19.2.13

ΠΑΚΕΤΟ ΜΕ ΤΙΣ FREMM 4 Br.1150 Atlantic Atlantique 2 για το ΠΝ προτείνει η Γαλλία - Λύση στο αδιέξοδο των ΑΦΝΣ

"Υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια" απαντά το ΠΝ στις ΗΠΑ και πλέον στο τραπέζι των ελληνογαλλικών διαπραγματεύσεων για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων άνευ κόστους ή εν πάση περιπτώσει με το χαμηλότερο δυνατόν κόστος έχουν πέσει τέσσερα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας Br.1150 Atlantic Atlantique 2, το οποίο αποτελεί την ευρωπαϊκή απάντηση στο αμερικανικό P-3 Orion το οποίο δεν έχουν διαθέσιμο οι ΗΠΑ.
Βρίσκεται σε υπηρεσία από το 1961 (το αρχικό μοντέλο) αλλά το "2" εισήλθε σε υπηρεσία το 1984 και υπηρετεί ακόμα σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και Πακιστάν.

Στην γαλλική Ναυτική Αεροπορία υπηρετούν 22 αεροσκάφη στις Μοίρες 21F, 23 F και βρίσκονται σε άριστη κατάσταση, μαζί με όλο το πακέτο των ηλεκτρονικων που τα συνοδεύουν (ραντάρ, σόναρ, συσκευές MAD, ηλεκτρονικού πολέμου κλπ).
Το αεροσκάφος είναι αποτελεσματικό, ικανό να εκτελεί αποστολές, όπως επιτάσσει το προφιλ των αποστολών που θέλει το ΠΝ για την Α.Μεσόγειο.
Μπορεί να φέρει βλήματα αέρος-επιφανείας ΑΜ-39 Exocet, όπως αυτά που χρησιμοποιεί ήδη η ΠΑ για τα Mirage 2000BGM, ενώ είναι πιστοποιημένο για εκτοξευση τορπιλών Μk 46 και έχει και ένα άλο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό για ΑΦΝΣ: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκτόξευση βομβών κατευθυνόμενων με λέηζερ: Πριν από δέκα ημέρες δύο αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν στο βόρειο Μάλι για την ρίψη βομβών GBU-12!
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr