3.1.13

"Σε ένα γεμάτο Πνευματικό Κέντρο πραγματοποιήθηκε η Κοπή της Πίτας από τον Δήμο Τήνου"


 


Η εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Δήμου Τήνου πραγματοποιήθηκε χτες, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, στο Πνευματικό Κέντρο του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου, μετά την επίσημη δοξολογία για το νέο έτος που προηγήθηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας. Την εκδήλωση πλαισίωσε η νεοσύστατη χορωδία του Συλλόγου Γυναικών που έψαλλε τα παραδοσιακά πρωτοχρονιάτικα κάλαντα.

Ο Δήμαρχος, Παναγιώτης Κροντηράς, έκανε μια συνοπτική αναφορά στα πεπραγμένα του παρελθόντος έτους αλλά και σε όσα προγραμματίζονται για την φετινή χρονιά, ευχαριστώντας τους συνεργάτες του, το υπαλληλικό και εργατικό προσωπικό, το Δημοτικό Συμβούλιο, τα Διοικητικά Συμβούλια των Νομικών Προσώπων και των Επιχειρήσεων,  τη μειοψηφία του Δήμου Τήνου και τον επικεφαλής της, τους εθελοντές, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Ξεχωριστό ευχαριστώ απηύθυνε στον Σεβασμιώτατο, τον Αντιπρόεδρο και τα μέλη της Διοικούσης Επιτροπής του Π.Ι.Ι.Ε.Τ., όπως και στους εκπροσώπους των δύο Εκκλησιών, για την αγαστή  συνεργασία  όλων, με το Δήμο. 

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις δυσκολίες, που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει ο Δήμος (πλήρης εγκατάλειψη από πλευρά κράτους, ανεπάρκειες της κεντρικής διοίκησης στην εφαρμογή της νέας διοικητικής μεταρρύθμισής, ανάθεση νέων αρμοδιοτήτων, ελλιπής κρατική επιχορήγηση ακόμα και σε θεσμοθετημένους πόρους των Ο.Τ.Α., απαγόρευση προσλήψεων – μείωση εποχικού προσωπικού αλλά και μόνιμου λόγω συνταξιοδοτήσεων). Παρά ταύτα δήλωσε περήφανος γιατί ενώ ανά την Ελλάδα πλειάδα Δήμων αναστέλλει τις πληρωμές του προσωπικού, τίθενται υπό κηδεμονία ως προς τα οικονομικά τους, ο Δήμος Τήνου πορεύτηκε και πορεύεται με σύνεση και ασφάλεια, εφαρμόζοντας τα αυτονόητα: «αυτό που κάθε νοικοκύρης του τόπου εφαρμόζει για να περάσει την φουρτούνα της εποχής το σπιτικό του, δηλαδή περιορισμό δαπανών, στοχευμένες δράσεις και περισσότερη δουλειά», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Μονόδρομο για τον Δήμο χαρακτήρισε την μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, προϋπολογισμού περίπου 15 εκ. ευρώ έως σήμερα.

Στον τομέα της Παιδείας, αναφέρθηκε αρχικά στην ολοκλήρωση και λειτουργία του 3ου Δημοτικού και 3ου Νηπιαγωγείου Τήνου, "μια μεγάλη επιτυχία και απόδειξη της άριστης συνεργασίας Δήμου και ΠΙΙΕΤ" και ένα ελπιδοφόρο έργο, σε μια εποχή που τα πάντα καταργούνται ή  υποβαθμίζονται. Άξια αναφοράς και η κάλυψη των αναγκών σε πετρέλαιο των σχολικών αιθουσών, τη στιγμή που γι΄ αυτόν τον λόγο άλλα σχολεία στην χώρα ετοιμάζονται να μην ανοίξουν μετά τις γιορτές όπως και οι ακαριαίες ενέργειες της δημοτικής αρχής για την κάλυψη των κενών στις θέσεις καθηγητών αλλά και την άμεση αποστολή των βιβλίων. Στόχος πλέον η επέκταση του ιστορικού κτιρίου του 1ου Δημοτικού, με σχεδόν βέβαιη την ένταξη σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα αλλά και η λειτουργία του νεοϊδρυθέντος Κέντρου διά βίου Μάθησης Δήμου Τήνου στο κτήριο του Δημοτικού Σχολείου Στενής.

Στον τομέα της Ύδρευσης, πέρα από τις διαρκείς και πολυέξοδες συντηρήσεις των αφαλατώσεων, αναφέρθηκε στην κατασκευή και λειτουργία του Ταχυδιυλιστηρίου του Φράγματος της «Βακετας» με αποτέλεσμα  800 κυβικά μέτρα νερού την ημέρα να διοχετεύονται στην κεντρική δεξαμενή του Δήμου. Ακόμη, μίλησε για την ένταξη στο Πρόγραμμα «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Νοτίου Αιγαίου του έργου «Προμήθεια αυτόνομων συστημάτων επεξεργασίας νερού στον Δήμο Τήνου». Το συγκεκριμένο έργο  αφορά την προμήθεια 8 συστημάτων παραγωγής και διάθεσης πόσιμου νερού δυναμικότητας 12.000 λίτρων νερού ημερησίως και 12 αυτόματων και αυτόνομων συστημάτων φίλτρανσης και απολύμανσης του νερού των κυριότερων γεωτρήσεων των Τοπικών Κοινοτήτων του νησιού, μηδενίζοντας έτσι τα προβλήματα της ποιότητας του παρεχόμενου νερού.

Στον τομέα της Αποχέτευσης και του βιολογικού καθαρισμού,  μεταξύ των άλλων, ανέφερε ότι έχουν ξεπεραστεί ήδη τα γραφειοκρατικά προβλήματα και αναμένεται να δημοπρατηθεί άμεσα και να αρχίσει η εκτέλεσή του (Βιολογικός Χώρας και σειράς οικισμών) από την ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε.

Στον τομέα της Καθαριότητας, μετά από προσπάθειες πολλών χρόνων, έχει ήδη ανατεθεί η Μελέτη του ΧΥΤΥ της Τήνου σε μελετητικό γραφείο με προθεσμία παράδοσης 8 μηνών. Ακόμη, μέρος του έργου «Αποκατάσταση ΧΑΔΑ και Εξοπλισμός Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων» έχει ήδη δημοπρατηθεί και μεταξύ άλλων προβλέπεται η προμήθεια δεματοποιητή. Αναμένεται η δημοπράτηση της προμήθειας «Εξοπλισμού Ανακύκλωσης Δήμου Τήνου», ενώ μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2013 θα δημοπρατηθεί η αποκατάσταση των 3 ΧΑΔΑ (Κόκκινα- Τσικνιάς- Φανερωμένη). Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013 θα λειτουργήσει και το ερευνητικό Πρόγραμμα  ανακύκλωσης του Πύργου. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από το Δήμαρχο, στην ωριμότητα και αλληλεγγύη που επέδειξαν Τοπικά αυτοδιοικητικά όργανα και πολίτες, όταν χρειάστηκε προσωρινά να ανοίξουν οι τρεις πρώην ΧΑΔΑ του νησιού, γεγονός για το οποίο απηύθυνε θερμές ευχαριστίες.

Σε ό, τι αφορά τη νεολαία, η οφειλόμενη προσφορά προς αυτήν, το Κλειστό Γυμναστήριο Τήνου,  αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, καθώς έχει ήδη προσκληθεί ο ανάδοχος για την υπογραφή του συμφωνητικού.

Ακόμη, αναφέρθηκε στο έργο του Δήμου και των νομικών του προσώπων στον τομέα του πολιτισμού (που έμπρακτα ιεραρχείται εκεί που αρμόζει στην Τήνο), στο έργο του Λιμενικού Ταμείου Τήνου – Άνδρου που άλλαξε σημαντικά την όψη του λιμανιού της Τήνου και όχι μόνο, στις δράσεις της τουριστικής επιτροπής με την προώθηση του νησιού σε Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά και στην στήριξη των αγροτών – κτηνοτρόφων με την λειτουργία του Ελαιοτριβείου και του Σφαγείου.  

Στον τομέα της Υγείας, ανέφερε χαρακτηριστικά: "Ιεραρχήσαμε την υγεία εκεί που της αρμόζει και ενεργήσαμε όπως χρειαζόταν για την ορθή λειτουργία του Κέντρου Υγείας και των Αγροτικών Ιατρείων του νησιού, αν και δεν αποτελεί αρμοδιότητα του Δήμου. Φροντίσαμε για να φτάσει φαρμακευτικό υλικό στο Κέντρο Υγείας, προβήκαμε σε ατέλειωτες ενέργειες για την κάλυψη των κενών σε ιατρούς και σε παραϊατρικό προσωπικό. Νοιαστήκαμε ακόμη για τον καθαρισμό και τη συντήρηση των κτιρίων. Πετύχαμε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα περισσότερα χωριά, σε συνεργασία και με τους Συλλόγους."

Ο Δήμαρχος έκλεισε την ομιλία του με  μια σημαντική ανακοίνωση"Θεωρώ τη σημερινή ημέρα ιστορική για όλους μας. Με χαρά σας ανακοινώνω ότι από σήμερα 1-1-2013, όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι Τήνου είναι ασφαλισμένοι για αιφνίδια ασθένεια ή ατύχημα ή αιφνίδια έξαρση χρόνιου νοσήματος. Δικαιούνται αερομεταφοράς με ελικόπτερο στην Αθήνα, αν το πρόβλημα εκδηλωθεί μέρα ή με υγειονομικό αεροπλάνο από Μύκονο ή Σύρο, εφόσον εκδηλωθεί νύχτα και το περιστατικό μεταφερθεί στα νησιά αυτά. Ένας ολόκληρος χρόνος με νομικές απόψεις, σχέδια συμβάσεων, ανησυχίες για τον τρόπο πληρωμής των ασφαλίστρων, εναλλακτικά σχέδια προγραμματικών συμβάσεων και επιτέλους είμαστε έτοιμοι". Μάλιστα εξήγγειλε εκδήλωση στην Τήνο για να αναφερθούν λεπτομέρειες και η κοινωνία της Τήνου, να αγκαλιάσει τη νέα αυτή υπηρεσία, με την υπευθυνότητα που αρμόζει στο αντικείμενό της.

Και ο Δήμαρχος κατέληξε: «Ο Δήμος Τήνου, σε εποχή βαθειάς κρίσης, οικονομικής και όχι μόνο, θα είναι, ακόμη περισσότερο, «Το Σπίτι Όλων». Με οδηγό τη νομιμότητα, την ισονομία αλλά και την κοινωνική ευαισθησία, θέτουμε στέρεες βάσεις για την Τήνο των ονείρων μας».