21.2.13

Επιβεβαιώνεται η πρόθεση ενοικίασης φρεγατών και ΑΦΝΣ

Εκτόξευση βλήματος ΑΜ-39 Εxocet από αεροσκάφος
ναυτικής συνεργασίας Breguet Atlantique 2 
Απο τα πλέον επίσημα χείλη ήρθε σήμερα η επιβεβαίωση τωνπληροφοριών που ήθελαν Σαμαρά-Ολάντ να συζητούν την ενοικίασει δυο φρεγατών και τεσσάρων γαλλικών αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας. Σε σημερινή συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98.9 σήμερα το πρωί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου παραδέχτηκε ότι όντως γίνονται συζητήσεις, με πρωτοβουλία της Ελληνικής πλευράς.

Ερώτηση: "Επιβεβαιώνεται ή διαψεύδεται η πληροφορία περί ενοικίασης φρεγατών;"

Απάντηση: "Εδώ να διευκρινήσουμε ότι εμείς ζητήσαμε, επειδή έχουμε αμυντικές ανάγκες και παρά τις οικονομικές δυσκολίες δεν παραμελούμε την αμυντική θωράκιση της χώρας και αναζητάμε λύσεις. Αυτό που προτείναμε στους Γάλλους είναι να μας ενοικιάσουν δύο φρεγάτες και τέσσερα αεροσκάφη παρακολούθησης, και η πρόταση μας αυτή συζητείται. Επαναλαμβάνω είναι κάτι που τέθηκε από εμάς, γιατί πρέπει να εξασφαλίσουμε την αμυντική μας θωράκιση, πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι στο Αιγαίο θα είναι ήρεμα τα νερά.."


Ερώτηση: "Συνδιάζεται με την διερεύνηση κοιτασμάτων αυτή η ενοικίαση;"

Απάντηση: "Όχι δεν νομίζω ότι συνδιάζεται (..), μόνο υπο την έννοια ότι οι έρευνeς θα γίνουν αποτελεσματικότερα και γρηγορότερα όταν υπάρχει μια ήρεμη ατμόσφαιρα στο Αιγαίο."

Όπως γράφαμε χθές, οι λεπτομέρειες της συμφωνίας αναμένεται να καθοριστούν σε προσεχή συνάντηση του Π. Παναγιωτόπουλου με το Γάλλο ομόλογό του Jean-Yves Le Drian, στα τέλη Φλεβάρη.

Σε ότι αφορά τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, το πιθανότερο σενάριο αφορά την ενοικίαση τεσσάρων αεροσκαφών Breguet Atlantique 2, εκ των 22 σε Γαλλική υπηρεσία. Δεκαοκτώ από τα συγκεκριμένα αεροσκάφη θα υποβληθούν σε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού από το Γαλλικό Ναυτικό, με πιθανότερα για παραχώρηση στο ΠΝ, τα τέσσερα που απομένουν.  Τα προφανή πλεονεκτήματα μιας τέτοιας εξέλιξης (όπως λέει και ο φίλος HBS) είναι η σχεδόν άμεση παράδοση σχετικά νέων αεροσκαφών (κατασκευής '90), η επ' έργω εκπαίδευση από γαλλικά πληρώματα και  η εισαγωγή σε υπηρεσία ενός νέου φορέα για τα αεροεκτοξευόμενα ΑΜ-39 Εxocet της ΠΑ. Δεν θα πρέπει να συγχέονται τα αεροσκάφη Atlantique με τα Atlantique 2, καθώς τα μεν πρώτα αποσύρθηκαν από τη γαλλική υπηρεσία το 1996 και η παραδόσεις των δεύτερων στο γαλλικό ναυτικό ξεκίνησαν το 1989

Περισσότερο μυστήριο καλύπτει το θέμα των υπο ενοικίαση φρεγατών καθώς το Γαλλικό Ναυτικό έχει μόνο μία φρεγάτα FREMM σε υπηρεσία (D-650 Aquitaine) , με την δεύτερη (D-651 Normandie) να αναμένεται την άνοιξη του 2014.

εν κρυπτώ