22.5.13

Νέα στοιχεία στην προκαταρκτική – Επόμενος μάρτυρας ο Ραγκούσης



Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Παπανδρέου, Γιάννης Ραγκούσης είναι ο επόμενος μάρτυρας που θα καλέσουν προς εξέταση, πιθανώς αύριο Πέμπτη, τα μέλη της προκαταρκτικής επιτροπής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Την σχετική πρόθεση βουλευτών να το ζητήσουν είχε αποκαλύψει την Κυριακή η Real News.

Το σκεπτικό έχει να κάνει με δηλώσεις του Γιάννη Ραγκούση στο παρελθόν που άφηναν να εννοηθεί ότι με την εξέλιξη της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ εξηγούνται πολλά γύρω από τις συνθήκες κατάληξης της κυβέρνησης Παπανδρέου. Ακολούθως, σειρά στην κλήση προς εξέταση στην προκαταρκτική θα πάρει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης. 


Στην τρίωρη συνεδρίαση της επιτροπής χθες κατατέθηκε και η σχετική επιστολή του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί προς τον Γιάννη Στουρνάρα, με ημερομηνία 7 Μαΐου 2013, την οποία είχε στα χέρια του ο κ. Μαρκογιαννάκης από τις 15 Μαΐου και την προηγούμενη συνεδρίαση. Μαζί διαβιβάζεται το ακριβές αντίγραφο της επιστολής που επισημοποιεί την αρχική διαβίβαση πληροφοριών σχετικά με τους Έλληνες φορολογούμενους που αναφέρονται στη «λίστα HSBC» με ημερομηνία 29 Σεπτεμβρίου 2010. 

Από εκεί προκύπτει ότι πρόκειται για «διοικητική συνδρομή προβλεπόμενη στο άρθρο 23 της από 21 Αυγούστου 1963 φορολογικής σύμβασης μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας και στο άρθρο 2 της από 19 Δεκεμβρίου 1977 Οδηγίας 77/799/CEE, όπως αυτή τροποποιήθηκε». Αυτό, σημαίνει σύμφωνα με μέλη της επιτροπής ότι καταρρίπτεται η αφήγηση που ήθελε τις ελληνικές αρχές να το έχουν παραλάβει άτυπα. Η παραλαβή του δε στις 29 Σεπτεμβρίου 2010 υπογράφεται από τον πρέσβη Κωνσταντίνο Χαλαστάνη.

Παράλληλα, σύμφωνα με μέλη της επιτροπής, καταρρίπτεται το παράνομο της αξιοποίησης της λίστας για φορολογικούς ελέγχους –ακριβώς επειδή είχε παραληφθεί άτυπα- όπως φέρεται να υποστήριζε ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης, εισηγούμενος την μη αξιοποίησή της και στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Και αυτό διότι μέσα στην επιστολή του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, αναφέρεται ότι «οι πληροφορίες αυτές θα πρέπει να παραμείνουν εμπιστευτικές και να μην χρησιμοποιηθούν για σκοπούς μη φορολογικούς», ήτοι να χρησιμοποιηθούν για φορολογικούς λόγους…

Εν τω μεταξύ, στη δημοσιότητα δόθηκε χθες και η προαναγγελθείσα αναφορά της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου προς τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη, καταλογίζοντας στον πρόεδρο της Επιτροπής Χρήστο Μαρκογιαννάκη «νόθευση των πρακτικών και ανεπίτρεπτη παρέμβαση στο περιεχόμενο της ποινικής δικογραφίας και της ποινικής διερεύνησης, με σκοπό τη συσκότιση της αλήθειας και τη συγκάλυψη ευθυνών». Καταγγέλλεται ακόμα «προκλητική προστασία» στον κ. Σάμπι Μιωνή από την κυβερνητική πλειοψηφία. 

Τέλος, χθες καταψηφίστηκε η πρόταση βουλευτών της μειοψηφίας να κληθούν δημοσιογράφοι που σε δόκιμο χρόνο (Ιούλιο-Αύγουστο 2010) δημοσίευαν επωνύμως άρθρα περί Ελλήνων μεγαλοκαταθετών και της λίστας Φαλτσιάνι.
real.gr