21.3.13

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Μαχαίρωσαν καθαρίστρια στο ΕΠΑΛ Νεάπολης!



Τα κίνητρα πίσω από την άγρια επίθεση με επτά μαχαιριές, που δέχτηκε 35χρονη καθαρίστρια χτες το βράδυ μέσα στο ΕΠΑΛ Νεάπολης προσπαθούν να εντοπίσουν οι αστυνομικοί της ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Στο μεταξύ, η 35χρονη γυναίκα και μητέρα δύο παιδιών, νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου «ΑΧΕΠΑ», ωστόσο σήμερα οι γιατροί χαρακτηρίζουν την κατάσταση της σταθερή. Το θύμα δέχτηκε πέντε μαχαιριές στην πλάτη, μία στο θώρακα και μία στο πόδι, ενώ αμέσως μετά την εισαγωγή της στο νοσοκομείο εισήχθη στο χειρουργείο και αρχικά η κατάσταση της είχε χαρακτηριστεί κρίσιμη.
Αξιωματικοί επισημαίνουν πως το κίνητρο πιθανότατα δεν ήταν η ληστεία τονίζοντας πως πρόκειται για ιδιαίτερα άγρια επίθεση, που είναι πιθανό να υποδηλώνει μίσος από την πλευρά του δράστη. Το συγκεκριμένο περιστατικό μέσα σε σχολείο της Νεάπολης έχει αναστατώσει όλη την περιοχή, εκπαιδευτικούς και γονείς μαθητών, ενώ από την πλευρά του ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης κάνει λόγο για «κατάσταση που έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο». Παράλληλα, επιρρίπτει ευθύνες στην ΕΛ.ΑΣ. για την ελλιπή αστυνόμευση στην περιοχή.

Αγρια επίθεση
Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές η 35χρονη καθαρίστρια βρισκόταν χτες το βράδυ στο σχολείο μαζί με μία ακόμη συνάδελφο της. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά αξιωματικός λίγα λεπτά πριν τις δέκα και ενώ η ίδια βρισκόταν σε διάδρομο του σχολείου δέχτηκε επίθεση από έναν άγνωστο άντρα, αρκετά ψηλό και αδύνατο. Την ώρα εκείνη η 35χρονη ήταν μόνη της στο σημείο, ενώ η δεύτερη καθαρίστρια είχε μόλις μπει να καθαρίσει μία διπλανή αίθουσα. Από πληροφορίες προκύπτει πως ο δράστης την πλησίασε από πίσω και άρχισε να τη μαχαιρώνει επανειλημμένα, ενώ το πιθανότερο είναι πως θα συνέχιζε το... έργο του εάν η δεύτερη καθαρίστρια δεν άκουγε τις κραυγές για βοήθεια της 35χρονης κοπέλας. Βγήκε τρέχοντας από την αίθουσα όπου καθάριζε και βλέποντας την ο δράστης έφυγε τρέχοντας από το σχολείο, ενώ η τραυματισμένη γυναίκα βρισκόταν αιμόφυρτη στο έδαφος.
Ερευνες προς κάθε κατεύθυνση
Αμέσως κλήθηκε η αστυνομία, ενώ η 35χρονη με ασθενοφόρο διακομίστηκε στο «ΑΧΕΠΑ», όπου και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση. Οι αστυνομικοί πάντως εκτιμούν πως πιθανότατα έχει αποκλειστεί το κίνητρο της ληστείας, καθώς θεωρούν απίθανο το ενδεχόμενο κάποιος να αποφάσισε να επιτεθεί σε μία καθαρίστρια για να αρπάξει χρήματα και μάλιστα μέσα σε σχολικό κτίριο. Επίσης, τονίζουν πως ο δράστης είναι πολύ πιθανό να παρακολουθούσε το θύμα του και γι' αυτό επιτέθηκε στην 35χρονη μόλις έμεινε μόνη της σε διάδρομο του σχολείου.
Απειλούσαν το διευθυντή
Αξίζει να σημειωθεί πως εκπαιδευτικοί, γονείς, αλλά και οι τοπικές αρχές έχουν απευθύνει πολλές φορές κραυγή αγωνίας κάνοντας λόγο για εγκληματικότητα και ανεξέλεγκτη δράση εξωσχολικών σε σχολικά κτίρια. Μάλιστα, ο διευθυντής του σχολείου όπου συνέβη το χτεσινό περιστατικό, είχε καταγγείλει πριν από περίπου ένα χρόνο μιλώντας στον «Αγγελιοφόρο», πως και ο ίδιος είχε δεχτεί απειλές από εξωσχολικούς. Ο ίδιος είχε αναφέρει τότε πως οι εξωσχολικοί περίμεναν στην πόρτα του σχολείου και μέσω ενός μαθητή του διαμήνυσαν πως θα τον... μαχαίρωναν εάν έδινε συνέχεια σε επεισόδιο που είχε προηγηθεί και καλούσε την αστυνομία. Παράλληλα, όμως έχουν αναφερθεί επιθέσεις σε μαθητές, επεισόδια, αλλά και σωρεία διαρρήξεων.
Σ. Δανιηλίδης
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η δημοτική αρχή Νεάπολης - Συκεών ο δήμαρχος Σ. Δανιηλίδης επαναλαμβάνει την πρόθεση του να προσφύγει εκ νέου στη δικαιοσύνη ζητώντας τον καταλογισμό όχι μόνο πειθαρχικών και διοικητικών ευθυνών, αλλά και ποινικών για εκείνους που άφησαν με μηδενική στελέχωση τα Αστυνομικά Τμήματα και τα Τμήματα Ασφαλείας.
Προσωπικό καθαριότητας  
Από την πλευρά της η Διοίκηση του Συνδέσμου Προσωπικού Καθαριότητας Βορείου Ελλάδος και Θεσσαλίας καταδικάζει την πρωτοφανή εγκληματική επίθεση που δέχθηκε καθαρίστρια σε σχολικό κτίριο της Θεσσαλονίκης και παράλληλα εκφράζει τις ευχές της για ταχεία ανάρρωση της άτυχης εργαζόμενης. «Το περιστατικό αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει ότι το μεροκάματο των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολειών, έχει μετατραπεί σε μεροκάματο του τρόμου, με την αγωνία και το φόβο να κυριαρχούν στις βάρδιες των εργαζομένων την ώρα που οι έλεγχοι στα σχολικά κτίρια αποδεικνύονται ελλιπείς. Ζητάμε από την πολιτεία να πράξει το αυτονόητο, να πάρει αυστηρότερα μέτρα και να πραγματοποιήσει συστηματικότερους ελέγχους στα σχολεία καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι επιπτώσεις θα είναι μοιραίες», τονίζεται στο κείμενο της ανακοίνωσης.
agelioforos