3.5.13

«Δεν αποχωρούμε από το Λαντάκ» λέει το Πεκίνο Ενισχύει τις δυνάμεις του ο ινδικός Στρατός



ΝΕΑ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΚΙΝΑΣ-ΙΝΔΙΑΣ
Αρνήθηκε η Κίνα να δώσει το οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα αναφορικά με την αποχώρηση των δυνάμεών της από την Depsang στην περιοχή Ladakh του Κασμίρ, που η Ινδία θεωρεί ότι αποτελεί εθνικό της έδαφος.
Η εξέλιξη αυτή επιβαρύνει και άλλο το ήδη  τεταμένο κλίμα ανάμεσα στο Νέο Δελχί και το Πεκίνο. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών μέσω της εκπροσώπου του Hua Chunying η οποία απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πόσο σκοπεύουν να παραμείνουν τα κινεζικά στρατεύματα στην  Depsang.

«Θέσατε ένα πολύ σημαντικό ερώτημα και θέλω να επαναλάβω ότι τα κινεζικά στρατεύματα πραγματοποιούν τακτικές περιπολίες στην κινεζική πλευρά της γραμμής ελέγχου μεταξύ Κίνας και Ινδίας», απάντησε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου.
«Η Κίνα και η Ινδία συζητούν γύρω από το θέμα για μια πλήρη και κατάλληλη διευθέτηση του ζητήματος» πρόσθεσε η ίδια εκπρόσωπος. 
Σε άλλη ερώτηση εάν η Κίνα αντιτίθεται στην κατασκευή οχυρωματικών και άλλων έργων που κατασκευάστηκαν από τον ινδικό Στρατό απάντησε πως η Κίνα αντιτίθεται ευθέως σε οποιαδήποτε πράξη η οποία παραβιάζει την γραμμή μεταξύ των δύο χωρών.
Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών επανέλαβε ότι το θέμα πρόκειται να λυθεί μέσα από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών οι οποίες όπως είπε διεξάγονται σε στρατιωτικό επίπεδο.
Η Κινέζα εκπρόσωπος φάνηκε όμως στη συνέχεια ανένδοτη σε ότι αφορά τις διαφωνίες στα σύνορα των δύο χωρών θεωρώντας ως αιτία αυτών την… ιστορία, ενώ στη συνέχεια «δούλεψε» κανονικά τους Ινδούς λέγοντας πως τα όποια προβλήματα θα λυθούν μέσα από την ειρήνη και την ηρεμία.
«Τα προβλήματα στην διευθέτηση των συνοριακών διαφορών έχουν δημιουργηθεί γιατί έχουν ξεχαστεί από την ιστορία. Έχουμε καταλήξει σε μια κοινή απόφαση με την Ινδία ότι παρόμοια προβλήματα δεν πρέπει να επηρεάσουν τις διμερείς μας σχέσεις.  Η Κίνα και η Ινδία συμφωνούν επίσης ότι η διευθέτηση των μεταξύ μας διαφορών μπορεί να γίνει μέσα από την ειρήνη και την ηρεμία στην περιοχή».
Με άλλα λόγια ακόμη και αν έχουμε καταπατήσει ινδικό έδαφος θα βρούμε τη λύση μέσα από το διάλογο και την ειρήνη. 
Τα κινεζικά στρατεύματα εισέβαλλαν στην περιοχή Depsang καταλαμβάνοντας ινδικό έδαφος στις 15 Απριλίου και από τότε αρνούνται να αποχωρήσουν έχοντας στρατοπεδεύσει.
Σε απάντηση ο ινδικός Στρατός αποφάσισε να αναπτύξει ισχυρή δύναμη ταχείας αντίδρασης μεγέθους 1.500 ανδρών. Όπως έγινε γνωστό πρόκειται για αερομεταφερόμενες μονάδες του επίλεκτου Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών οι οποίες έλαβαν εντολή κινητοποίησης για την ενίσχυση στρατιωτικών μονάδων που βρίσκονται ήδη σε προωθημένες θέσεις κοντά στα σύνορα.
Το ίδιο όμως έπραξαν και οι κινεζικές δυνάμεις σύμφωνα με τον ινδικό Τύπο καθώς προχώρησαν σε ενίσχυση των θέσεων τους έχουν λάβει «επιθετική διάταξη» και ανανεώνουν τις προμήθειές τους σε τακτική βάση κάτι που σημαίνει πως δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης.
Αν και η Ινδία αυτή τη στιγμή δεν έχει το σθένος ούτε και τη δύναμη να αναμετρηθεί με την Κίνα, εντούτοις η λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί δεν αναμένεται σύντομα. Οι Κινέζοι δεν μπορούν να κάνουν πίσω καθώς έχουν δηλώσει πως δεν έχουν εισχωρήσει σε ινδικό έδαφος, ούτε όμως και οι Ινδοί οι οποίοι θεωρούν πως έχει παραβιαστεί η εδαφική τους ακεραιότητα.
Το μόνο σίγουρο είναι πως η Κίνα ακολουθεί προσεκτικά σχεδιασμένα βήματα μετρώντας τις αντιδράσεις της Ινδίας και κατά πόσο το Νέο Δελχί είναι αποφασισμένο να φτάσει σε μια ένοπλη αναμέτρηση.
Τμήμα ειδήσεων defencnenet.gr