22.1.13

Παραίτηση του Ν. Δενδια ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις αιχμές κατά ΣΥΡΙΖΑ και δικαστών


Παραίτηση του Ν. Δενδια ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις αιχμές κατά ΣΥΡΙΖΑ και δικαστών
Την παραίτηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Νίκου Δένδια, ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις δηλώσεις του πρώτου για τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα, αλλά και τις αιχμές που άφησε για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ κατά το παρελθόν. Την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε το σχόλιο του κ. Δενδια περί «μετάβασης του ΣΥΡΙΖΑ προς τη νομιμότητα» σε μαγνητοσκοπημένες δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, αναφορικά με τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις.
Συγκεκριμένα, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι «οι δηλώσεις του τύπου οι μολότοφ, οι μάσκες, τα καδρόνια ή τα κράνη είναι κάτι που ο καθένας έχει στο σπίτι του, δεν μας βοήθησαν να δημιουργήσουμε όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου μια απόλυτη άρνηση όλων των φαινομένων ανομίας που θα μας επέτρεπε όλοι μαζί να διεκδικήσουμε μια απόλυτη αποκατάσταση της νομιμότητας στο κέντρο της πρωτεύουσας και σιγά σιγά σε ολόκληρη τη χώρα». Ο υπουργός πρόσθεσε ότι «ελπίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ περνάει μια φάση μετάβασης και θα συνεχίσει να στρέφεται προς τη νομιμότητα. Λυπάμαι όταν βλέπω πισωγυρίσματα όπως αυτό που περιέγραψα και που με βάζει σε ανησυχίες».

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, αποχώρησε από την εκπομπή του καναλιού στην οποία ήταν προσκεκλημένος, το βράδυ της Δευτέρας. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο βουλευτής Δημήτρης Στρατούλης, σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση, καταλόγισε στον υπουργό Δημόσιας Τάξης «ακροδεξιά εμφυλιοπολεμική ρητορεία» κατά του ΣΥΡΙΖΑ.
Από την πλευρά της, σχολιάζοντας τις επικριτικές δηλώσεις του κ. Δένδια κατά μερίδας δικαστικών με αφορμή την απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι δύο κατηγορούμενοι για συμμετοχή στους «Πυρήνες της Φωτιάς», η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, έκανε λόγο για απροσχημάτιστη επίθεση του κ. Δένδια κατά δικαστικών, που υποσκάπτει τη διάκριση των εξουσιών και τη λειτουργία του πολιτεύματος. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «οι δικαστές λειτουργούν με βάση το Σύνταγμα, το νόμο και τη συνείδησή τους. Αλίμονο για τη Δημοκρατία αν η Δικαιοσύνη λειτουργεί κατά τις επιθυμίες, τις υποδείξεις και τις ορέξεις κάθε κυβέρνησης». Σύμφωνα με την κ. Κωνσταντοπούλου, «όταν κυβερνητικά στελέχη επιτίθενται απροσχημάτιστα εναντίον δικαστικών λειτουργών, υποσκάπτουν τη διάκριση των εξουσιών και τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος».

Ανέβηκαν οι τόνοι και στην κοινοβουλευτική επιτροπή για την αναδιοργάνωση της ΕΛ.ΑΣ.
Οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια, ανέβηκαν και κατά τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για την αναδιοργάνωση της ΕΛΑΣ. Συγκεκριμένα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης, με αφορμή τα όσα είπε ο κ. Δένδιας για τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τη νομιμότητα, ζήτησε από τον υπουργό «να ανακαλέσει τα όσα είπε, αλλιώς να παραιτηθεί». Απαντώντας ο κ. Δένδιας καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ πως παρερμηνεύει τα λεγόμενά του, ενώ σε ό,τι έχει να κάνει με τα όσα είπε ο κ. Λαφαζάνης, είπε ότι «στερούνται λογικού συνειρμού».
Πιο αναλυτικά, ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι ο υπουργός, με την συνέντευξή του, άφησε αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράλληλα επέκρινε τον κ. Δένδια και για τα όσα είπε σχετικά με τους δικαστές, και «στάθηκε» σε μία φράση του υπουργού σύμφωνα με την οποία -όπως είπε ο βουλευτής- ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι «είναι μεγάλο στοίχημα να καθαρίσουμε τα προβλήματα του 1974».
Ο κ. Δένδιας από την πλευρά του προέτρεψε τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθήσει την κοινοβουλευτική διαδικασία για πρόταση μομφής προς το πρόσωπό του, εφόσον κρίνει ότι δεν ασκεί σωστά το έργο του. Ακόμη, αρνήθηκε τις κατηγορίες του κ. Λαφαζάνη περί προβοκατόρικου ρόλου έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των δικαστών, ενώ διάβασε και ανακοινώσεις του κόμματος εναντίον δικαστών και δικαστικών αποφάσεων τις οποίες χαρακτήρισε «απρεπείς». Ακολούθως, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν από τη συνεδρίαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας και ενώ είχαν προηγηθεί έντονες αντεγκλήσεις με προσωπικές αναφορές ανάμεσα στους βουλευτές Στάθη Παναγούλη και Ανδρέα Ψυχάρη.
Παρέμβαση και από τον Σ. Κεδίκογλου
Στο θέμα παρενέβη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος είπε ότι ο κ. Δένδιας έχει δεχθεί επιθέσεις και από τα δύο πολιτικά άκρα και τόνισε πως επομένως είναι βέβαιο ότι κάνει καλά τη δουλειά του. «Όσο για τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ας σταματήσει πρώτα τους βουλευτές του να απειλούν με λιντσάρισμα πολιτικούς αντιπάλους και μετά να μιλήσει για δημοκρατικές διαδικασίες» πρόσθεσε ο κ. Κεδίκογλου.
http://www.eklogika.gr/