24.1.13

Επιστράτευση αποφάσισε η κυβέρνηση - Ταμπουρώνονται στα αμαξοστάσια οι απεργοί

Επιστράτευση αποφάσισε η κυβέρνηση - Ταμπουρώνονται στα αμαξοστάσια οι απεργοί
Την επίταξη των απεργών στα μέσα μαζικής μεταφοράς αποφάσισε η κυβέρνηση ύστερα από μαραθώνια σύσκεψη του πρωθυπουργού με το υπουργό Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε:
«Η κυβέρνηση είχε κάνει σαφές ότι δεν υπήρχε περιθώριο εξαιρέσεων από το ενιαίο μισθολόγιο. Παρόλα αυτά οι συνδικαλιστές της ΣΤΑΣΥ αποφάσισαν να ακολουθήσουν τον δρόμο τής τυφλής σύγκρουσης.


Ακόμη περισσότερο αποφάσισαν να ακολουθήσουν αθέμιτες πρακτικές και να μη σεβαστούν σαφέστατες αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι να ταλαιπωρείται η Αθήνα και να προκαλείται σοβαρό πρόβλήμα στην οικονομική ζωή της πόλής.

Μετά από αυτά η κυβέρνηση δεν μπορεί να αδιαφορήσει. Ούτε η κυβέρνηση, ούτε η κοινωνία μπορεί να είναι όμηροι συντεχνιακών συμφερόντων. Ούτε μπορεί να παρακολουθεί μια προσχηματική προσπάθεια διαλόγου. Είναι ώρα να προχώρήσουμε στο μέτρο της επίταξης. Αυτή είναι η εισήγησή μου προς τον πρωθυπουργό την οποία έκανε δεκτή», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.
Επιστράτευση αποφάσισε η κυβέρνηση - Ταμπουρώνονται στα αμαξοστάσια οι απεργοί
Ο υπουργός Ανάπτυξης πρόσθεσε ότι η Δικαιοσύνη θα προχωρήσει άμεσα στη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών από συνδικαλιστές οι οποίοι, όπως είπε, προέτρεπαν όλο αυτό το διάστημα τους εργαζόμενους σε απεργίες, παρά το γεγονός ότι είχαν κηρυχθεί παράνομες από τη δικαιοσύνη.
Σταματόπουλος: Ας έρθουν να μας πάρουν νεκρούς
Στην πρώτη αντίδραση των εργαζομένων ο πρόεδρος της ΣΕΛΜΑ Αντ. Σταματόπουλος ανέφερε: «Η επίταξη είναι χούντα, ας έρθουν να μας πάρουν νεκρούς». Και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση με την απόφασή της δείχνει την αδυναμία της για λύση. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες».
Ταμπουρώθηκαν στο αμαξοστάσιο
Στο αμαξοστάσιο του μετρό στα Σεπόλια οχυρώθηκαν οι εργαζόμενοι στο μετά την κοινοποίηση της κυβερνητικής απόφασης περί επιστράτευσης των απεργών και επίταξης των συρμών.Οι απεργοί άδειασαν τον χώρο του αμαξοστασίου από τα αυτοκίνητά τους, οχυρώθηκαν και έκλεισαν την πύλη.
Αποσύρονται τα τρόλει
Μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για επίταξη στο μετρό και τα τρόλεϊ -που μέχρι πριν λίγο κινούνταν κανονικά- αποσύρονται από τους δρόμους του λεκανοπεδίου.
Οι εργαζόμενοι στα υπόλοιπα μέσα μαζικής μεταφοράς πραγματοποιούν από το πρωί τις προγραμματισμένες τους στάσεις εργασίας (σε ηλεκτρικό και τραμ από 12.00 έως 16.00 - στα λεωφορεία από 11.00 έως 17.00), ωστόσο αναμένονται αποφάσεις για συνέχιση των κινητοποιήσεων τους και μετά τις ώρες λήξεως των στάσεων.
ΠΑΣΟΚ: Η πιο ήπια δυνατή απόφαση
Ήταν η πιο ήπια απόφαση που μπορούσε να ληφθεί επισήμαναν κυκλοι της Ιπποκράτους,γιατί υπάρχουν, σχολιάζουν, σωματεία στο Μετρο που θέλουν να δουλέψουν.
Αντίθετη η ΔΗΜΑΡ
Η επίταξη συνιστά ακραία επιλογή διαχείρισης της κρίσης και δεν βρίσκει σύμφωνη τη Δημοκρατική Αριστερά», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση και προστίθεται: «Σε μια περίοδο που η κοινωνία πιέζεται αφόρητα, αυτό που χρειάζεται είναι η εξάντληση κάθε δυνατότητας για συνεννοήσεις». Σχολιάζει επίσης ότι «οι αδιαλλαξίες από κάθε πλευρά δεν διευκόλυναν την ανεύρεση λύσεων».
Τις αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων, δημιούργησε η απόφαση της κυβέρνησης για επίταξη των απεργών του Μετρό.
ΣΥΡΙΖΑ: Η συγκυβέρνηση ντύθηκε στο χακί
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ και υπεύθυνος ομάδας κοινοβουλευτικού ελέγχου του Υπ. Εργασίας, Δημήτρης Στρατούλης, δήλωσε από τη Βουλή, πως: «Η συγκυβέρνηση ντύθηκε στο “χακί” και με ένα νέο “πραξικόπημα” κατά του Συντάγματος επιστρατεύει τους απεργούς εργαζομένους του ΜΕΤΡΟ προσπαθώντας με “στρατιωτικού” τύπου μέτρα να σπάσει τον αγώνα τους. Στόχος της κυβέρνησης είναι να καταργήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερη “κινεζοποίηση” τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.
Οι τερατώδεις μνημονιακές πολιτικές κατεδάφισης μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων οδηγούν την κυβέρνηση προκειμένου να κάμψει τις εργατικές και κοινωνικές αντιστάσεις σε ακραίες, αυταρχικές και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές που θυμίζουν ανώμαλες πολιτικά περιόδους του παρελθόντος στη χώρα μας.
Ο κοινός συντονισμένος αγώνας και η συγκρότηση ενιαίου κοινωνικού μετώπου των εργαζομένων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα μπορεί να γίνει το σινικό τείχος πάνω στο οποίο θα σπάσουν οι επιστρατεύσεις απεργών και κυρίως οι μνημονιακές πολιτικές και η κυβέρνηση που τις εφαρμόζει».
Ήταν η πιο ήπια απόφαση που μπορούσε να ληφθεί επισήμαναν κύκλοι της Ιπποκράτους,γιατί υπάρχουν, σχολιάζουν, σωματεία στο Μετρο που θέλουν να δουλέψουν.
Με ανακοίνωσή της η συμμετέχουσα στο κυβερνητικό σχήμα, ΔΗΜΑΡ αναφέρει ότι: «Η επίταξη συνιστά ακραία επιλογή διαχείρισης της κρίσης και δεν βρίσκει σύμφωνη τη Δημοκρατική Αριστερά.
Σε μια περίοδο που η κοινωνία πιέζεται αφόρητα, αυτό που χρειάζεται είναι η εξάντληση κάθε δυνατότητας για συνεννοήσεις.
Οι αδιαλλαξίες από κάθε πλευρά δεν διευκόλυναν την ανεύρεση λύσεων»
Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, σχολιάζει την απόφαση της κυβέρνησης για επίταξη των απεργών στο Μετρό. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει την επίταξη των απεργών εργαζομένων στο Μετρό αποτελεί πράξη ωμού αυταρχισμού που στρέφεται ενάντια στα στοιχειώδη δικαιώματα όλων των εργαζομένων. Όλος ο λαός πρέπει να καταδικάσει την κυβέρνηση και να εκφράσει την αλληλεγγύη του στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στο Μετρό και τα άλλα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που πρέπει να παραμείνουν όρθιοι και να μην υποκύψουν ώστε να αποτύχουν ο αυταρχισμός και η κυβερνητική αδιαλλαξία».
Να αποσύρει η κυβέρνηση το μέτρο της επιστράτευσης ζητά η ΓΣΕΕ
Υπέρ της πραγματοποίησης διαλόγου μεταξύ της κυβέρνησης και των απεργών τάχθηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος και ζήτησε να ανακληθεί το μέτρο της επιστράτευσης των εργαζόμενων
Οπως είπε «τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και για τα οποία δεν φέρουν ουδεμία ευθύνη δεν λύνονται με επιτάξεις και ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών αγώνων».
«Παράνομοι δεν είναι οι εργαζόμενοι που διεκδικούν τα ελάχιστα, όπως από τις ΣΣΕ προκύπτουν, αλλά η κυβέρνηση που ωμά και κυνικά παραβιάζει τους νόμους και το δίκαιο των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.
ΑΔΕΔΥ: Η κυβέρνηση καλλιεργεί κλίμα κοινωνικού αυτοματισμού
Προσπάθεια διαμόρφωσης ενός κλίματος κοινωνικού αυτοματισμού καταλογίζει στην κυβέρνηση η ΑΔΕΔΥ, εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη της στους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
«Το δικαίωμα στην απεργία, που έχει κατακτηθεί με τους αγώνες του κόσμου της εργασίας, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και θα το υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις», τόνισε η ΑΔΕΔΥ, σε ανακοίνωσή της.
«Η προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσει κλίμα κοινωνικού αυτοματισμού για να εφαρμόσει την πολιτική της σκληρής και μονόπλευρης λιτότητας, θα αποτύχει γιατί ολόκληρη η κοινωνία έχει συνειδητοποιήσει πως αυτή η πολιτική, που επιβάλλουν οι δανειστές και οι κερδοσκόποι, εκτός από άδικη είναι και αδιέξοδη», κατέληξε.
Τη συμπαράστασή της στους εργαζομένους στα μέσα μαζικής μεταφοράς εξέφρασε και η ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Προειδοποίησε μάλιστα ότι σε οποιαδήποτε προσπάθεια «εκτροπής στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα ΜΜΜ» η δυναμική παρουσία των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση θα είναι δεδομένη.
ethnos