8.1.13

Σφοδρές μάχες στη Συρία



Τα συριακά στρατεύματα απώθησαν την Τρίτη τους αντάρτες από ένα χωριό κοντά στην πόλη Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένα άρματα μάχης του τακτικού στρατού, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μια στρατιωτική πηγή, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Οι αντάρτες επιτέθηκαν πριν αρκετές ημέρες εναντίον του χωριού Μαστούμα, όπου έχουν συγκεντρωθεί άρματα μάχης και μονάδες του τακτικού στρατού, επτά χιλιόμετρα από την Ιντλίμπ, την πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας μεγάλο μέρος της οποίας βρίσκεται υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων», δήλωσε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ράχμαν.


«Έπειτα από βίαιες μάχες (χθες Δευτέρα) στο χωριό, οι αντάρτες αποσύρθηκαν από το Μαστούμα το πρωί, πολλοί κάτοικοι του οποίου έχουν απομακρυνθεί», πρόσθεσε ο ίδιος. Κάτοικοι είπαν στην μη κυβερνητική οργάνωση ότι ο στρατός εκτέλεσε με συνοπτικές διαδικασίες πολλούς χωρικούς.

Μια στρατιωτική πηγή από την πλευρά της επεσήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο στρατός και «λαϊκές επιτροπές», πολίτες βοηθητικοί του στρατού, «κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το Μαστούμα», ενώ πρόσθεσε ότι 20 αντάρτες σκοτώθηκαν στη διάρκεια των μαχών.

Το Μαστούμα ήταν πριν ξεσπάσει η εξέγερση στη Συρία καλοκαιρινή κατασκήνωση νέων, όμως ο συριακός στρατός την έχει πλέον μετατρέψει σε στρατηγικής σημασίας στρατιωτική βάση της επαρχίας Ιντλίμπ.

Στην ίδια επαρχία, οι εξεγερμένοι κατάφεραν να καταρρίψουν ένα ελικόπτερο το οποίο κατευθυνόταν προς το στρατιωτικό αεροδρόμιο Ταφτάναζ, γύρω από το οποίο μαίνονται εδώ και εβδομάδες μάχες μεταξύ των ανταρτών και του τακτικού στρατού.

Εξάλλου τα προάστια της Δαμασκού εξακολουθούν να βομβαρδίζονται, ενώ ενισχύσεις συνεχίζουν να φτάνουν στη Νταράγια, νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, όπως κάθε πρωί τις τελευταίες ημέρες, καθώς ο στρατός προσπαθεί εδώ και εβδομάδες να επανακτήσει τον έλεγχο της περιοχής, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο.

Στην επαρχία Χομς έξι στρατιώτες σκοτώθηκαν από την επίθεση των ανταρτών εναντίον των οχημάτων στα οποία επέβαιναν, σημείωσε η ίδια πηγή. Στο μεταξύ οι ριζοσπάστες ισλαμιστές μαχητές του Μετώπου αλ Νόσρα εκτέλεσαν τρεις στρατιώτες στη Ντέιρ αλ Ζορ, στην ανατολική Συρία, όπως έγινε γνωστό σήμερα από τη μη κυβερνητική οργάνωση.

«Το Μέτωπο αλ Νόσρα εκτέλεσε τρεις αιχμαλώτους στρατιώτες σε ένα κτίριο των τεχνικών υπηρεσιών στη Ντέιρ αλ Ζορ», ανακοινώθηκε. Σε ένα βίντεο που ανέβασε στο Διαδίκτυο το Παρατηρητήριο φαίνονται τρεις άνδρες να είναι καθισμένοι μπροστά από μια μαύρη σημαία, ενώ γύρω τους βρίσκονται μαχητές που κρατούν Καλάσνικοφ.

Οι αιχμάλωτοι ανέφεραν τα ονόματα και τον τόπο καταγωγής τους, την ώρα που ο άνδρας που τους ανέκρινε δήλωσε ότι πρόκειται για αλαουίτες, μέλη της θρησκευτικής μειονότητας των σιιτών στην οποία ανήκει και ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οι μαχητές του αλ Νόσρα κατηγόρησαν έναν από τους στρατιώτες ότι βίασε μια γυναίκα. Σύμφωνα με τον Άμπντελ Ράχμαν, οι τρεις άνδρες αιχμαλωτίστηκαν το Σάββατο, όμως ο ίδιος δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει πότε και πού εκτελέστηκαν.

Τη Δευτέρα, 78 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από βίαια επεισόδια σε διάφορα σημεία της Συρίας, μεταξύ αυτών 48 πολίτες, 18 αντάρτες και 12 στρατιώτες, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο.
real.gr