14.3.13

Πάει κι ο "μύθος του ασφαλούς Skype:Οι μυστικές υπηρεσίες έχουν (από το 2011) τη δυνατότητα παρακολούθησής του



Μάρτιος 14, 2013.

Μόσχα.

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες έχουν πλέον τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις συνομιλίες που γίνονται μέσω ‘Skype’, τόνισαν αρκετοί συμμετέχοντες στην αγορά για την ασφάλεια των πληροφοριών, όπως επικαλείται η ρωσική εφημερίδα ‘Βεντομόστι’ –«Ведомости».

Ο γενικός διευθυντής της «Group-IB» Ιλία Σάσκοφ επεσήμανε ότι οι ειδικές υπηρεσίες  αρκετών κρατών, «εδώ και ένα με δύο χρόνια», όχι μόνο μπορούν να ακούσουν και να καταγράψουν τις συνομιλίες, αλλά και να καθορίσουν την ακριβή θέση του χρήστη του Skype.
“Αυτός είναι και ο  λόγος που  οι εργαζόμενοι στην εταιρεία μας απαγορεύεται να συζητούν θέματα που σχετίζονται με την εργασία μέσω του Skype, δήλωσε ο Σάσκοφ.
Μετά την αγορά από τη «Microsoft» του “Skype”, το Μάιο του 2011, δόθηκε και η τεχνολογία  νόμιμης παρακολούθησης του πελάτη, ισχυρίσθηκε ο διευθυντής του “Peak Systems”, Μαχίμ Μ.

Για τη χρήση του ‘Skype’ ο κάθε συνδρομητής ενεργοποιεί ένα ειδικό πρόγραμμα προς τον Server,  στο οποίο κρυπτογραφούνται τα στοιχεία τα οποία έχουν δημιουργηθεί για το τηλέφωνο ή τον υπολογιστή του.

Μέσω αυτών των κωδικοποιημένων μηνυμάτων προς το διακομιστή δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης  όλων των πληροφοριών που μεταδίδονται.
Η «Microsoft» παρέχει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία αυτή  και οι ειδικές υπηρεσίες σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, είπε ο εμπειρογνώμονας.

--

 © Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος  Ἐχέδωρος