3.8.12

Παραιτήθηκε ο Κόφι Ανάν. 3 εκατ. Σύροι πολίτες χρειάζονται επειγόντως τρόφιμα


ananΠαραιτήθηκε ο Κόφι Ανάν από την θέση του απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία.

Ο Ανάν δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να ανανεωθεί η θητεία του, η οποία λήγει στις 31 Αυγούστου.

Φανερά απογοητευμένος υποστήριξε ότι η απόφασή του να παραιτηθεί, επηρεάστηκε από τις αλληλοκατηγορίες και τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο Κόφι Ανάν τόνισε ότι δεν έλαβε όλη την υποστήριξη που έπρεπε, αφού υπάρχει διάσταση απόψεων στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας. 


Από την πλευρά του ο Γ.Γ των ΗΕ Μπαν Γκι Μουν εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τις θαρραλέες και αποφασιστικές προσπάθειες που κατέβαλε ο Κόφι Ανάν, αλλά εξέφρασε και τη λύπη του για την απόφασή του να αποχωρήσει.

Στο μεταξύ οι επιθέσεις στο Χαλέπι εντείνονται.

Οι δυνάμεις του Άσαντ βομβαρδίζουν συνοικίες, ενώ οι αντάρτες επιτέθηκαν σε στρατιωτική βάση-κλειδί του καθεστώτος χρησιμοποιώντας άρμα μάχης που πήραν από τον τακτικό στρατό.

Σε μια άλλη εξέλιξη, μεταδόθηκε χθες από αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε εντολή στη CIA και άλλες υπηρεσίες πληροφοριών, να υποστηρίξουν μυστικά τους εξεγερμένους.

Σύμφωνα με στοιχεία των Η.Ε μέχρι στιγμής σκοτώθηκαν 18 χιλιάδες άνθρωποι.

Στο Χαλέπι χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει την πόλη, ενώ όσοι παρέμειναν βρίσκονται παγιδευμένοι σε πεδία μάχης.

Αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα και νερό, ενώ νοσοκομεία και κλινικές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τους τεράστιους αριθμούς των τραυματιών.


3 εκατομμύρια πολίτες χρειάζονται επειγόντως τρόφιμα δηλώνουν τα Η.Ε.
Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού του ΟΗΕ κάνει λίγο για περαιτέρω «επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης» στην Συρία και ανακοίνωσε ότι στέλνει προμήθειες σε τρόφιμα για 30 χιλιάδες ανθρώπους.

Επίσης ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας εκτίμησε ότι τρία εκατ. Σύροι θα χρειαστούν βοήθεια σε τρόφιμα τους επόμενους 12 μήνες, αφού η σύγκρουση έχει εκμηδενίσει τη συγκομιδή των γεωργικών και των κτηνοτροφικών προϊόντων.

Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λίον Πανέτα συναντήθηκε με τον βασιλιά Αμπντάλα Β' της Ιορδανίας και εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την άφιξη όλο και μεγαλύτερων αριθμών Σύρων προσφύγων.
http://www.astra.com.cy