24.1.13

Εκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου - Διάλογο ζητούν οι εργαζόμενοι



Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με τους απεργούς στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κινείται η κυβέρνηση, καθώς σήμερα εκπνέει το τελεσίγραφο του Μεγάρου Μαξίμου στους εργαζόμενους, οι οποίοι εμφανίζονται έτοιμοι να προχωρήσουν στις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει. 

Στο μεταξύ, εκτάκτως, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης έχει συνάντηση, αυτή την ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.


Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι του μετρό και σήμερα απαντούν με την όγδοη κατά σειρά 24ωρη απεργία στην προθεσμία που έδωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις των δικαστηρίων διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν τον νόμο. 

Λίγο μετά τις 10 το πρωί και έπειτα από σύσκεψη, οι εργαζόμενοι, με δελτίο τύπου που εξέδωσαν,κοινοποίησαν την πρότασή τους για εκτόνωση της κατάστασης. Ζητούν από την κυβέρνηση να ισχύσει η υπάρχουσα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μέχρι τη λήξη της μετενέργειας και να ξεκινήσει άμεσα διάλογος για την υπογραφή νέας ΣΣΕ, προκειμένου να αναστείλουν «προσωρινά τις κινητοποιήσεις τους».



Σίμος Κεδίκογλου: Κανένας δεν είναι πάνω από τον νόμο

«Χειρόφρενο» θα τραβήξουν από τις 12:00 έως τις 16:00 ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και το τραμ. Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 17:00 προκειμένου να πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση. Κανονικά θα λειτουργήσουν τα τρόλεϊ.

Για την Τρίτη 29 Ιανουαρίου προγραμματίζονται στάσεις εργασίας σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και νέα 24ωρη απεργία την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου. 

Μάνθος Τσάκος γ.γ. εργαζομένων: Οι εργαζόμενοι στο Μετρό δεν έχουν τρελαθεί οκτώ μέρες

Από την πλευρά του, το υπουργείο Μεταφορών δηλώνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει άλλο περιθώριο από το να εφαρμόσει το νόμο. 

Πλέον στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου έχει τεθεί το ενδεχόμενο απολύσεων εργαζομένων, της επίταξης, αλλά και της αυτόφωρης διαδικασίας για τους συνδικαλιστές εφόσον κριθεί από τη Δικαιοσύνη ότι παραβιάζουν δικαστικές αποφάσεις με τις προκηρύξεις απεργιών. 

Την ίδια στιγμή η προϊστάμενη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Παναγιώτα Φάκου, που έχει παραγγείλει προκαταρκτική εξέταση για το θέμα, έδωσε εντολή να διερευνηθεί μέχρι την Παρασκευή η ενδεχόμενη διάπραξη αδικημάτων για τις απεργίες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. 

Τη δικογραφία ανέλαβε να χειριστεί η υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας και στο πλαίσιο της έρευνας θα εξεταστούν ως μάρτυρες μέλη της διοίκησης των εταιριών συγκοινωνιών. 

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί η διάπραξη του αδικήματος της παραβίασης δικαστικής απόφασης από τους εργαζόμενους, τότε προβλέπεται ακόμη και απόλυσή τους.

Οι κινητοποιήσεις, πάντως, έχουν κάθε φορά διαφορετικά αιτήματα και ώρες αποχής, αλλά σε κάθε περίπτωση το θέμα της νομικής αξιολόγησης για το κατά πόσο παραβιάζονται ή όχι οι αποφάσεις του Πρωτοδικείου θα κριθεί τελικά από την υπό εξέλιξη έρευνα. 

Εκτός της παραβίασης της δικαστικής απόφασης, θα διερευνηθεί, επίσης, αν διαπράχθηκαν και τα αδικήματα της απιστίας και της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης.

real.gr