18.5.13

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΗΠΑ: "Οι Τούρκοι πουλάνε χρυσό στο Ιράν!"


Αμερικανός αξιωματούχος εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η Τουρκία πουλάει χρυσό στο Ιράν. Σύμφωνα με την Hurriyet από την 1η Ιουλίου οι ΗΠΑ αναμένεται να επιβάλουν αυστηρότερες κυρώσεις σε χώρες ή ιδιώτες που εμπορεύονται χρυσό στο Ιράν.
«Υπήρξε αύξηση  των πωλήσεων χρυσού προς το Ιράν»,υποστήριξε ο υφυπουργός Οικονομικών και υπεύθυνος για ζητήματα οικονομικής τρομοκρατίας και κατασκοπείας των ΗΠΑ, Ντέιβιντ Κοέν, σε απάντηση της μεγάλης υποτίμησης του νομίσματός του Ιράν, το ριάλ.
Στο δημοσίευμα προστίθεται πως το ριάλ έχει χάσει τα δύο τρίτα της αξίας του έναντι του δολαρίου από τα τέλη του 2011 ως αποτέλεσμα των δυτικών κυρώσεων που στοχεύουν του τραπεζικό σύστημα και τις εξαγωγές πετρελαίου της Τεχεράνης, κυρώσεις που επιβλήθηκαν για να αποτρέψουν τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν.
Η Τουρκία, που είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής ιρανικού φυσικού αερίου, πληρώνει το Ιράν για τις εισαγωγές του σε τούρκικες λίρες, διότι οι κυρώσεις του απαγορεύουν να πληρώσει σε ευρώ ή δολάρια. Οι Ιρανοί χρησιμοποιούν έπειτα αυτές τις λίρες για να αγοράζουν χρυσό από την Τουρκία και κούριερ μεταφέρουν  χρυσό αξίας εκατομμυρίων δολαρίων σε βαλίτσες στο Ντουμπάι όπου το χρυσό μπορεί να πουληθεί για να αγοραστεί ξένο νόμισμα ή να σταλεί στο Ιράν.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr