1.2.13

«Ούτε ευρώ παραπάνω» Καμία νέα επιβάρυνση με τον ενιαίο φόρο ακινήτων, λέει ο Στουρνάρας

Efenpress: Γιατί δεν σας πιστεύουμε;

Αθήνα
Ουδείς νέος φόρος δεν θα επιβληθεί στα ακίνητα, «ό,τι έσοδα εξασφαλίζαμε μέχρι σήμερα από την ακίνητη περιουσία αυτά θα πάρουμε, ούτε ένα ευρώ παραπάνω» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, επισημαίνοντας ότι τα σενάρια που εξυφαίνονται για τον ενιαίο φόρο ακινήτων δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και παραπέμποντας στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Ειδικά για τα αγροτεμάχια, ο υπουργός σε παρέμβαση του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, διέψευσε ότι έχει αποφασιστεί η επιβολή φόρου, τονίζοντας ότι ακόμη όλα εξετάζονται.

«Δεν έχουμε καταλήξει ακόμη» είπε.

Ακόμη στην επισήμανση ότι σε πολλές περιοχές οι αντικειμενικές αξίες, βάσει των οποίων θα επιβληθεί ο νέος φόρος, σε πολλές περιοχές είναι πλέον πολύ υψηλότερες από τις εμπορικές τιμές ο υπουργός είπε ότι θα υπάρξει προσαρμογή των αντικειμενικών τιμών.

Άλλωστε το πρωί ανακοινώθηκε ότι με απόφαση του υπουργού συγκροτείταιειδική επιτροπή για το έργο αυτό, καθώς η σύγκλιση αντικειμενικών και εμπορικών τιμών αποτελεί και δέσμευση που έχει αναληφθεί με το Μνημόνιο.

«Θα προσπαθήσουμε να προσαρμόσουμε τις αντικειμενικές αξίες στις εμπορικές τιμές» τόνισε.

Μάλιστα στις περιπτώσεις που η ψαλίδα μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών τιμών είναι πολύ μεγάλη άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει μείωση των δεύτερων.

Επιπλέον προανήγγειλε μείωση της φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων βάσει των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας.

Κάνουμε διάλογο με τα κόμματα για να δούμε πώς θα μοιραστεί με τον δικαιότερο τρόπο το φορολογικό βάρος, σημείωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι προσπαθούμε να εξαιρέσουμε τα χαμηλά εισοδήματα.

Οι τελικές αποφάσεις για τον νέο φόρο ακινήτων δεν θα ληφθούν την Παρασκευή, όπως είχε ανακοινωθεί.

«Δεν επειγόμαστε να καταλήξουμε αύριο (Παρασκευή) για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα, θα κάνουμε διάλογο» είπε ο υπουργός.

Απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις ως προς τα κριτήρια και τα χαρακτηριστικά του νέου φόρου ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι είμαστε υποχρεωμένοι βάσει οικονομικού προγράμματος και προκειμένου η χώρα να τα καταφέρει να σταθεί στα πόδια της να εισπράττουμε από τα ακίνητα περίπου 3 δισ. ευρώ ετησίως.

«Αντιλαμβάνομαι πλήρως τις δυσκολίες των φορολογουμένων», είπε, προσθέτοντας σε αυστηρό τόνο ότι ο ίδιος δεν μπορεί να βρει άλλες λύσεις από αυτές που προτείνει.

Τα κυριότερα σημεία της παρέμβασης Στουρνάρα

Σημεία από την παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, στο Mega για το θέμα της φορολόγησης ακινήτων, έδωσε το υπουργείο Οικονομικών:

«Με μεγάλη κατάπληξη άκουσα τις τοποθετήσεις στη Βουλή, αλλά και στα ΜΜΕ, για τη φορολόγηση ακινήτων. Ουδείς νέος φόρος σχεδιάζεται να επιβληθεί στα ακίνητα. Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε, χθες, σχετική ανακοίνωση που φαίνεται ότι όλοι την έχουν αγνοήσει!»

»Κάνουμε διάλογο με τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση για το πώς θα μοιραστεί με το δικαιότερο τρόπο ο φόρος στα ακίνητα. Δεν σκοπεύουμε να επιβάλουμε νέους φόρους. Όσα έσοδα εισπράτταμε, τα ίδια σκοπεύουμε να εισπράττουμε» είπε ο υπουργός.

Σε άλλο σημείο τόνισε ότι «θα ληφθούν υπόψη όλοι οι παράγοντες. Θα προσαρμόσουμε τις αντικειμενικές αξίες, όπου διαφέρουν, στις εμπορικές».

«Αντιλαμβάνομαι πλήρως το πρόβλημα που έχει σήμερα η ελληνική κοινωνία. Η πρώτη προτεραιότητα είναι να σώσουμε τη χώρα από τη χρεοκοπία» τόνισε ακόμη.

«Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο τα νοικοκυριά που είναι κάτω από τις 25 χιλ. ευρώ έχουν όφελος.»

» Μου ασκείται κριτική, αλλά κανείς δεν κάνει προτάσεις. Αν δεν κάνουμε τίποτε σημαίνει χρεοκοπία. Η χώρα είχε φτάσει σε οριακό σημείο, κινδύνευε να βγει εκτός Ευρωζώνης και να χρεοκοπήσει. Εμείς, τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, προσπαθούμε με το μικρότερο δυνατόν κόστος για τον Έλληνα πολίτη να φέρουμε τη χώρα σε βιώσιμη κατάσταση».

Επίσης ο υπουργός εξήγησε ότι «θέλουμε έσοδα περίπου 3 δισ. το χρόνο από τα ακίνητα. Αυτό θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε με δικαιότερους και απλούστερους φόρους».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση με την παραδοχή εκ μέρους του ΔΝΤ ότι προβλέψεις του Ταμείου ήταν λανθασμένες ο Γ.Στουρνάρας είπε:

«Έχουν ληφθεί υπόψη και οι λάθος παραδοχές (ΔΝΤ). Γι αυτό και όταν έχουμε μεγαλύτερη ύφεση από αυτή που είχε προϋπολογιστεί, προσαρμόζουμε και το στόχο».

Σχετικά με τη φοροδιαφυγή ο υπουργός τόνισε: «Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή. Δεν είναι εύκολο. Υπάρχουν από παντού παράπονα και προτάσεις για το πώς να απαλλαγούν από το φορολογικό βάρος άνθρωποι που δεν πληρώνουν ποτέ. Πείτε μου, εσείς τι θα κάνατε;»

» Έχω δει συγκριτικά στοιχεία με άλλες χώρες και είχα σχετική συζήτηση και με το ΔΝΤ για το θέμα και σας διαβεβαιώνω ότι οι φόροι των ακινήτων στην Ελλάδα δεν διαφέρουν καθόλου από τους φόρους σε άλλες χώρες.»

» Θέλουμε να βοηθήσουμε τους οικονομικά ασθενέστερους και να εξαιρέσουμε τα χαμηλότερα εισοδήματα από τη φορολογία.»

» Επαναλαμβάνω ότι έχει αγνοηθεί η χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου. Δεν υπάρχει καμία φοροεπιδρομή, δεν σκοπεύουμε να βάλουμε κανένα νέο φόρο στα ακίνητα».

«Πριν από μερικά χρόνια, το 2009, το έλλειμμα ήταν 15% του ΑΕΠ, τώρα πρέπει να το πάμε στο 3%. Από κάπου πρέπει να εξοικονομήσουμε χρήματα. Μου ασκείται κριτική –καλοδεχούμενη– αλλά είναι θεωρητική. Μακάρι να είχαμε τη δυνατότητα να μειώναμε φόρους» είπε ακόμη ο κ. Στουρνάρας.

«Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προσπαθούμε να βάλουμε και ελεύθερους επαγγελματίες στο φορολογικό «δίχτυ»- που μέχρι τώρα δήλωναν 5 χιλ. ευρώ κατά μέσο όρο ετησίως-, από το 2015 και τους αγρότες με μικρό φορολογικό συντελεστή, ακόμη και τους εφοπλιστές που από το Σύνταγμα απαλλάσσονται από τη φορολογία».

Σχετικά με το χρόνο που θα ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις για τον νέο ενιαίο φόρο στα ακίνητα ο Γ.Στουρνάρας επισήμανε:

«Δεν επειγόμαστε να καταλήξουμε. Θα κάνουμε διάλογο. Προσπαθούμε να προσαρμόσουμε τις αντικειμενικές αξίες στις εμπορικές. Επίσης, να μειώσουμε το φόρο μεταβίβασης ακινήτων, μέσα στις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας».

«Θέλω να καθησυχάσω τον κόσμο, γιατί υπάρχει μια τρομολαγνεία. Τα σενάρια που ακούγονται δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα» κατέληξε ο υπουργός.
Newsroom ΔΟΛ
in.gr