23.3.13

Συγγνώμη Ισραήλ προς Τουρκία για το "Μαβί Μαρμαρά" κατόπιν παρέμβασης Ομπάμα!!!


Σε μια εξέλιξη που πιθανώς υποδηλώνει νέες στρατηγικές ανατροπές στην περιοχή, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου τηλεφώνησε στον τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν και ζήτησε συγγνώμη για την επέμβαση ισραηλινών κομάντος στο πλοίο "Μαβί Μαρμαρά" το 2010, που κόστισε τη ζωή σε οκτώ Τούρκους. 

Η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε κατόπιν παρέμβασης του πρόεδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη λήξη της τριήμερης επίσκεψής του στο Ισραήλ. Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες που έχουν δημοσιευθεί από αμερικανικές πηγές, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία ο Νετανιάχου αναγνώρισε ότι στην επέμβαση στο "Μαβί Μαρμαρά" έγιναν "επιχειρησιακά σφάλματα", και ο Ερντογάν αποδέχθηκε την ισραηλινή συγγνώμη.


Στη συνέχεια εκδόθηκε επίσημη ανακοίνωση από την κυβέρνηση του Ισραήλ, στην οποία επιβεβαιώνεται η συγγνώμη που ζητήθηκε και προστίθεται ότι το Ισραήλ θα πληρώσει αποζημιώσεις στην Τουρκία. Αναφέρεται επίσης ότι Νετανιάχου και Ερντογάν συμφώνησαν την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, καθώς και την παύση της δίωξης των ισραηλινών στρατιωτών στην Τουρκία.


Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει και στο παρελθόν από το Ισραήλ να ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκία για το περιστατικό, ώστε να αποκατασταθούν οι σχέσεις των δύο χωρών, τόσο δια του προέδρου Ομπάμα όσο και μέσω άλλων αξιωματούχων.
Ως τώρα όμως ο ισραηλινός πρωθυπουργός είχε πεισματικά αρνηθεί να ικανοποιήσει αυτό το αίτημα. Είναι επομένως εξεταστέοι οι λόγοι που τον οδήγησαν στην κίνηση αυτή

Μια εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι απλώς ανταποκρίθηκε στις αμερικανικές πιέσεις, ενδεχομένως ως αντάλλαγμα για κάποια άλλη αμερικανική παραχώρηση. Άλλωστε ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζων Κέρυ έδειξε εξ αρχής ότι η αποκατάσταση των σχέσεων Ισραήλ - Τουρκίας ήταν ψηλά στην ατζέντα του, καθώς ήδη στο πρώτο του ταξίδι ζήτησε από τον τούρκο πρωθυπουργό να απαλύνει την αντι"ισραηλινή ρητορική του και να αποκαταστήσει τους δεσμούς με το Ισραήλ.

Μια δεύτερη, πολύ δυσάρεστη εξήγηση, θα μπορούσε να είναι ότι η ισραηλινή ηγεσία τις τελευταίες ημέρεςεξήγαγε κάποια συμπεράσματα από τις εξελίξεις στην Κύπρο, σε σχέση με τους συσχετισμούς ισχύος στην περιοχή, τη γεωπολιτική αξία κάθε χώρας και (κατ' αποτέλεσμα) τις συμμαχίες που απαιτούνται, προκειμένου να διασφαλίσει την πρόσβαση στα κοιτάσματα της Αν. Μεσογείου. Και ότι έσπευσε να προσαρμοστεί...

Όποια και αν είναι η ερμηνεία, η επαναπροσέγγιση Ισραήλ και Τουρκίας δημιουργεί εξ αντικειμένου μια νέα, δυσμενέστερη γεωπολιτική πραγματικότητα για Ελλάδα και Κύπρο. Το προσεχές μέλλον, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες εξελίξεις στην περιοχή, θα δείξει πόσο δυσμενής θα είναι η πραγματικότητα αυτή. 

εν κρυπτώ