6.9.12

Τούρκοι στρατιωτικοί επικεφαλής ταξιαρχιών Σύρων ανταρτών;


Τρελά πράγματα φαίνεται να συμβαίνουν στη Συρία εάν αληθεύουν όσα δημοσιεύει ο ισραηλινός ιστοχώρος «debka» που επικαλείται αποκλειστικές πληροφορίες. Ούτε λίγο ούτε πολύ, υποστηρίζει ότι επικεφαλής των δύο ταξιαρχιών των Σύρων αντικαθεστωτικών ανταρτών είναι πλέον Τούρκοι αξιωματικοί, οι οποίοι δίνουν εντολές από την περιοχή Γκαζιαντέπ της Νοτιοανατολικής Τουρκίας!
Η ανησυχία που εκφράζεται είναι ότι η Τουρκία θα αναλάβει την επιχειρησιακή διοίκηση και άλλων στρατιωτικών σχηματισμών των ανταρτών, ακόμα και κάποιων που δεν ανήκουν στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, μια έμμεση αναφορά στους ισλαμιστές μαχητές από διάφορες περιοχές που έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή και μάχονται το καθεστώς Άσαντ…


Οι Ηνωμένες Ποιτείες ανησυχούν για πιθανά αντίποινα από τη Συρία, το Ιράν και τη Χεζμπολάχ, λόγω της τουρκικής εμπλοκής. Αυτό φέρεται να ήταν και το περιεχόμενο των συζητήσεων του αρχηγού της CIA στην Τουρκία, ενώ μετά μετέβη στο Ισραήλ για να συζητήσει τις εξελίξεις.
Οι Ισραηλινοί αντέδρασαν στην εξέλιξη θέτοντας τις δυνάμεις που προστατεύουν τα σύνορα με τη Συρία και τον Λίβανο σε κατάσταση ετοιμότητας, ενώ εγκατέστησαν συστοιχία του αντιαεροπορικού – αντιβαλλιστικού Iron Dome σε προάστιο του Τελ Αβίβ, για να επιχειρήσει να προστατεύσει την πόλη σε περίπτωση που η Χεζμπολάχ εξαπολύσει πυραυλική επίθεση.
Είναι βέβαιο ότι η Τουρκία έχει αποφασίσει να αναλάβει πολύ πιο ενεργητικό ρόλο στην κρίση στη Συρία και η δήλωση Ερντογάν ότι η Συρία έχει γίνει κράτος – τρομοκράτης, αποτελεί προσπάθεια να δικαιολογήσει μέσω της βολικής και πολιτικώς ορθής «οδού» της τρομοκρατίας την περαιτέρω στρατιωτική εμπλοκή της χώρας του. Ίσως οι Τούρκοι να έχουν απογοητευτεί από την απροθυμία που δείχνει η Δύση για στρατιωτική επέμβαση και αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της…
defence-point