμματα αλλά θα αποζημιώνει μέρος των αποδεδειγμένων δαπανών τους. 

8. Η ριζική αλλαγή της αρχιτεκτονικής της δημόσιας διοίκησης. Τρία επίπεδα: Κεντρικό Κράτος – Περιφέρειες – Δήμοι, με σαφώς προσδιορισμένες αρμοδιότητες και οικονομικά μέσα.

9. Η εμβάθυνση της διάκρισης μεταξύ δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας. 

10. Η ίδρυση της Αρχής Εγγύησης της δημόσιας Περιουσίας – Υπηρεσιών. Η συνταγματική απαγόρευση της ιδιωτικοποίησης του Νερού, του Ηλεκτρισμού και της ιδιωτικής εκμετάλλευσης των κοινόχρηστων, κοινόκτητων και κοινών αγαθών.

11. Η δημιουργία ενός σύγχρονου και δημοκρατικού τοπίου για την επικοινωνία και τα ΜΜΕ στην Ελλάδα.

Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αλέξης Τσίπρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογής του απευθείας από τους πολίτες μόνο στην περίπτωση που θα υλοποιηθούν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. «Μόνο αν υλοποιηθεί το σύνολο των προτεινόμενων αμεσοδημοκρατικών τομών και θεσμικών ισορροπιών που έχουμε περιγράψει με τις 11 προτάσεις μια ενδεχόμενη άμεση εκλογή του Προέδρου θα έπαιρνε το χαρακτήρα ενός θεσμού ενταγμένου σε μια «αμεσο-δημοκρατική» δομή παραγωγής αποφάσεων και υπ’ αυτήν την έννοια αποτελεί μια πρόταση, μια σκέψη που εντάσσεται στο προβληματισμό και στη στρατηγική μας για τις αναγκαίες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς του» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙZA. 
real