27.8.12

Αντ. Σαμαράς: Τροχάδην για τη δόση του Οκτωβρίου



Αγώνας δρόμου πλέον για την κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλίσει τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ του Οκτωβρίου πριν τα σύννεφα της κρίσης καλύψουν για τα καλά Ισπανία ή Ιταλία.

Να κλείσει όλο το πακέτο των μέτρων και των βασικών διαρθρωτικών αλλαγών ακόμη και σε επίπεδο σχεδιασμού, επιθυμεί πλέον ο Πρωθυπουργός πριν φτάσει ο κρίσιμος Οκτώβρης όπου η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ προκειμένου να μην υπάρξουν δραματικές εξελίξεις με την οικονομία. 

Ο κ. Σαμαράς έπειτα από τις συναντήσεις που είχε με Μέρκελ και Ολάντ, βάζει τους υπουργούς του σε… τροχάδην προκειμένου να κλείσουν τα 11,6 δισ. ευρώ αλλά και το πρώτο κομμάτι των ώριμων αποκρατικοποιήσεων προωθώντας παράλληλα νομοθετικές παρεμβάσεις που θα κάνουν ακόμη πιο εύκολη τη διαδικασία της αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου.

Παρά τον έντονο προβληματισμό που εκφράζεται για το κατά πόσο η τρικομματική κυβέρνηση θα αντέξει όλο αυτό το σκληρό πακέτο που θα υλοποιηθεί μέσα σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, ο Πρωθυπουργός όπως διαβεβαιώνουν συνεργάτες του, είναι αποφασισμένος να τρέξει μέσα στον επόμενο μήνα όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που θα του επιτρέψουν να πάει στη Σύνοδο του Οκτωβρίου με μία ξεκάθαρη ατζέντα για να ζητήσει και επίσημα την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Στο μεσοδιάστημα θα δημοσιοποιηθεί και η έκθεση της τρόικας για την οποία στο οικονομικό επιτελείο εκφράζεται αισιοδοξία ως προς την καταγραφή της βούλησης της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε όλες εκείνες τις αποφάσεις που ελήφθησαν αλλά δεν υλοποιήθηκαν από την κυβέρνηση Παπανδρέου.

Το περιεχόμενο της έκθεσης θα είναι καθοριστικής σημασίας για το γενικότερο κλίμα που θα δημιουργηθεί στους κόλπους της ευρωζώνης για το εάν και κατά πόσο η Ελλάδα δικαιούται μία παράταση χρόνου προκειμένου να υλοποιήσει το δημοσιονομικό πρόγραμμα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πως από σήμερα η μάχη δεν θα δοθεί μόνο εκτός αλλά και εντός συνόρων: Περιμένουν μία επικοινωνιακή αντεπίθεση εντός και εκτός βουλής από τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ είναι προετοιμασμένοι και για κοινωνικές αντιδράσεις λόγω των μέτρων που έρχονται.

Αυτό όμως που τονίζεται σε όλους τους τόνους από την κυβέρνηση είναι πως τα περιθώρια είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Η Ελλάδα δεν έχει εναλλακτικές και δεν πρέπει να χάσει τη θετική συγκυρία που δημιουργήθηκε έπειτα από τις συναντήσεις του κ. Σαμαρά.

Κύριος και βασικός φόβος του Πρωθυπουργού αλλά και του οικονομικού επιτελείου είναι το ενδεχόμενο να υπάρξουν ακόμη πιο σοβαρές αναταράξεις σε ισχυρές οικονομίες της Ευρώπης, όπως της Ισπανίας και της Ιταλίας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν αυτομάτως επιπλέον υποχρεώσεις για χρηματοδότηση των δυο χωρών κάτι που για την Ελλάδα θα σημαίνει και το οριστικό τέλος σε οποιαδήποτε συζήτηση για επιμήκυνση και χαλάρωση όρων του μνημονίου. 
real