15.2.13

Ελληνοϊσραηλινή συμμαχία στο αμερικανικό Κογκρέσο


simaies-thumb-medium
Για πρώτη φορά στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, δημιουργήθηκε φορέας κοινής δράσης για την ελληνοϊσραηλινή συμμαχία, οι σκοποί του οποίου παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση.
Με την επωνυμία «Congressional Hellenic-Israel Alliance» (CHIA) και με συμπροέδρους τους βουλευτές Gus Bilirakis (ομογενής Ρεπουμπλικάνος από την Φλόριντα) και Ted Deutch (Δημοκρατικός από την Φλόριντα), στο ελληνοϊσραηλινό Caucus συμμετέχουν ήδη ισχυρά μέλη και από τα δύο κόμματα, ο αριθμός των οποίων συνεχώς αυξάνεται.
Στην εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Κογκρέσο, παρευρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμό οι συμμετέχοντες βουλευτές, οι πρέσβεις της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου στην Ουάσινγκτον, καθώς και ηγετικά στελέχη της ελληνικής και της ισραηλινής κοινότητας στις ΗΠΑ.

Ο Έλληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Χρήστος Παναγόπουλος, δήλωσε ότι «η δημιουργία του CHIA αντικατοπτρίζει την εντεινόμενη συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών, Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου. Έχοντας υπόψη τις ιστορικές ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή, η συνεργασία αυτή, χωρίς να στρέφεται εναντίον κανενός, στοχεύει στην εδραίωση της σταθερότητας και στην οικονομική ανάπτυξη και συμβάλλει στην εμπέδωση κλίματος ειρήνης και ασφάλειας, προωθώντας ευρύτερα το πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας». Ο κ. Παναγόπουλος αναφέρθηκε και στις δυνατότητες που εμφανίζονται ιδιαίτερα στους τομείς ενέργειας και τουρισμού.
Να σημειωθεί ότι ο Έλληνας πρέσβης στις ΗΠΑ, αναφερόμενος στη «διαρκώς διευρυνόμενη συνεργασία» μεταξύ των δύο κοινοτήτων, υπογράμμισε ότι «το συνεργατικό αυτό σχήμα των μελών του Κογκρέσου αποτελεί απτό αποτέλεσμα των εξαίρετων σχέσεων μεταξύ της ελληνικής και ισραηλινής διασποράς, αλλά δίνει και το έναυσμα για περαιτέρω ενδυνάμωσή τους».
http://ysterografa.gr/