17.1.13

Άλλαξαν τα δεδομένα στη Βουλή – Θα στηθεί μια κάλπη ανά πρόσωπο με πρόταση Βενιζέλου


Άλλαξαν τα δεδομένα – Θα στηθεί μια κάλπη ανά πρόσωπο με πρόταση Βενιζέλου. Σκληρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ


Άλλαξαν τα δεδομένα στη Βουλή στη συζήτηση σχετικά με τις προτάσεις για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Η κυβερνητική πρόταση ήταν αρχικά να στηθούν επτά κάλπες δηλαδή μια για κάθε πρόσωπο ανά πρόταση που έχει γίνει.
Ωστόσο, με παρέμβασή του στη Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος αντιπρότεινε να στηθούν τελικά τέσσερις κάλπες, δηλαδή μια για κάθε πρόσωπο που προτείνεται να παραπεμφθεί σε προανακριτική επιτροπή. Η πρόταση αυτή έγινε δεκτή από όλα τα κόμματα.
Συγκεκριμένα, από το ΚΚΕ, ο Σπ. Χαλβατζής δήλωσε ότι στηρίζει την πρόταση για τέσσερις κάλπες, που άλλωστε ήταν και το αρχικό αίτημα του κόμματος. 
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι αποδέχεται την πρόταση του Ευ. Βενιζέλου καθώς αυτό που ενδιαφέρει είναι η πλήρης διαφάνεια στην υπόθεση. 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε ό,τι αφορά την πρόταση για τέσσερις κάλπες, δήλωσε ότι αν και προσωπικά προτιμά την εισήγηση της Διάσκεψης των Προέδρων, αποδέχεται την πρόταση για τέσσερις κάλπες.
Την αντιπρόταση αποδέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Δημ. Παπαδημούλη να υπενθυμίζει ότι οι τέσσερις κάλπες για ισάριθμα πρόσωπα ήταν η αρχική πρόταση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και άρα δεν έχει κανένα λόγο να έχει αντίρρηση. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «είναι θεαματική η εγκατάλειψη της πρότασης για επτά κάλπες και τρεις ψηφοφορίες για τα τέσσερα πρόσωπα, που σας επιβλήθηκε. Είναι διδακτικό για όλους μας». 
Ακολούθως, ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης εισηγήθηκε να υπάρξουν τέσσερα ψηφοδέλτια με τα αδικήματα ανά πρόταση και ένα λευκό ψηφοδέλτιο.

Επίθεση Βενιζέλου στο ΣΥΡΙΖΑ
Παράλληλα με την πρότασή του για τέσσερις κάλπες, ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας: «Σηκώνουμε τον φερεντζέ της κάλπης και αποδεικνύεται η κάλπικη σκευωρία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: «Σήμερα πρέπει να αναδείξουμε τη σκευωρία να πάει ο καθένας στον πάγκο του. Τέσσερις κάλπες μία ανά πρόσωπο».
«Παρακολουθούμε μια οργανωμένη πολιτική σκευωρία που έχει στόχο το ΠΑΣΟΚ, εμένα ως πρόεδρό του, την κυβέρνηση, τη χώρα. Σήμερα πρέπει να συζητήσουμε επί της ουσίας, ανάγκη προστασίας δεν έχω εγώ, ούτε το ΠΑΣΟΚ, ανάγκη προστασίας έχουν οι αυτουργοί της σκευωρίας», είπε ο κ. Βενιζέλος.
Συνεχίζοντας την επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε: «Στήνουν από χθες τον χορό της κάλπης ενώ το πρόβλημα είναι η κάλπικη σκευωρία». Επίσης, ανέφερε πως περίμενε ότι «θα υπάρξει ένα όριο στο πολιτικό θράσος και την υποκρισία αλλά δυστυχώς ο Άγιος Αντώνιος που γιορτάζει σήμερα και ο οποίος πέρασε από τους περιβόητους πειρασμούς δεν έχει διδάξει τίποτα στους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ».

Πυρά Καμμένου κατά Σαμαρά
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, με αφορμή την πρόταση του Ευ. Βενιζέλου για τέσσερις κάλπες, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. «Φαίνεται ξεκάθαρα ότι η προσπάθεια κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος με το να στηθούν επτά κάλπες, είναι πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού» είπε, αποδεχόμενος την πρόταση για τέσσερις κάλπες. Ο κ. Καμμένος έκανε λόγο για προσπάθεια εξευτελισμού της ψηφοφορίας, η οποία όπως είπε, γίνεται από αυτούς που δεν μπορούν να ελέγξουν την ψηφοφορία και να συγκαλύψουν τις ευθύνες όσων εμπλέκονται στην υπόθεση της λίστας. Όταν δεν μπορείς να ελέγξεις την ψηφοφορία μην την εξευτελίζεις ανέφερε ο κ. Καμμένος επικαλούμενος φράση παλαιού, όπως υποστήριξε, βουλευτή της ΝΔ και ανακοίνωσε ότι το κόμμα του συμφωνεί με την πρόταση για τέσσερις κάλπες, μία  ανά πρόσωπο. 
 
Η πρόταση για τις επτά κάλπες
Στην αρχή της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης εξήγησε την πρόταση για 7 κάλπες και δήλωσε ότι είναι σύμφωνη με τον κανονισμό και πως το προεδρείο της Βουλής δεν δέχεται τις καταγγελίες για συγκάλυψη.
Συγκεκριμένα, οι επτά κάλπες θα αφορούσαν: 
1. Τον Γ. Παπακωνσταντίνου βάσει της πρόταση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ
2. Τον Γ. Παπακωνσταντίνου βάσει της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ
3. Τον Ευ. Βενιζέλο βάσει της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ
4. Τον Γ. Παπακωνσταντίνου βάσει της πρότασης των Ανεξάρτητων Ελλήνων
5. Τον Ευ. Βενιζέλο βάσει της πρότασης των Ανεξάρτητων Ελλήνων
6. Τον Γ. Παπανδρέου βάσει της πρότασης των Ανεξάρτητων Ελλήνων
7. Το Λ. Παπαδήμο βάσει της πρότασης των Ανεξάρτητων Ελλήνων
Η εισήγηση ήταν να συζητηθεί κάθε πρόταση ξεχωριστά και να πραγματοποιηθούν τρεις ψηφοφορίες. Μόλις ανακοινώνονταν τα αποτελέσματα της κάθε ψηφοφορίας θα διενεργούνταν η επόμενη.
Η λύση φαινόταν ότι διασφαλίζει καλύτερα την αποφυγή διαρροών βουλευτών της συγκυβέρνησης, ωστόσο δημιούργησε έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, που κατήγγειλε προσπάθεια συγκάλυψης και παραβίαση της μυστικότητας της ψήφου. 
Μάλιστα, το βράδυ της Τετάρτης, ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε διάβημα στον πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη, για παραβίαση του Συντάγματος και της αρχής της μυστικότητας της ψήφου. Επίσης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Στρατούλης, με δηλώσεις που έκανε το πρωί της Πέμπτης στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, είπε ότι η κυβέρνηση στήνει επτά κάλπες επειδή φοβάται τυχόν παραπομπή Βενιζέλου.
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί κατηγορηματικά με την πρόταση και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για απόλυτη γελοιοποίηση. Γίνεται λάστιχο το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής. Να αποσυρθεί η πρόταση. Να γίνει μία ενιαία ψηφοφορία με καθολική ψηφοφορία και καθολική συμμετοχή για τη διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου».
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να στηθεί «μία κάλπη και για τα τέσσερα πρόσωπα» και ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία. Με την πρόταση αυτή συμφώνησε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.
Σημειώνεται, ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, εκτόξευσε πυρά κατά του πρωθυπουργού σχετικά με τους χειρισμούς της συγκυβέρνησης γύρω από τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν στη Βουλή για την ψηφοφορία επί των προτάσεων σύστασης προανακριτικής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
«Ο κ. Σαμαράς κουρελιάζει σήμερα διαδικασίες και θεσμούς, για να κάνει ένα ακόμη δώρο στο συνέταιρό του. Στη γιορτή του δίνει αντί να παίρνει», έγραψε ο κ. Παπαδημούλης σε σχόλιό του στο twitter με αφορμή και την ονομαστική εορτή του πρωθυπουργού.
http://www.eklogika.gr