5.4.13

ΥΠΕΘΑ-Καλορίζικα: Λεφτά υπάρχουν και για ΤΟΜΠ M113


Για πολλοστή φορά αποδείχθηκε ότι όταν υπάρχει πολιτική βούληση, ευρηματικότητα και διάθεση αξιοποίησης όλων των δυνατοτήτων λύση ακόμη και σε χρονίζοντα θέματα μπορεί να βρεθεί ακόμα και όταν οι οικονομικές συνθήκες είναι άθλιες.
Όλα τα παραπάνω φαίνεται ότι συνδυάστηκαν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Σύμφωνα με πληροφορίες του «defence-point.gr» (γνωρίζουμε ότι ελάχιστοι έντιμοι θα σεβαστούν το ρεπορτάζ και δεν προχωρήσουν απλά στην αντιγραφή του), με απόφαση του υπουργού Πάνου Παναγιωτόπουλου, υπογράφηκε η χρηματοδότηση για τη θαλάσσια μεταφορά των τεθωρακισμένων οχημάτων M113 που έχουν παραχωρηθεί δωρεάν από τα αποθέματα του Στρατού των ΗΠΑ.

Το κόστος, που εκτιμάται περί τα 5 εκατ. ευρώ, το οποίο τα τελευταίο δύο χρόνια είχε αποδειχθεί ανυπέρβλητο εμπόδιο για τη μεταφορά τους στην Ελλάδα εξασφαλίστηκε από τις… ανασκαφές του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ).
Ανασκαφές που οδήγησαν στην ανακάλυψη αδιάθετων υπολοίπων σε πολλές διακρατικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ (LOA: Letter of Agreement) και τα οποία «λίμναζαν» στους σχετικούς λογαριασμούς. Με άλλα λόγια δεν επιβαρύνθηκε ο τρέχων προϋπολογισμός του ΥΠΕΘΑ, αλλά αξιοποιήθηκαν πόροι που είχαν διατεθεί στο παρελθόν.
Η σχετική απόφαση έχει ήδη υπογραφεί και αναμένεται στο άμεσο μέλλον τα συγκεκριμένα οχήματα να καλύψουν σημαντικά κενά στις μονάδες ελιγμού του Ελληνικού Στρατού. Καθώς οι διάφορες εκδόσεις του M113 βρίσκονται ήδη σε υπηρεσία με τον Ελληνικό Στρατό, η τεχνογνωσία και το κυριότερο οι υποδομές για την τεχνική και λογιστική υποστήριξη τους διατίθενται και κατά συνέπεια η μετέπειτα επιβάρυνση είναι σχεδόν μηδενική.
Υπενθυμίζεται, ότι τα οχήματα των οποίων η χρηματοδότηση της θαλάσσιας μεταφοράς έχει πλέον εξασφαλιστεί, περιλαμβάνονται 225 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) Μ113Α2, 145 τεθωρακισμένα – οχήματα σταθμοί διοίκησης M577A2 και 106 τεθωρακισμένα οχήματα – φορείς αντιαρματικών όπλων Μ901Α2 Improved TOW Vehicle (ITV).
Επιπρόσθετα αυτών, το ΓΕΣ έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον για την απόκτηση ως δωρεάν παραχώρησης, τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς φορτίου Μ548 (αρχικά είχαν εντοπιστεί προς διάθεση 57 οχήματα του τύπου) και ομάδας υποστήριξης πυρός M981 FIST-V (οι αρχικές αναφορές έκαναν λόγο για 80 οχήματα του τύπου).
defencepoint