20.4.13

Tu-22M Backfire στοχοποίησαν αντιτορπιλικό AEGIS ανοιχτά της Ιαπωνίας


ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ
Ρωσικό βομβαρδιστικό στοχοποίησε και πραγματοποίησε εικονική επίθεση εναντίον αντιτορπιλικού AEGIS του αμερικανικού Ναυτικού το οποίο έπλεε στα ανοιχτά της Ιαπωνίας, μεταδίδουν οι Ουάσιγκτον Τάιμς.
Η  επιχείρηση αυτή προφανώς έγινε από τη ρωσική Αεροπορία για να καταστεί σαφές στις ΗΠΑ ότι η Ρωσία σοβαρολογεί όταν αναφέρει ότι είναι σε θέση να διεξάγει πλήγμα σε συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Το δημοσίευμα επικαλείται πηγές του Πενταγώνου σύμφωνα με τις οποίες ρωσικό βομβαρδιστικό Tu-22M Backfire πέταξε στις 26 Φεβρουαρίου εναντίον αμερικανικού  αντιτορπιλικού εφοδιασμένο με ραντάρ AEGIS.
Το αντιτορπιλικό εξοπλισμένο με βλήματα SM-3 αποτελούσε τμήμα της αντιπυραυλικής άμυνας εναντίον της απειλής πυραύλων από τη Β. Κορέα και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ρωσικό Tu-22M -αφού στοχοποίησε το αμερικανικό σκάφος - εκτέλεσε εικονική επίθεση εναντίον του, με βλήματα cruise!
Μάλιστα αναφέρονται πολλαπλές αφέσεις που υποδηλώνουν ότι εφαρμόστηκε τακτική επίθεσης κορεσμού εναντίον του αμερικανικού πλοίου προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχούς πλήγματος.
Σημειώνεται ότι τα βομβαρδιστικά Tu-22 μπορούν να μεταφέρουν μέχρι 3 βλήματα  κρούσης Kh-22 σε εμβέλεια 2,500 μιλίων από τη βάση τους.
Πρόκειται για μια ενέργεια η οποία προκάλεσε στην Ουάσιγκτον ιδιαίτερο προβληματισμό και ερωτηματικά για το που αποσκοπούσε καθώς επίσης και για τους στόχους της Μόσχας αναφορικά με τις σχέσεις με τις ΗΠΑ.
Η επίθεση θεωρείται από το Πεντάγωνο ότι πραγματοποιήθηκε «εναντίον της αντιπυραυλικής άμυνας» στην περιοχή του Ειρηνικού που αποτελεί χώρο ζωτικής σημασίας για τα ρωσικά συμφέροντα.
Επιπλέον αναφέρεται ότι σημειώθηκε και δεύτερη εικονική επίθεση από ρωσικά αεροσκάφη στις 27 Φεβρουαρίου, εναντίον επίγειας εγκατάστασης αντιπυραυλικής άμυνας –χωρίς όμως να αναφέρονται περισσότερες λεπτομέρειες για το είδος και με ποιον τρόπο πραγματοποιήθηκε!
Υπενθυμίζεται ότι το Πεντάγωνο έχει αναπτύξει στην περιοχή του Ειρηνικού βόρεια της Ιαπωνίας, πλωτή πλατφόρμα με ραντάρ αντιπυραυλικής άμυνας που εκπέμπει στην μπάντα Χ, η οποία μεταδίδει στοιχεία σε αντιτορπιλικά αεράμυνας του αμερικανικού Ναυτικού.
Η στοχοποίηση του αμερικανικού πλοίου και ενδεχόμενος της πλατφόρμας ραντάρ αντιβαλλιστικής άμυνας, έρχεται σε μια στιγμή όπου η Μόσχα έχει αποφασίσει την ανάπτυξη μονάδων επιφανείας στον Ειρηνικό, με ταυτόχρονη ενίσχυση δυνάμεων στο στόλο υποβρυχίων και πλοίων παρακολούθησης
Επίσημα το Πεντάγωνο δεν έχει αναφερθεί καθόλου στα δύο περιστατικά, ούτε εξηγεί γιατί οι Ρώσοι πραγματοποίησαν αυτές τις εικονικές προσβολές με βομβαρδιστικά αεροσκάφη.
Θεωρεί όμως -σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών - ότι τα περιστατικά καταδεινύουν οτι οι μονάδες αντιπυραυλικής άμυνας στον Ειρηνικό είναι πλέον στοχοποιημένες από τη Μόσχα.
Μάλιστα εκτιμάται ότι η κίνηση αυτή γίνεται στο πλαίσιο «υπενθύμισης» στις ΗΠΑ ότι η Ρωσία διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον της για ζώνες παραδοσιακής επιρροής και διαθέτει τα στρατιωτικά μέσα ώστε να διατηρήσει καθεστώς ισχύος που θα εμποδίσει την μονομερή ανάπτυξη στρατηγικών συστημάτων των ΗΠΑ στον Ειρηνικό
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr