10.1.13

ΜΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΝ ΑΝΤΑΛΛΑΧΘΗΚΑΝ ΜΕ ΣΥΡΟΥΣ Επιβεβαιώθηκε η αιχμαλωσία των Τούρκων "πιλότων"


Επιβεβαιώθηκε πλέον και από την Τουρκία αυτό που το defencenet.gr είχε αποκαλύψει πρώτο στην Ελλάδα: Ότι αριθμός Τούρκων "στελεχών της Αεροπορίας" είχαν συλληφθεί στην περίμετρο του αεροδρομίου του Χαλεπίου. Και το επιβεβαίωσαν τώρα που απελευθερώθηκαν, μαλλά φαίνεται ότι πέθανε και δεύτερος Τούρκος, αφού είχαν συλληφθεί έξι και ο ένας ήδη είχε πεθάνει λόγω τραυματισμού στην μάχη που δόθηκε στο κεφάλι.
Την είδηση ότι οι τέσσερις «αξιωματικοί της Τουρκικής Αεροπορίας» βρίσκονται ανάμεσα στους 2000 και πλέον κρατούμενους που απελευθέρωσε το καθεστώς Άσαντ, μετέδωσε σήμερα το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων.
___________________________________________________________________
Επιμένουμε ότι καμία χώρα δεν θα έστελνε πολύτιμους πιλότους να κάνουν...δολιοφθορά σε εχθρικό έδαφος.Αυτό είναι δουλειά για κομάντος.Οι πιλότοι εστάλησαν για ...θεαματική αρπαγή Συριακών μαχητικών και μεταφορά τους στη Τουρκία.Ίσως πίστεψαν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι κάνουν οι Ισραηλινοί...!
EFENPRESS
___________________________________________________________________

Σε ομιλία του σε συνέδριο στο Νίγηρα ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι τέσσερις τούρκοι βρίσκονται μεταξύ των αιχμαλώτων που απελευθέρωσε το καθεστώς ¨Ασαντ, χωρίς όμως να αναφέρει στοιχεία για την ταυτότητα τους.
Τη περασμένη εβδομάδα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τέσσερις «Τούρκοι πιλότοι» συνελήφθηκαν από το συριακό Στρατό καθώς προσπαθούσαν να διεισδύσουν σε αεροπορική βάση κοντά στο Χαλέπι.
Η Τουρκία αρνήθηκε τους ισχυρισμούς χαρακτηρίζοντας τους «ψευδείς» και «παραπλανητικούς». Προφανώς πρόκειται για μέλη ομάδας Ειδικών Επιχειρήσεων της τουρκικής Αεροπορίας, οι οποίοι συνελήφθησαν σε αποστολή δολιοφθοράς εγκαταστάσεων της συριακής αεροπορίας.
Η αποστολή είχε ενδεχομένως σκοπό να προκαλέσει ζημιές σε αεροσκάφη και ελικόπτερα της συριακής Αεροπορίας, η οποία είναι ο καθοριστικός παράγοντας αναχαίτισης των ανταρτών που μάχονται τα κυβερνητικά στρατεύματα.
Η επιχείρηση αν είχε πετύχει προφανώς θα φαινόταν ως επιτυχία των ανταρτών που μάχονται το καθεστώς Άσαντ αλλά τελικά οι τούρκοι καταδρομείς φαίνεται ότι έγιναν αντιληπτοί από τη φρουρά του αεροδρομίου και συνελήφθηκαν, εκθέτοντας τόσο διπλωματικά όσο και σε επίπεδο επιχειρησιακής ικανότητας την τουρκική κυβέρνηση και τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Πρόκειται για επανάληψη του φιάσκου που είχε συμβεί το 2003 στο Β Ιράκ όταν ομάδα Ειδικών Δυνάμεων της Τουρκίας (Bordobereli) είχε συλληφθεί από αμερικανούς στην Σουλειμανίγια. Τότε η εμφάνιση φωτογραφιών στα ΜΜΕ με τους συλληφθέντες δεμένους με χειροπέδες και κουκούλες  είχε θεωρηθεί τρομερή προσβολή προς τις  τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και την ηγεσία τους.
Στο πρόσφατο περιστατικό με την ομαλή κατάληξη που έλαβε με την ανταλλαγή αιχμαλώτων, ο ρόλος της Τουρκίας δεν είναι ξεκάθαρος καθώς ο Ερντογάν ανέφερε τις προσπάθειες του Κατάρ χωρίς να κατονομάζει την τουρκική Humanitarian Aid Foundation (İHH).
Αποκάλυψε όμως ότι είχαν προηγηθεί συνομιλίες τούρκων αξιωματούχων με αντικαθεστωτικούς στη Συρία οι οποίοι συμφώνησαν να απελευθερώσουν τους ιρανούς συλληφθέντες στο πλαίσιο ανταλλαγής αιχμαλώτων με το συριακό Στρατό.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Ali Akbar Salehi έγινε γνωστό ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον τούρκο ομόλογο του Αχμέτ Νταβούτογλου και τον ευχαρίστησε για το ρόλο της Άγκυρας στις διαπραγματεύσεις απελευθέρωσης των ιρανών αιχμαλώτων. 
Που προφανώς έγιναν πιο "έντονες" τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να απελευθερωθούν οι Τούρκοι αιχμάλωτοι!
Η ανταλλαγή αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, και σε αυτόν περιλαμβάνονται 48 ιρανοί που συνελήφθηκαν από αντικαθεστωτικούς στη Δαμασκό τον περασμένο Αύγουστο.
Η συμφωνία επετεύχθη έπειτα από διαπραγματεύσεις που διεξήγαγε με το καθεστώς Άσαντ με τους αντάρτες, με διαμεσολαβητές το Ιράν, το Κατάρ και την τουρκική ανθρωπιστική οργάνωση Humanitarian Aid Foundation (İHH).
Σε αντάλλαγμα για τους 48 ιρανούς συλληφθέντες, το καθεστώς Άσαντ δέχτηκε την απελευθέρωση 2.130 κρατούμενων, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και 4 άτομα τουρκικής υπηκοότητας. Ανώτατος σύριος αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ότι: «Η ανταλλαγή έγινε δεκτή μόνο επειδή στους αιχμαλώτους συμπεριλαμβάνονται οι τέσσερις τούρκοι»
Αν κρίνει κανείς από τις «επιτυχίες» των τουρκικών Ειδικών Δυνάμεων τόσο στο περιστατικό του 2003 στο Ιράκ όσο και πιο πρόσφατα στη Συρία, φαίνεται ότι τουλάχιστον σε επίπεδο σχεδιασμού φαίνεται να πάσχουν, ενώ αναδεικνύεται η τάση χρησιμοποίησης τους σε κεκαλυμμένες επιχειρήσεις, σε περιοχές που η Άγκυρα επιχειρεί να θέσει σιωπηλά υπό την επιρροή της.  
Σε αυτές φυσικά δεν συμπεριλαμβάνονται μόνο οι προαναφερθείσες αλλά και ο Έβρος και τα νησιά του Αν. Αιγαίου όπου σταθερά η Τουρκία διατηρεί επεκτατικές βλέψεις. 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr