7.5.13

ΠΡΟΒΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΗΠΑ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ, ΕΝΩ ... "Μέχρι το 2020 θα γίνουμε τόσο ισχυροί όσο ο Σοβιετική Ένωση" απαντά ο Ν.Μεντβέντεφ


Ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τ.Κέρι επισκεπτόταν και συναντάτο με τον Ρώσο πρόεδρο Β.Πούτιν στην Μόσχα με βασικό θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών την κατάσταση στην Συρία, στον Κόλπο οι δυνάμεις τους 5ου αμερικανικού Στόλου ξεκινούσαν τις μεγαλύτερες ασκήσεις μετά το 2003 με την συμμετοχή 40 χωρών, στέλνοντας μήνυμα ετοιμότητας με βασικό αποδέκτη το Ιράν.
Αλλά ακι η Μόσχα δεν έμεινε πίσω κάνοντας επίδειξη δύναμης σε άλλο επίπεδο: Ο Ρώσος πρωθυπουργος, Ντμίτρι Μέντβεντεβ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε ένωση βετεράνων, εν όψει των εκδηλώσεων για την ημέρα της νίκης στις 9 Μαΐου, ανακοίνωσε αυτό που έχει ήδη γίνει αντιληπτό, αλλά πρώτη φορά εκφράσθηκε με δημόσιο τρόπο:

"Το τρέχον πρόγραμμα επανεξοπλισμού της Ρωσίας μπορεί να συγκριθεί μόνο με τον αντίστοιχο της Σοβιετικής Ένωσης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μέχρι το 2020 θα έχουμε παραλάβει σε όλους του Κλάδους τεράστιες ποσότητες νέου υλικού, ενώ θα έχει ολοκληρωθεί και ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση όσων συστημάτων κρίθηκε ότι μπορούν να προσφέρουν ακόμα στην ασφάλεια της χωρας".
Το μήνυμα ήταν σαφέστατο: Η Ρωσία θέλει να αποκαταστήσει την στρατιωτική ισχύ που είχε επί Σοβιετικής Ένωσης σε στρατιωτικό επίπεδο και σε πολιτικό να αποτελέσει τον βασικό άξονα που γύρω του θα συσπειρωθούν όλες οι χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ) και οι παλαιοί παραδοσιακοί σύμμαχοι της Ρωσίας.
Ήδη ανακοινώθηκε πριν λίγο ότι η Σερβία επέλεξε ως νέο μαχητικό αεροσκάφος της το MiG-29M/M2 Fulcrum το οποίο ενσωματώνει πολλά στοιχεία από το MiG-35 που είχε συμμετάσχει στον ινδικ΄διαγωνισμό.
Την ανακοίνωση-έκπληξη έκανε ο πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας, Αλεκσάνταρ Βούτσιτς, προσθέτοντας μάλιστα ότι Σέρβοι πιλότοι ήδη εκπαιδεύονται στην επιχειρησιακή χρήση του νέου μαχητικού της σερβικής Αεροπορίας, η οποία πάντως είχε προμηθευτεί από την δεκαετία του '80 MiG-29 της προγενέστερης έκδοσης, 5 από τα οποίαμπολέμησαν ηρωσικα στον άνισο πόλεμο του 1999 κατά του ΝΑΤΟ!
Η προμήθεια θα γίνει με δανεισμό από τη Ρωσία, ενώ το τελικό κόστος θα εξαρτηθεί από τα οπλικά και άλλα συστήματα θα ενσωματωθούν στο μαχητικό από σερβικής πλευράς. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά την επικείμενη επίσκεψη του προέδρου της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, στη Μόσχα στις 21 Μαΐου και του Βούτσιτς αμέσως μετά (23-24 Μαΐου).
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Ρωσία θα εκσυγχρονίσει σερβικό εργοστάσιο συντήρησης αεροσκαφών, ενώ η χώρα θα καταστεί περιφερειακό κέντρο εξυπηρέτησης των αεροσκαφών της οικογένειας MiG. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Σερβία θα αγοράσει και θα εγκαταστήσει και δυο σταθμούς ραντάρ, οι οποίοι θα ελέγχουν τις εγκαταστάσεις τις αντιβλλιστικής ασπίδας σε Βουλγαρία και Ρουμανία...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr