5.8.12

Τουρκία: αποστρατεύθηκαν όλοι οι αξιωματικοί που εμπλέκονται στη Βαριοπούλα


Τουρκία: αποστρατεύθηκαν όλοι οι αξιωματικοί που εμπλέκονται στη Βαριοπούλα

Αποστρατεύτηκαν όλοι, και οι 40, στρατηγοί, πτέραρχοι και ναύαρχοι των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων  που είναι προφυλακισμένοι εξαιτίας των δικών στις οποπίε είναι κατηγορούμενοι για υποθέσεις προετοιμασίας πραξικοπημάτων κλπ όπως η Ερνεκερόν, Σχεδιο Βαριοπούλα κ.α.. Αυτό περιλαμβάνεται σε σημερινή ανακοίνωση  με τις αποφάσεις   του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου σχετικά με τις κρίσεις  αξιωματικών στο τουρκικό Στράτευμα.

Όπως καταχωρήθηκε στις ιστοσελίδες των τηλεοπτικών δικτύων και μεταδόθηκε από τα την ΤV , αφενός αποστρατεύτηκαν 55 στρατηγοί, ναύαρχοι, πτέραρχοι λόγω έλλειψης θέσεων και αφετέρου αποστρατεύτηκαν 40 Ανώτατοι Διοικητές που κρατούνται και δικάζονται σε δίκες όπως η Εργκενεκόν.


Σύμφωνα με τις αποφάσεις, για τις οποίες οι εργασίες ολοκληρώθηκαν χθες το βράδυ και ανακοινώθηκαν σήμερα,  τα καθήκοντα των 40 Διοικητών λήγουν την 1η Σεπτεμβρίου. Στην ανακοίνωση γίνεται η διευκρίνιση ότι οι αξιωματικοί που δεν έχουν προαχθεί στο επίπεδο του Στρατηγού/Πτεράρχου/Ναυάρχου, μπορούν να παραμείνουν στα καθήκοντά τους επι 31 χρόνια. Οι κρατούμενοι αξιωματικοί που δεν έχουν συμπληρώσει τα 31 χρόνια, δεν μπορούν να αποστρατευτούν κατά την διάρκεια των ανακρίσεων και των δικών. Ομως εκείνοι οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το χρονικό διάστημα αναμονής προαγωγής δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο στο να αποστρατευτούν λόγω της συμπλήρωσης του 31ου έτους υπηρεσίας τους. 

Υπενθυμίζεται ότι 40 Στρατηγοί/Πτέραρχοι/Ναύαρχοι  είναι ακόμη προφυλακισμένοι λόγω διαφόρων δικών . Για τους  20 εξ αυτών, είχε ληφθεί πέρυσι απόφαση παράτασης (δεν αποστρατεύτηκαν) , για τους άλλους 20 δεν υπήρχε κανένα εμπόδιο για την παράταση της προθεσμίας για την προαγωγή τους, όμως και πάλι αποστρατεύτηκαν. 

Στο μεταξύ 29 Στρατηγοί/Πτέραρχοι/Ναύαρχοι προήχθησαν . Επίσης προήχθησαν 47 Συνταγματάρχες. 

Ο Διοικητής του 8ου Σώματος Στρατού στο Ελαζίγ Αντιστράτηγος Γκαλίπ Μεντί προήχθη σε Στρατηγό και διορίστηκε Διοικητής της Β’ Στρατιάς. 

Ο Διοικητής της Β’ Στρατιάς Στρατηγός Σερβέτ Γιορούκ διορίστηκε Διοικητής στην Διοίκηση Εκπαίδευσης και Δόγματος. 

Ο Διοικητής της Διοίκησης Εκπαίδευσης και Δόγματος Στρατηγός Χουσεγίν Νουσρέτ Τασντελέρ διορίστηκε μέλος του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου. Ο Τασντελέρ για τον οποίο υπάρχει απόφαση σύλληψης σχετικά με την δίκη για την «Συνομωσία Διαδικτύου», νοσηλεύεται ακόμα στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο GATA. 
onalert