15.3.13

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ: ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ, ΔΙΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΚΡΙΣΕΙΣ-ΥΒΡΙΣ


 

Δύο αλλεπάλληλα γεγονότα μέσα σε δυο μόλις ημέρες έδωσαν κατά τον πλέον σαφή τρόπο την κατάσταση διαλύσεως που επικρατεί πλέον στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η πρώτη ήταν η αναίτια αντικατάσταση των τριών εκ των τεσσάρων Αρχηγών Γενικών Επιτελείων την περασμένη Πέμπτη και η δεύτερη η εντυπωσιακή εκδήλωση των αποστράτων και εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων το περασμένο Σάββατο. Στην πρώτη περίπτωση είχαμε την αντικατάσταση των Αρχηγών ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ, με τρόπο που...
έφερε στη μνήμη τις χειρότερες στιγμές της πολιτικής ηγεσίας των τελευταίων αρκετών ετών. Ιδιαίτερα η αντικατάσταση του μέχρι τώρα Αρχηγού του ΓΕΣ, αντιστράτηγου Κων. Γκίνη, επτά μόλις μήνες μετά την τοποθέτησή του στη θέση αυτή και την άψογη μέχρι τώρα εκτέλεση των καθηκόντων του, μόνο ως ύβρις θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί. Με εμπειρία και γνώση αρκετών Αρχηγών Γενικών Επιτελείων τις δεκαετίες που αρθρογραφεί ο συντάκτης της στήλης, ο Κων. Γκίνης ήταν χωρίς υπερβολή ο αξιωματικός που συνεδύαζε την τέλεια επαγγελματική κατάρτιση, τη βαθύτατη στρατιωτική παιδεία, γνώσεις και εμπειρία διοικήσεως με το άμεπτο ήθος την αφοσίωση στο καθήκον και τη σεμνότητα ενός πραγματικού στρατιώτη.

Η τελευταία ημερήσια διαταγή

Στην τελευταία του ημερήσια διαταγή κατά την τελετή παραδόσεως και παραλαβής των καθηκόντων του Α/ΓΕΣ στον αντιστράτηγο Αθ. Τσέλιο (στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων - ΣΣΕ), η οποία (όπως και οι σχετικές φωτογραφίες) η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ φρόντισε να μην βγει προς τα έξω, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά τα τελευταία αρκετά χρόνια, ο απελθών Α/ΓΕΣ έκανε μια αναφορά σ' ένα θέμα που σίγουρα είχε περάσει από το μυαλό όλων των ασχολούμενων με το χώρο της Άμυνας: «Αναμφισβήτητα, η αποστρατεία ενός Α/ΓΕΣ, επτά μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, και τριών Αρχηγών σε διάστημα δεκαέξι μηνών προκαλεί προβληματισμό και ερωτηματικά για τον τρόπο προσέγγισης των θεμάτων άμυνας και ασφαλείας της Χώρας από τους αρμοδίους».

Η συγκεκριμένη επισήμανση του απελθόντος Α/ΓΕΣ ήταν πράγματι ορθή για όσους θυμούνται την απομάκρυνση όλων των αρχηγών από τον απίστευτο Π. Μπεγλίτη το Νοέμβριο του 2011, με την επαίσχυντη δικαιολογία ότι οι στρατιωτικοί ετοίμαζαν... πραξικόπημα -που σέρβιρε στη Δύση ο ανεκδιήγητος αρχηγός του-, η οποία για το Στρατό Ξηράς είχε δραματική συνέχεια. Γιατί μετά τον αποστρατευθέντα τότε αντιστράτηγο Φρ. Φράγκο ακολούθησε λίγους μήνες αργότερα ο εξαναγκασμός σε παραίτηση ενός άλλου εξαίρετου Α/ΓΕΣ, του αντιστράτηγου Κ. Ζιαζιά, αποτέλεσμα ανοίκειων επιθέσεων από κύκλους του ΥΠΕΘΑ που από πολλούς χαρακτηρίστηκε ως πολιτική αισχρότητα. Και, αντί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ να χειρισθεί το θέμα των κρίσεων με ιδιαίτερη ευαισθησία εν όψει των δύο προηγουμένων αλλεπάλληλων αποστρατειών, μόλις επτά μήνες αργότερα αποστράτευσε και τον αμέσως μετά Α/ΓΕΣ, αντιστράτηγο Κων. Γκίνη, ξεπερνώντας σε ανευθυνότητα ακόμη και τον μέχρι τώρα ανεπανάληπτο Π. Μπεγλίτη.

Η απόφαση αντικαταστάσεως των τριών Αρχηγών παρουσιάσθηκε σε σχετική δήλωση (7 Μαρτίου) του ΥΕΘΑ, Π. Παναγιωτόπουλου, ως απόφαση του ΚΥΣΕΑ, πλην όμως οι πάντες γνωρίζουν ότι εισηγητής για τις αλλαγές ήταν ο ίδιος, τουλάχιστον για την περίπτωση του Α/ΓΕΣ Κων. Γκίνη. Οι λόγοι προς τούτο γνωστοί στο συντάκτη της στήλης, τους οποίους προτιμά να μην αναφέρει εδώ, για να μην επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση που επικρατεί στις σχέσεις της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας. Αρκείται μόνο να αναφέρει αυτό που είναι ευρύτερα γνωστό στο χώρο των στρατιωτικών, και συγκεκριμένως ότι η ηγεσία των τελευταίων πίεζε συνεχώς για τα αυτονόητα -μία σειρά υπογραφών που δεν έμπαιναν ποτέ!- και την αντίσταση σε επιθυμίες που μόνο την ομαλή λειτουργία του στρατεύματος δεν προωθούσαν. Ο ίδιος ο συντάκτης της στήλης έχει, άλλωστε, ακούσει από πολλούς αξιωματικούς, χωρίς φυσικά να μπορέσει να επιβεβαιώσει κατά πόσο ανταποκρίνεται αυτό στην πραγματικότητα να αποκαλούν τον ΥΕΘΑ «ο κύριος δεν υπογράφω τίποτε».

Μια ένδειξη για την κατάσταση αυτή δίνει η έμμεση αναφορά του αντιστράτηγου Κων. Γκίνη στο θέμα της Μελλοντικής Δομής Δυνάμεων, η οποία, όπως σημειώνει ο ίδιος διαμορφώθηκε ταχύτατα παρά τις σημερινές δυσμενείς συνθήκες. Μεταφέρουμε τη σχετική αναφορά για το θέμα αυτό από την ημερήσια διαταγή του: «Δυστυχώς, αυτή η Δομή, η οποία διαμορφώθηκε από τα προβλεπόμενα θεσμικά όργανα και διαδικασίες του στρατιωτικού επιπέδου, στα πλαίσια του Εθνικού Αμυντικού Σχεδιασμού, παραμένει αδρανής και γίνεται αντικείμενο κριτικής, αξιολόγησης και προτάσεων ανεύθυνων και άσχετων προς την άμυνα παραγόντων, ενώ τα καθ' ύλην αρμόδια όργανα του πολιτικοστρατιωτικού και πολιτικού επιπέδου παραμένουν σιωπηλά και αδρανή».

Τι λέει ο απελθών Α/ΓΕΣ γι΄ αυτό; «Για το Στρατό, υπό το κράτος της τρέχουσας δημοσιονομικής κατάστασης αλλά και άλλων παραγόντων, που δεν κρίνεται σκόπιμο να αναλυθούν εδώ, η Δομή έπρεπε να είχε εφαρμοσθεί χθες, σήμερα είναι ήδη καθυστερημένη». Οι πληροφορίες μας για το θέμα αναφέρουν ότι οι όλες οι διαδικασίες για τη Δομή είχαν ολοκληρωθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου και ότι από τις αρχές Οκτωβρίου η υπόθεση παραμένει στο γραφείο του κ. Παναγιωτόπουλου, χωρίς να κάνει απολύτως τίποτε επί πέντε και πλέον συναπτούς μήνες λες και είχε να κάνει κάτι σοβαρότερο απ' αυτό. Εκτός, φυσικά, αν θεωρηθούν σοβαρά τα αμφίβολης σκοπιμότητας ταξίδια του στο Κατάρ ή οι αμέτρητες επισκέψεις του σε μονάδες και η εκφώνηση λόγων για την εκτίμηση και αγάπη και το σεβασμό που τρέφει για τους στρατιωτικούς ή για το αξιόμαχο των Ε.Δ που μόνο θυμηδία προκαλούν πλέον σε αυτούς που είναι υποχρεωμένοι να τις ακούν.

Αυτό που είναι πολλαπλώς σοβαρότερο είναι η αναφορά του αντιστράτηγου Γκίνη στο γεγονός ότι η εκπονηθείσα Μελλοντική Δομή Δυνάμεων «γίνεται αντικείμενο κριτικής αξιολόγησης και προτάσεων ανεύθυνων και άσχετων προς την άμυνα παραγόντων», μια εγκληματική όντως παθογένεια που κατατρύχει επί χρόνια τις Ε.Δ (η οποία επιβεβαιώνεται και από τη μακρά ενασχόληση του συντάκτη του παρόντος με θέματα του ΥΠΕΘΑ) και αποτελεί ένα γεγονός που δείχνει την ποιότητα των εκάστοτε πολιτικών ηγεσιών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και, φυσικά, της παρούσης.

Η συγκέντρωση στην Αθήνα

Το δεύτερο γεγονός που απεικονίζει την κατάσταση στις Ε.Δ ήταν η εντυπωσιακή εκδήλωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος χιλιάδων εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελεχών των Ε.Δ και των Σωμάτων Ασφαλείας του περασμένου Σαββάτου, στην οποία παρευρέθη από υποχρέωση και ο συντάκτης της στήλης μετά από δεκαετίες αποχής από τέτοιες εκδηλώσεις. Σημ.: Οι πρώτες ήταν οι διαδηλώσεις για την Ένωση της Κύπρου τη δεκαετία του '50 (!) ως μαθητής και η τελευταία η αναμονή του Κ. Καραμανλή στην Πλατεία Συντάγματος τον Ιούλιο του 1974 - περνούν τα χρόνια, ε;

Υποχρέωση συμπαραστάσεως προς τους φίλους στρατιωτικούς για την ταπεινωτική μεταχείριση που τους επιφυλάσσει και η σημερινή κυβέρνηση αλλά και ανάγκη να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το κλίμα που επικρατεί στο χώρο των στρατιωτικών. Ένα κλίμα ιδιαίτερα φορτισμένο, που ξεχείλιζε από συσσωρευμένη αγανάκτηση για τις αδικίες ετών, στις οποίες αυτές που προστέθηκαν πρόσφατα καθιστούν πλέον την κατάσταση εκρηκτική. Και μια συμμετοχή από στελέχη κάθε ηλικίας από νέους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς εν ενεργεία μέχρι σεβάσμιους υπερήλικες (ακόμη και υπέργηρα στελέχη του Ιερού Λόχου του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου), πρώην Αρχηγούς Γενικών Επιτελείων και πλήθος άλλοι διαφόρων βαθμών και κομματικής προελεύσεως, όλοι τους δεμένοι με άρρηκτους δεσμούς με τους εν ενεργεία συναδέλφους τους.

Η άποψη μας είναι ότι, πρώτον, η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί τη σοβαρότητα των προβλημάτων που μπορεί να εγκυμονεί η παρούσα κατάσταση και, δεύτερον, ότι ο παλμός που είδαμε στη συγκέντρωση σίγουρα δεν προοιωνίζεται την παθητική ανοχή της παρατάσεως αυτής της καταστάσεως. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση, υπό την πίεση της τρόικας κατάφερε να βγάλει στους δρόμους το πλέον πειθαρχημένο και νομιμόφρον τμήμα του ελληνικού λαού και δη ένα τμήμα που έχει μάθει να αγωνίζεται είναι απογοητευτικό αλλά συνάμα και ενθαρρυντικό. Γιατί δείχνει ότι η Ελλάδα είναι ακόμη ζωντανή και αντιστέκεται.

(ΕΠΙΚΑΙΡΑ 14/03 - 20/03/2013 – ΜΑΝΟΣ ΗΛΙΑΔΗΣ)
 http://staratalogia.blogspot.gr/2013/03/blog-post_1689.html