5.2.13

Η κυβέρνηση τον στηρίζει - Η ΝΔ «βράζει»



Δεύτερη στήριξη μέσα σε 48ώρες παρείχε η κυβέρνηση δια στόματος Σίμου Κεδίκογλου στον υπουργό Οικονομικών ο οποίος έχει γίνει «κόκκινο πανί» για αρκετούς βουλευτές της ΝΔ. 

Στο μέγαρο Μαξίμου βλέποντας την αντιπαράθεση των «γαλάζιων» βουλευτών με τον Γ. Στουρνάρα να ξεφεύγει και να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις αποφασίστηκε να προχωρήσουν σε δύο κινήσεις.
• Να ζητήσουν από τον Γ. Στουρνάρα να ρίξει τους τόνους και να μην απαντάει στην κριτική που δέχεται. Γεγονός που συνέβη μετά την συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό. «Ό,τι είχα να πω το είπα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Στουρνάρας σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι. 


• Να υπάρξει και νέα δήλωση στήριξης από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο – η δεύτερη μέσα σε δύο ημέρες – προκειμένου να σταλεί ένα ακόμα μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος. 

Ο Σίμος Κεδίκογλου προχώρησε ένα βήμα παραπάνω αυτή την φορά δικαιολογώντας ουσιαστικά την κριτική του Γιάννη Στουρνάρα για την οικονομική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση Καραμανλή φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη. «Τον Ιανουάριο του 2009 ο κ. Καραμανλής άλλαξε το οικονομικό επιτελείο. Αυτό σημαίνει ότι θα έκρινε πως υπήρχαν αστοχίες».

 
Α. Γεωργιάδης: Εύκολος στόχος ο κ. Στουρνάρας

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου και απαντώντας στο ερώτημα σχετικά με τις εκτιμήσεις που εξέφρασε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Στουρνάρας για την πενταετία του Κώστα Σημίτη και τη διετία του Κώστα Καραμανλή είπε: «Κατά τη γνώμη μου ο κ. Στουρνάρας σήμερα είναι ο εύκολος στόχος. Γιατί; Γιατί έχουμε έναν άνθρωπο που έχει μια πάρα πολύ δύσκολη δουλειά. Μια δουλειά την οποία κανένας μας θα ζήλευε να έχει σήμερα. Μια δουλειά η οποία τον καθιστά αναγκαστικά αντιπαθή σε όποιον μιλάει στο τηλέφωνο κι όποιον συναντά. Ε ας μην πάμε να πυροβολούμε τον πιανίστα. Καλά κάνει τη δουλειά του, όσο γίνεται σε αυτές τις εποχές που ζούμε».

Συνεχίζεται ο αναβρασμός στο «γαλάζιο» στρατόπεδο 
Τα μηνύματα του Μαξίμου φαίνεται πως δεν έφτασαν μέχρι τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Συγγρού. Μία ημέρα μετά την οξύτατη κριτική που εξαπέλυσε ο Μ. Κεφαλογιάννης εναντίον του Γ. Στουρνάρα χαρακτηρίζοντας τα όσα λέει περί εκτροχιασμού της οικονομίας «ανοησίες», ο Γραμματέας της ΝΔ επανήλθε σημειώνοντας πως η κριτική που ασκεί στις προηγούμενες κυβερνήσεις «είναι αλαζονική». 

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Alpha» ο Μ. Κεφαλογιάννης είπε χαρακτηριστικά «Οι απαντήσεις που δίνει στις συνεντεύξεις είναι κοφτές και καλές. Το να κάνεις όμως κριτική από την δεκαετία του ΄90 που μετείχε στο οικονομικό επιτελείο του Κ. Σημίτη μέχρι και την περίοδο του Κ. Καραμανλή αυτό είναι λίγο αλαζονικό.»

Την ίδια στιγμή ο Γ. Μιχελάκης κατέθετε ερώτηση στην βουλή στην οποία χαρακτηρίζει «κοινωνικά άδικη» την ενδεχόμενη φορολόγηση προσημειωμένων και υποθηκευμένων ακινήτων. Συγκεκριμένα, στην ερώτησή του προς τον κ. Στουρνάρα, ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ αναφέρει ότι «δεν μπορεί να παραγνωριστεί κατά το σχεδιασμό της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας το γεγονός ότι πολλά ακίνητα είναι προσημειωμένα ή υποθηκευμένα» και προσθέτει ότι «αναμφίβολα, θα ήταν κοινωνικά άδικο και νομικά οξύμωρο να επεκταθεί η φορολόγηση ενός ακινήτου και στο ποσό, για το οποίο έχει ήδη γίνει εγγραφή προσημείωσης ή υποθήκης, εξαιτίας της προφανούς και αντικειμενικής οικονομικής αδυναμίας του ιδιοκτήτη του».

Ερώτηση για το θέμα κατέθεσε προς τον υπουργό Οικονομικών και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απ. Κακλαμάνης, ο οποίος ζητεί να εξαιρεθούν από τις ρυθμίσεις για τη φορολογία των ακινήτων τα αγροτεμάχια και τα ακίνητα μέχρι 100 τ.μ. που βαρύνονται με ανεξόφλητα στεγαστικά δάνεια ή ιδιοκατοικούνται ως Α' κατοικία.
real.gr