9.10.11

STRATFOR: "Η Τουρκία χάνει στην κρίση και θα αντιδράσει εν θερμώ"

Image
Κίνδυνο "θερμής" εξέλιξης διαβλέπει πλέον καθαρά στην κρίση της Ανατολικής Μεσογείου το αμερικανικό ίδρυμα στρατηγικών αναλύσεων STRATFOR το οποίο αιτιολογεί το συμπέρασμά του υποστηρίζοντας κάτι το απόλυτα λογικό: Η Τουρκία βρίσκεται σε αδιέξοδο (“Η Άγκυρα έβαλε το πήχη πολύ ψηλότερα απ΄ όσο τις επιτρέπουν οι δυνάμεις της για να τον περάσει”) και επειδή δεν πρόκειται να καταφέρει την ανάσχεση των γεωτρήσεων και το "κλείδωμα" του κοιτάσματος που θα αλλάξει την ιστορική πορεία της Κύπρου, θα θελήσει να "πάρει το αίμα της πίσω" με μία νίκη στο πεδίο της μάχης.

Ελπίζοντας ότι έτσι θα μπει ξανά στο παιχνίδι ή ότι στην χειρότερη περίπτωση θα έχει να επιδείξει μία στρατιωτική επικράτηση η οποία θα επανακαθορίσει σύνορα και έλεγχο.

Μάλιστα ενισχύουν την άποψή τους αναφέροντας ότι¨έχει χαθεί για την Τουρκία το κίνητρο του να μην προβαίνει σε τυχοδιωκτικές ενέργειες λόγω προοπτικής εισόδου στην Ε.Ε.! “Κανένα κεφάλαιο για τις ενταξιακές διεργασίες της Τουρκίας δεν έχει ανοίξει από τον Ιούλιο του 2010”, επισημαίνουν οι αναλυτές και προσθέτουν ότι η Τουρκία ήδη έχει κάνει γνωστό ότι θα παγώσει όλες τις επαφές της με την ΕΕ,μόλις αναλάβει τη προεδρία η Κύπρος το 2012. Αυτή η πραγματικότητα μπορεί να οδηγήσει την Άγκυρα σε τυχοδιωκτικές κινήσεις στην Μεσόγειο.

Σε ότι αφορά την στάση των ΗΠΑ, αυτή είναι πλέον «ουδέτερη» επισημαίνει το STRATFOR και η Άγκυρα είναι άκρως δυσαρεστημένη από αυτό, ειδικά στο θέμα των γεωτρήσεων.

Η Άγκυρα λέει ότι θα ξεκινήσει δικές της έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αλλά πρέπει να βρει κι έναν ισχυρό ξένο εταίρο, ο οποίος όμως δεν έρχεται. Οι ΗΠΑ έχουν λάβει θέση υπέρ της ισραηλινής επιλογής, οι Γάλλοι είναι αντίπαλη δύναμη, η Ρωσία είναι ανταγωνιστής και αντίπαλος της Τουρκίας»

Όπως αναφέρει το STRATFOR, η Τουρκία επέλεξε μια σκληρή ρητορική ειδικά εναντίον του Ισραήλ,φαίνεται όμως ότι δεν μπορεί να την υποστηρίξει με πράξεις,τουλάχιστον προς το παρόν. “Αν η Άγκυρα δεν κατορθώσει να σταματήσει τις γεωτρήσεις στη Κύπρο θα φανεί για άλλη μια φορά αναποτελεσματική. Και είναι απίθανο να τις σταματήσει, Άρα θα επιδιώξει να επικρατήσει σε άλλο μέτωπο”.

Στον «ασθενή κρίκο», λόγω νυν κυβέρνησης και οικονομικής αναταραχής, λέμε εμείς…

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr