13.2.13

Οι αλλαγές στην ΜΙΤ, η GES και οι σταθμοί ακροάσεως στα μικρασιατικά παράλια

52η Μονάδα υποκλοπών, Τσεσμέ. Στο βάθος τα
παράλια της Χίου
Γράφει για το Εν Κρυπτώ, ο Γ.Α

Η Διοίκηση Ηλεκτρονικών Συστημάτων του Γενικού Επιτελείου (Genelkurmay Elektronik Sistemler (GES) Komutanlığı) εδώ και περίπου δύο χρόνια έχει υπαχθεί στην ΜΙΤ, η οποία διανύει μια φάση αναδιοργάνωσης. Σε αυτά τα πλαίσια η πρώην GES, υπό πολιτικό έλεγχο πλεόν,  μετονομάσθηκε σε Διεύθυνση Ηλεκτρονικής και Τεχνικής Πληροφόρησης (Elektronik ve Teknik İstihbarat Başkanlığı- ΕΤΙΒ). Η αλλαγή αυτή κινήθηκε στα ευρύτερα πλαίσια αλλαγών της δομής του τουρκικού στρατεύματος από τον Ερντογάν με στόχο την αποδυνάμωση των στρατιωτικών και τον αμεσότερο έλεγχο της ροής των πληροφοριών.

Κομμάτι του ίδιου σχεδιασμού είναι και η δημιουργία Συνοριοφυλακής με επαγγελματίες που θα υπάγεται στο ΥΠΕΣ, η σταδιακή απεμπλοκή του τουρκικού στρατού από τις επιχειρήσεις εναντίον του ΡΚΚ, όπως και της Jandarma από την φύλαξη αστικών κέντρων, με ανάληψη ευρύτερων αρμοδιοτήτων από την Αστυνομία. Απώτερος στόχος, η διεξαγωγή του αγώνα κατά του PKK από Συνοριοφυλακή/Στρατοχωροφυλακή/Αστυνομία, όλες υπό πολιτικό (κι όχι στρατιωτικό) έλεγχο. Οι στρατιωτικές δυνάμεις θα είναι υπεύθυνες μόνο για την ασφάλεια έναντι εξωτερικής απειλής. Φυσικά, οι αλλαγές αυτές δεν είναι σημάδια "εκδημοκρατισμού" της τουρκικής πολιτικής, αλλά αποτέλεσμα της αυξανόμενης επιρροής των Ισλαμιστών στις τουρκικές κρατικές δομές, και της παράλληλης εκπαραθύρωσης του κεμαλικού κατεστημένου εντός των ΤΕΔ. Οι "πολιτικές" δυνάμεις εσωτερικής ασφαλείας θα στελεχώνονται με επαγγελματίες εκπαιδευμένους στα ίδια  πρότυπα των καταδρομών του στρατού που μάχονταν έως τώρα στα ΝΑ.

 Διεύθυνση Ηλεκτρονικής και Τεχνικής Πληροφόρησης (Elektronik ve Teknik İstihbarat Başkanlığı -ΕΤΙΒ) ,  Bayrak Garnizonu, Gökçehöyük
Παρομοίως η αλλαγή της ευθύνης διαχείρισης των πληροφοριών δεν αποτελεί "εκδημοκρατισμό" της τουρκικής πολιτικής απλώς προσθέτει περισσότερο έλεγχο κι εξουσία στην ισλαμική κυβέρνηση. Έτσι συγκροτήθηκε η Γενική Γραμματεία Επιτροπής Συντονισμού Εθνικών Πληροφοριών που υπάγεται απευθείας στον αρχηγό της ΜΙΤ και η οποία σε μηνιαία βάση πραγματοποιεί συνεδρίαση για την ενημέρωση του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης κι Ασφάλειας, του ΓΕΕΘΑ, της Αστυνομίας και της Στρατοχωροφυλακής.

Τον περασμένο Νοέμβριο προτάθηκε από επιτροπή του Τουρκικού κοινοβουλίου ο διαχωρισμός των φορέων πληροφοριών εσωτερικού από εκείνους του εξωτερικού υπό την ευθύνη της Αστυνομίας και της ΜΙΤ αντίστοιχα. Ο διαχωρισμός αυτός αποτέλεσε θέμα μεταπτυχιακής διατριβής του αρχηγού της ΜΙΤ, Hakan Fidan, ο οποίος είναι ένας από τους πλέον έμπιστους συνεργάτες του Ερντογάν. Δείγμα της εμπιστοσύνης αυτής είναι η έγκριση της πρότασής του για πρόσληψη δυναμικού από τη Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων του ΓΕΕΘΑ (Bordo Bereli), τους οποίους μέχρι τώρα η ΜΙΤ χρησιμοποιούσε περιστασιακά. Ο σχετικός διαγωνισμός προκηρύχθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη και με την κίνηση αυτή η ΜΙΤ θα έχει την δυνατότητα να αντλήσει εκπαιδευμένο προσωπικό για διεξαγωγή επιχειρήσεων στο εξωτερικό,  παρακάμπτοντας την ανάγκη να αποσπά τις δυνάμεις αυτές από το ΓΕΕΘΑ. Οι τουρκικές υπηρεσίες έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν άτομα του υποκόσμου, εξτρεμιστές των Γκρίζων Λύκων και λοιπούς παρακρατικούς.

Το σκάνδαλο του περασμένου Δεκέμβρη με την ανακάλυψη κοριών στο γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού, επιτάχυνε τις σχετικές εξελίξεις στο εσωτερικό της ΜΙΤ,  άλλαξε η επιλογή προσωπικής φρουράς του Ερντογάν από δυνάμεις της ΜΙΤ και μεταβιβάσθηκαν σε αυτή όλα τα ειδικά οχήματα (μιν-βαν) υποκλοπών του στρατού.

Η αναδιοργάνωση και γιγάντωση της ΜΙΤ, ως πολιτικού φορέα συλλογής και αξιοποίησης πληροφοριών εις βάρος των υπηρεσιών του τουρκικού γενικού επιτελείου, είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του προϋπολογισμού της κατα 32%, ενώ παράλληλα προχώρησε η διενέργεια διαγωνισμού για την απόκτηση σκάφους υποκλοπών και η εκπόνιση σχεδίου μετεγκατάστασης του συγκροτήματος Yenimahalle, σημερινής έδρας της ΜΙΤ στην Άγκυρα.

Η σημερινή έδρα της ΜΙΤ επί της οδού Şehit Binbaşı Ahmet Cem Ersever, στο Yenimahalle της Άγκυρας

Η αστικοποίηση της περιοχής και οι αυξημένες πλέον ανάγκες οδήγησαν στην απόφαση μετεγκατάστασης του αρχηγείου εκτός της πρωτεύουσας. Αρχικά εξετάσθηκε το ενδεχόμενο μεταφοράς στο Gökçehöyük, έδρα της ETIΒ (πρώην GES) στο στρατοπεδο γνωστό ως Bayrak Garnizonu. Στην ευρύτερη περιοχή του Golbasi, λίγα χιλιόμετρα ανατολικότερα, υφίστανται οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις της Διοίκησης των Ειδικών Δυνάμεων του ΓΕΕΘΑ (OzKK) και βορειότερα οι εγκαταστάσεις των Ειδικών Δυνάμεων της Αστυνομίας.

Τελικά αποφασίσθηκε η μεταφορά των εγκαταστάσεων της ΜΙΤ στο στρατόπεδο του Polatli, έδρα της  58ης ΤΞ ΠΒ. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη μεταφορά και συγκέντρωση κι άλλων μονάδων που εδρεύουν στην Άγκυρα και τη δημιουργία μεγάλου αριθμού κατοικιών για το προσωπικό, με προβλεπόμενη ολοκλήρωση το 2017.  Στις εγκαταστάσεις του Polatli προβλέπεται να μεταφερθούν εκτός της ΜΙΤ και οι Σχολές Πυροβολικού, Τεθωρακισμένων και Διαβιβάσεων(από Άγκυρα), Πεζικού (από Tuzla Kων/πολης), Μηχανικού και Μεταφορών (από Σμύρνη). Το Polatli επιλέχθηκε λόγω της γεωγραφικής του θέσης αφού βρίσκεται σε κύριο οδικό και σιδηροδρομικό άξονα, πλησίον της Άγκυρας και του Εσκί Σεχίρ, διαθέτει πλούσια κτιριακή υποδομή και κατάλληλη έκταση. Σημειώνεται ότι στον ελληνικό ειδικό τύπο έχει γραφτεί λανθασμένα ότι η μετεγκατάσταση της ΜΙΤ θα γίνει στο Etimesgut της Άγκυρας, έδρα της σχολής Τεθωρακισμένων, η οποία και αυτή θα μετακομίσει στο Polatli (προφανώς έχει γίνει μπέρδεμα στη μετάφραση).


Οι σταθμοί ακροάσεως στα Μικρασιατικά παράλια

Η ΕΤΙΒ έχει κληρονομήσει τις 13 -ήδη υπάρχουσες- βάσεις ηλεκτρονικής παρακολούθησης της GES. Μάλιστα, Ελληνικά δημοσιεύματα αναφέρθηκαν προσφάτως  με ...έκπληξη στην ύπαρξη τέτοιας μονάδας στο Cesme ή σε άλλα σημεία απέναντι από ελληνικά νησιά. Αυτές οι μονάδες υφίστανται εδώ και δεκαετίες και προφανώς είναι γνωστές στις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες. Είναι μια συνήθης παγίδα στην οποία πέφτουν πολλές φορές αρκετά έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ της χώρας μας, στη βιασύνη τους να αναπαράγουν τουρκικά δημοσιεύματα, τα οποία τις περισσότερες φορές είναι είτε κατευθυνόμενα, είτε διανθισμένα με υπερβολικές αναφορές που εξυμνούν τις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας, προσδίδοντας τους σχεδόν μυθικές διαστάσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η υπερβολική, σε σημείο ψύχωσης, προβολή των ειδικών δυνάμεων με αποκορύφωμα τους Bordo Bereli. Φυσικά παραγνωρίζουν ότι η αναποτελεσματικότητα των σωμάτων ασφαλείας που εξυμνούν, είναι αυτή που συντηρεί (μεταξύ άλλων) την πολυετή σύγκρουση με το PKK, και ότι δράσεις στα χνάρια της CIA και της Mοσάντ είχαν ως αποτέλεσμα, πρόσφατα στο συριακό εμφύλιο, να καταλήξουν σε φέρετρα ή παλαιότερα με ένα τσουβάλι στο κεφάλι.

 Οι πρόσφατες αναφορές για φύλαξη της μονάδας υποκλοπών του Οvacik (Cesme) από προσωπικό των Bordo Bereli, ανήκουν μάλλον στην ανωτέρω κατηγορία και γίνονται για εσωτερική κατανάλωση. Η ΜΙΤ προχώρησε στη πρόσληψη προσωπικού της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων, όχι για καθήκοντα σκοπού και ασφάλειας μονάδος (πρακτική που ακολουθούν κάποιοι άλλοι...) , αλλά για συγκεκαλυμμένες επιχειρήσεις στο εξωτερικό, κυρίως σε Νότιο Κουρδιστάν, Συρία, Μέση Ανατολή και Βαλκάνια.

 Επίσης δεν είναι ...είδηση ότι οι μονάδες υποκλοπών επανδρώνονται με προσωπικό που ομιλεί την γλώσσα της χώρας-στόχο! Πέραν του ότι αυτή είναι προφανής και πάγια πρακτική όλων των υπηρεσιών του κόσμου, οι προϋποθέσεις και τα στάνταρ αξιολόγησης αναφέρονται σε επίσημα τουρκικά έγγραφα που μπορεί να βρει κανείς στο διαδίκτυο.

Δυστυχώς, ένα καθαρά προπαγανδιστικό δημοσίευμα με στόχο τον μέσο Τούρκο πολίτη ("νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, φρουρούμενες από υπερ-ράμπο) το οποίο υπερτονίζει τον απογαλακτισμό των τουρκικών υπηρεσιών από τα στρατιωτικά "κατάλοιπα", πέρασε "αμάσητο" και στον δύσμοιρο Έλληνα αναγνώστη, ελέω της διάχυτης εντυπωσιοθηρίας των Ελληνικών ΜΜΕ.

Επανερχόμενοι στον σταθμό υποκλοπών του Ovacik, απέναντι από τη Χίο, οι παρακάτω δορυφορικές λήψεις αποδεικνύουν ότι δεν αποτελεί πρόσφατη κατασκευή, ενώ ο "τεράστιος θόλος" κατα κάποια δημοσιεύματα υφίσταται τουλάχιστον από το 2002.

Σύγκριση εικόνων 2011-2002 via GoogleEarth©. Ο "τεράστιος" θόλος όπως αναφέρεται σε κάποια ελληνικά ΜΜΕ υφίσταται τουλάχιστον από το 2002 και δεν διακρίνονται ριζικές αλλαγές στις κτιριακές υποδομές όπως υποστηρίζει το τουρκικό δημοσίευμα.

Σύγκριση εικόνων 2011-2005 via GoogleEarth©. Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρονται σε σημείο με κεραίες υποκλοπών επικοινωνιών 5χμ μακριά από τις εγκαταστάσεις του Ovacik. Στο GE εμφανίζονται από το 2005, προφανώς είναι μια αναβάθμιση δυνατοτήτων υποκλοπών που δεν αφορά τις τρέχουσες εσωτερικές αλλαγές δομής των υπηρεσιών πληροφοριών (ΜΙΤ, GES, ETIB). Τον περασμένο καλοκαίρι η ΜΙΤ εμπόδισε ιδιωτικές επενδύσεις που αφορούσαν την κατασκευή αιολικών πάρκων στη περιοχή του Cesme ακριβώς λόγω της ύπαρξης του σταθμού υποκλοπών που υπάρχει εκεί.

Νοτίως της Σμύρνης, στην περιοχή του Karabaglar ( δεξιά στην εικόνα) εδρεύει εδώ και δεκαετίες η  Διοίκηση Ηλεκτρονικής Πληροφόρησης, από τις 13 συνολικά όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ. Εκεί υφίστανται επίσης, διοίκηση ραντάρ του δικτύου EW,  και η 8η ΜΚ/Β ΝΙΚΕ. Στη 5η ΔΗΠ υπάγεται και η 52η μονάδα που εδρεύει στο Ovacik (δεξια στο μέσο της εικόνας, αριστερά είναι το σημείο με τις κεραίες). Βορειότερα του Ovacik, στο Karaburun, υφίσταται δίκτυο αισθητήρων και ραντάρ της ακτοφυλακής, ραντάρ του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στα πλαίσια του προγράμματος Uzun Ufuk, κινητό ραντάρ TRS-22XX της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας και η 2η ΜΚ/Β ΝΙΚΕ.

Η εικόνα από το GoogleEarth© αποκαλύπτει την ύπαρξη παρόμοιων υποδομών, με ..."τεράστιο" θόλο, βορείως της Μυτιλήνης (53η μονάδα υποκλοπών).Η εν λόγω εγκατάσταση όπως και οι παρόμοιες μονάδες από Έβρο μέχρι Κύπρο, υφίστανται επίσης αρκετά χρόνια.


Τα ανωτέρω πιθανότατα προκαλούν έκπληξη σε όσους ακούνε πρώτη φορά για την φρενήρη στρατιωτικοποίηση των Μικρασιατικών παραλίων. Όχι όμως και στους αναγνώστες του Εν Κρυπτώ, οι οποίοι θα θυμούνται παλαιότερες αναφορές στην ενίσχυση κρίσιμων στρατιωτικών εγκαταστάσεων της..."φίλης και γείτονος", με στόχο την αύξηση της στρατιωτικής πίεσης έναντι της Ελλάδος.

Σχετικά άρθρα:
Αεροπορική βάση Dalaman : ένας γνωστός-άγνωστος
 Dalaman και Τουρκική Ναυτική Αεροπορία
 To TRS-22XX της Datca

εν κρυπτώ