21.5.13

ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ - ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΦΟΡΟΙ Οι φορολογικές δηλώσεις προσαρμόζονται... στα χαράτσια


oi-forologikes-diloseis-prosarmozontai-sta-xaratsia
Εντός της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή της φορολογικής δήλωσης για το έτος 2013, ηλεκτρονικά μέσω του TAXISnet, για όλους τους φορολογούμενους. Αρχικά το σύστημα αναμένονταν να τεθεί σε λειτουργία στις 15 Μαΐου ωστόσο λόγω των τελευταίων φορολογικών νόμων, το υπουργείο Οικονομικών διευθετεί τις τελευταίες τεχνικές προσαρμογές, προκειμένου το σύστημα να υποδεχθεί τις φετινές φορολογικές δηλώσεις με τα νέα χαράτσια.

Συγκεκριμένα στη φετινή φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του έτους 2012, έχουν επέλθει μια σειρά αλλαγών μεταξύ των οποίων, η αναγραφή υποχρεωτικά για πρώτη φορά των τόκων των καταθέσεων, νέος τρόπος για την αναγραφή των προστατευόμενων τέκνων, έχει προστεθεί ειδικός κωδικός για φορολογούμενους μισθωτούς που αμείβονται με μπλοκ παροχής υπηρεσιών για να μην επιβαρυνθούν με την αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης που επιβάλλεται στους ελεύθερους επαγγελματίες κα.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Υπουργείο Οικονομικών, η καταληκτική προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων είναι η 30ή Ιουνίου 2013 για όλους τους φορολογούμενους ανεξάρτητα από τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ). 

Οι αλλαγές στο έντυπο
 
Μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές στις φετινές φορολογικές δηλώσεις είναι η υποχρέωση αναγραφής του συνόλου των εισοδημάτων, ακόμη και αυτών που έχουν ήδη φορολογηθεί. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι τόκοι από κάθε είδους καταθέσεις, οι υπεραξίες ακινήτων, οι κάθε είδους παροχές κ.ά. Τα ποσά αυτά θα προστεθούν στο συνολικό εισόδημα του φορολογούμενου και θα υπολογισθεί και για αυτά εισφορά αλληλεγγύης.
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει επίσης να δηλώσουν υποχρεωτικά τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για όλα τους τα ακίνητα ώστε να μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να υπολογίζει μέσω της ΔΕΗ και όχι από το Ε9 τους φόρους ακινήτων.
Τα προστατευόμενα τέκνα θα πρέπει επίσης να δηλώσουν τον ΑΜΚΑ τους για να ελέγχεται εάν εισπράττουν από κάπου εισόδημα. Όσοι αμείβονται με τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών αλλά θεωρούνται ως μισθωτοί πρέπει να το δηλώσουν για να πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ και όχι 650 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι άνω των 62 ετών που ασκούν εμπορική επιχείρηση και γεννήθηκαν μέχρι την 31 Δεκεμβρίου του 1950 απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος. 

Στη δήλωση έχει προστεθεί κωδικός τον οποίο καλούνται να συμπληρώσουν όσοι έχουν ακαθάριστο εισόδημα από ενοίκια κατοικιών, η επιφάνεια των οποίων δεν υπερβαίνει τα 300 τετραγωνικά για να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο 3%.

Επίσης στον πίνακα όπου αναγράφονται τα τεκμήρια έχουν προστεθεί δύο κωδικοί στους οποίους οι φορολογούμενοι θα αναγράψουν υποχρεωτικά τους αριθμούς παροχής της πρώτης δευτερεύουσας και της δεύτερης δευτερεύουσας κατοικίας τους.

Στη δήλωση έχει προστεθεί κωδικός όπου θα δηλωθεί «το ποσό που παρακρατήθηκε για ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Θα τον συμπληρώσουν κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι που είχαν παρακράτηση του φόρου κατά τη διάρκεια του 2012 μέσω του μισθού ή της σύνταξης.
Εν τω μεταξύ οι δαπάνες που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα για την αγορά και λήψη υπηρεσιών, εφόσον προσκομιστούν τα νόμιμα στοιχεία όπως ορίζονται από τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (ΚΦΑΣ), κατοχυρώνουν το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ. 

Στις δαπάνες αυτές περιλαμβάνονται και τα ειδικά στοιχεία που εκδίδουν οι επιχειρήσεις λόγω των συγκεκριμένων υπηρεσιών που παρέχουν (π.χ. αποδείξεις των ΕΛΤΑ, εταιρειών courier, πινακίδια χρηματιστηριακών εταιρειών για την αμοιβή των παρεχόμενων υπηρεσιών μόνο κ.λπ.), όπως και οι πάσης φύσεως δαπάνες αγοράς υλικών και παροχής υπηρεσιών των κοινόχρηστων χώρων, εκτός από τις δαπάνες εξόφλησης των λογαριασμών ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης αυτών μετά τον επιμερισμό τους στους ενοίκους ή στους ιδιοκτήτες των οριζόντιων ιδιοκτησιών.

Επίσης, περιλαμβάνεται και η δαπάνη για παροχή υπηρεσιών από συμβολαιογράφο για σύνταξη συμβολαίου απόκτησης ακινήτου. Οταν στις περιπτώσεις αυτές η αμοιβή του συμβολαιογράφου αναγράφεται στο συμβόλαιο, τότε για την απόδειξη της πραγματοποίησης αυτής της δαπάνης επισυνάπτονται από το φορολογούμενο φωτοτυπίες των σελίδων του συμβολαίου από τις οποίες προκύπτει η δαπάνη.

Επισημαίνεται ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, οι δαπάνες για ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρισμό, τηλεπικοινωνίες γενικά, για εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο και όσες δαπάνες με βάση άλλες φορολογικές διατάξεις λαμβάνονται υπόψη για φορολογικές ελαφρύνσεις.

Τι θα πληρώσουμε από τον Ιούνιο
 
Την ώρα που το υπουργείο βάζει τις τελευταίες πινελιές στα έντυπα των φορολογικών δηλώσεων εκατομμύρια φορολογούμενοι καλούνται να βάλουν το χέρι τους βαθιά στην τσέπη...

Τα φορολογικά μπιλιετάκια αρχίζουν να αποστέλλονται στους φορολογούμενους με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα χαράτσια στα ακίνητα έρχονται πρώτα στη λίστα αποστολής.
Ληξιπρόσθεσμες οφειλές
 
Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να αποσταλεί στις Εφορίες η υπουργική απόφαση με τις αναλυτικές οδηγίες για τον νέο τρόπο εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογουμένων προς το Δημόσιο.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στη ρύθμιση είναι να βρίσκεται ο φορολογούμενος σε οικονομική αδυναμία, αλλά να μπορεί ταυτόχρονα να εξυπηρετεί τις δόσεις του και να μην έχει άλλες οφειλές που έγιναν ληξιπρόθεσμες εντός του 2013!

Συγκεκριμένα οι οφειλές φορολογουμένων που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ως τις 31/12/2012 μπορούν πλέον να εξοφλούνται μέχρι και σε 48 δόσεις. Η ρύθμιση συνδυάζεται με μειωμένες προσαυξήσεις. Αναλυτικά, όσοι θα αποπληρώσουν την οφειλή σε 48 δόσεις θα απαλλάσσονται από το 25% των προσαυξήσεων, όσοι θα αποπληρώσουν την οφειλή σε 36 δόσεις θα απαλλάσσονται από το 30%, όσοι θα αποπληρώσουν την οφειλή σε 24 δόσεις από το 35%, όσοι θα αποπληρώσουν την οφειλή σε 12 δόσεις από το 40%, ενώ αν πληρωθεί η οφειλή εφάπαξ απαλλάσσεται από το 50% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής. Η προσαύξηση εκπρόθεσμης καταβολής με την οποία θα επιβαρύνονται οι οφειλές που θα υπαχθούν στη ρύθμιση από 1/1/2013 θα είναι 8,75%.

Μεγαλύτερο αριθμό δόσεων από τις 48 θα μπορούν να εξασφαλίσουν όσοι φορολογούμενοι αποδεδειγμένα τις χρειάζονται, ωστόσο στην περίπτωσή τους δεν θα υπάρχουν μειωμένες προσαυξήσεις. Σε κάθε περίπτωση για να επωφεληθούν οι φορολογούμενοι από το ευνοϊκό καθεστώς πρέπει να είναι ενήμεροι για οφειλές μετά την 1/1/2013.

Χαράτσια ακινήτων

Τον Ιούνιο θα αποσταλεί το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων για το 2013 από το οποίο το Δημόσιο αναμένεται να εισπράξει 3,2 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, για το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων του έτους 2013 είναι υπόχρεα περίπου 5.000.000 νοικοκυριά που εμφανίζονται να κατέχουν κάποιου είδους ακίνητη περιουσία. Το Τέλος θα περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού της ΔΕΗ και θα υπολογιστεί με τους ίδιους ακριβώς συντελεστές που ίσχυσαν το 2011 και το 2012 αλλά θα μειώνεται εκ των υστέρων κατά 15%.

Παράλληλα οι φορολογούμενοι θα λάβουν και ειδοποιητήρια για τους παλαιότερους φόρους ακινήτων. Έτσι, τον ερχόμενο Ιούνιο περίπου 500.000 φορολογούμενοι που κατέχουν κτίσματα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2011. Ο ΦΑΠ θα υπολογιστεί με συντελεστές από 0,2% έως και 2% και η πληρωμή του θα γίνει σε 7 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ.

Επίσης, τον Ιούλιο θα σταλούν τα εκκαθαριστικά για το ΦΑΠ του 2012 σε όσους κατέχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Θα υπολογιστεί με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,2% έως και 2%. Η πληρωμή του φόρου θα γίνει επίσης σε 7 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ.

Επίσης θα σταλεί ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του έτους 2013. Περίπου 500.000 φορολογούμενοι με ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα κληθούν, το Νοέμβριο να πληρώσουν αυτό το φόρο. Ο ΦΑΠ του 2013 θα υπολογιστεί με συντελεστές από 0,2% έως και 2%. Η πληρωμή του θα γίνει σε 4 μηνιαίες δόσεις.

Φόρος εισοδήματος για το 2013
Τέλος, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν και τον φόρο εισοδήματος για το 2013. Ο φόρος θα πρέπει να να εξοφληθεί σε 3 διμηνιαίες δόσεις, εφόσον η βεβαίωσή του γίνει μέχρι τις 31-7-2013. Εάν η βεβαίωση του ποσού γίνει τους μήνες Αύγουστο ή Σεπτέμβριο, η εξόφληση πρέπει να γίνει είτε εφάπαξ είτε σε δύο διμηνιαίες δόσεις, ενώ εάν η βεβαίωση του ποσού γίνει από τον Οκτώβριο και μετά η εξόφληση πρέπει να γίνει υποχρεωτικά εφάπαξ. 

Αγγελική Κιλιντζόγλου
http://newpost.gr