4.10.11

Ο Κούρδος Διοικητής του PKK Bahoz Erdal: «αυτοί μιλάνε για σχέδιο Ταμίλ, εμείς για μοντέλο Βιετνάμ»

Ένας από τους διοικητές του PKK που κατάγεται από το Δυτικό Κουρδιστάν (υπό συριακή κατοχή) Bahoz Erdal, έδωσε συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα «Yeni Ozgur Politika" (Νέα Ελεύθερη Πολιτική)

YÖP: «Ενώ το κουρδικό ζήτημα ήταν κοντά σε λύση, λένε ότι έχετε υπονομεύσει τη διαδικασία με αυτό που συνέβη στη Σιλβάν στην περιοχή του Ντιγιαρμπακίρ. Είναι αλήθεια;»
- Είναι σαφές ότι το τουρκικό κράτος και το ΑΚΡ προσπάθησαν να δείξουν ότι είμαστε υπεύθυνοι για το ξεκίνημα αυτής της σύγκρουσης.
Για να καταλάβετε πραγματικά ποιος θέλει την ειρήνη και ποιος θέλει τον πόλεμο, ποιός δείχνει ότι κάνει προσπάθειες για την ειρήνη και ποιος κάνει σχέδια για κατοχή, δεν πρέπει να εξεταστεί κάθε περίπτωση ξεχωριστά, αλλά να εξεταστεί το σύνολο. Ας συνοψίσω σε συντομία
Το ΑΚΡ αναλαμβάνοντας την εξουσία το 2002, υπενθύμισε την φράση που χρησιμοποίησε ο Ερντογάν στη Ρωσία σχετικά με το κουρδικό ζήτημα; «άν δεν το σκεφτόμαστε, δεν υπάρχει κουρδικό ζήτημα».
Τον Αύγουστο του 2005 κηρύξαμε κατάπαυση του πυρός: ως απάντηση πάρθηκαν διάφορες αποφάσεις μεταξύ άλλων η απομόνωση του ηγέτη μας και η καθιέρωση των έξι ειδικών ταξιαρχιών, κηρύζοντας πόλεμο.
Τον Οκτώβριο του 2006, θέσαμε μια νέα κατάπαυση του πυρός, αλλά η απομόνωση του ηγέτη μας δεν τελείωσε. Ταυτόχρονα, διεξήγαγαν στρατιωτικές επιχειρήσεις σε όλο το Βόρειο Κουρδιστάν (τουρκοκρατούμενο τμήμα), ιδίως στις περιοχές του Μποτάν το 2007.
Στις αρχές του 2008, με επιχειρήσεις στην περιοχή της Ζαπ έδειξαν για άλλη μια φορά ότι ήθελαν να επιλύσουν αυτό το πρόβλημα με τη βία.
Το 2009, αμέσως μετά τις τοπικές εκλογές στις 13 Απριλίου, για άλλη μια φορά κάναμε τα πάντα για να φέρουμε την ειρήνη, αλλά μόλις μία ημέρα αργότερα, έλαβαν χώρα οι επιχειρήσεις κατά του KCK: χιλιάδες Κούρδοι πολιτικοί και εκλεγμένοι αξιωματούχοι συλλήφθηκαν.
Από το 2010 μέχρι τις εκλογές του 2011, επιδείχνοντας ένα ορατό σήμα θυσίας δηλώσαμε την κατάπαυση του πυρός: σε απάντηση σε αυτό, η κυβέρνηση προέβηκε σε 1.000 συλλήψεις. Επιπλέον, σε αυτή την περίοδο, δεκάδες γυναίκες, παιδιά και άμαχοι έπεσαν ως μάρτυρες.
Η τουρκική κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στη Μέση Ανατολή έντεινε τις στρατιωτικές επιθέσεις. Για παράδειγμα, ενώ οι αντάρτες μας ανακοίνωναν την κατάπαυση του πυρός, υπήρξαν επτά μάρτυρες στην Amanos, 3 στο Bazarcix, 6 στο Μπινγκόλ, 7 στο Pülümür και 10 στο Uludere.
Για άλλη μια φορά, παρ 'όλα τα εμπόδια και καταπιέσεις, η κυβέρνηση του ΑΚΡ άσκησε πιέσεις στο λαό μας, πριν και μετά τις εκλογές.
Αυτή η υπενθύμιση δείχνει ότι τα τελευταία 9 χρόνια, ο ηγέτης μας και το κίνημά μας επιχείρησαν να λυθεί αυτό το πρόβλημα με πολιτικά μέσα και έδωσαν αρκετές ευκαιρίες στο ΑΚΡ. Με δεδομένη αυτή την επιθυμία μας, διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον μας. Στο φινάλε, παρ 'όλες τις θυσίες και την υπομονή του λαού μας και των ανταρτών μας, δεν υπάρχει πια άλλη ανοχή.
Όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι η πολιτική που ακολουθεί ο Ερντογάν δεν είναι η μέθοδος που θα οδηγήσει σε λύση. Μεταξύ Εργκενεκόν και Ερντογάν δεν υπάρχει καμία διαφορά όσον αφορά το κουρδικό ζήτημα. Όσο η πολιτική της Εργκενεκόν συνεχιστεί, εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας.

YÖP: Οι συνεχείς επιθέσεις του τουρκικού στρατού μπορούν να μετατραπούν σε μια κατοχή του νότου. Πιστεύετε ότι μπορούν να πάρουν αυτό το ρίσκο;
- Είναι σαφές ότι υιοθέτησαν μια πολιτική εισβολής: η απόφαση αυτή έχει διπλωματικές και πολιτικές πτυχές, αλλά όχι και μόνο, υπάρχει και η σφαγή του πληθυσμού.
Πρέπει να αναδιοργανώσουν την ηγεσία του στρατού, να αναδιοργανώσουν το στρατό που αποτελείται από 50.000 στρατιώτες, να αυξάνουν τον αριθμό των αστυνομικών και των όπλων τους, να εξοπλίσουν τις ένοπλες δυνάμεις και να αναπτύσσουν ειδικές τεχνικές (όλα αυτά αντιπροσωπεύουν μια επένδυση ενός δισεκατομμυρίου δολάρια). Όλα αυτά αφορά τη στρατιωτική πτυχή του σχεδίου.
Ήθελαν να το θέσουν σε εφαρμογή σταδιακά από τις αρχές του έτους. Πραγματοποιήθηκαν επιδρομές στο λαό, οι δυνάμεις αντίστασης που βρίσκονται στα νότια του Κουρδιστάν, θα συνεχιστούν να βομβαρδίζονται, θα οργανωθούν συνωμοσίες κατά των ηγετών μας. Παράλληλα με όλα αυτά θα οργανωθεί η χειραγώγηση της πληροφόρησης και ψυχολογικό πόλεμο στην κοινή γνώμη.
Γι 'αυτό το λόγο μιλάμε για το μοντέλο Ταμίλ της Σρι Λάνκα.
Βρισκόμαστε όσο ποτέ πριν πιο κοντά στην ειρήνη η σε έναν πόλεμο μεγάλης εμβέλειας, τόσο στο Βορά όσο και στο Νότο. Προηγουμένως είχαν σκεφτεί ότι θα είχαν αποτελέσματα από την επίθεση στο Νότιο Κουρδιστάν, ωστόσο, κάθε φορά υπέστησαν αποτυχία. Η επιχείρηση στην περιοχή της Ζαπ είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτής της επίθεσης, αλλά μπορούν να προσπαθήσουν και πάλι, εφόσον το επιθυμούν.

YÖP: Όταν βλέπουμε το μέγεθος του τουρκικού στρατού τόσο σε αριθμό στρατιωτών, όσο και σε τεχνική η εμπειρία, ποιο είναι το επίπεδο ετοιμότητας της κουρδικής αντίστασης;
- Οι δυνάμεις μας έχουν την ικανότητα να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε επίθεση. Όπως το βλέπουμε στην πράξη, τα στρατεύματά μας διαθέτουν ηθικό σθένος, θάρρος, κίνητρο και πνεύμα θυσίας. Οι δυνάμεις μας έχουν την εμπειρία των 28 ετών πολέμου! Ενώ οι συνεργοί του ΑΚΡ συνεχίζουν να συζητήσουν το μοντέλο Ταμίλ της Σρι Λάνκα, εμείς συγκεντρωθήκαμε στο μοντέλο του Βιετνάμ και την κουρδική εμπειρία. Οι δυνάμεις των ανταρτών μας δημιουργούν το κουρδικό μοντέλο. Κατά τη διάρκεια αυτής της τρέχουσας διαδικασίας, θα καταλάβουν πολύ καλά ότι το Κουρδιστάν δεν είναι η Σρι Λάνκα και ότι οι αντάρτες του PKK δεν είναι οι Τίγρεις Ταμίλ.

YÖP: Στην τελευταία επίθεση αναφέρατε απώλεια μόνο τριών ανταρτών, αλλά ο τουρκικός στρατός μίλησε για 200. Κατά τη γνώμη σας είναι μια απλή προπαγάνδα ή είναι μέσο για να ικανοποιηθεί η κοινή γνώμη;
- Είναι ο ίδιος ο Ερντογάν που ανέλαβε τη λειτουργία του νέου σχεδίου πολέμου. Έδειξε ότι ο ίδιος είναι το Γενικό Επιτελείο και ότι αναλαμβάνει πλήρως όλη την ευθύνη. Οι τελευταίες επιθέσεις εναντίον του MSA (σοσιαλιστικό αραβικό κίνημα) είναι οι πρώτες πράξεις του Ερντογάν.
Ανεβαίνοντας τον αριθμό των ανταρτών που σκοτώθηκαν σε 200, δείχνουν καταρχήν ότι δεν έχουν άλλη πρόθεση από το να σκοτώνουν. Ωστόσο, το κίνημα για την απελευθέρωση του Κουρδιστάν δεν επιδεικνύει τον αριθμό των στρατιωτών που σκοτώθηκαν, αντίθετα, προσπαθεί να σταματήσει τους φόνους και να θεσπίσει μια ανθρώπινη ύπαρξη, ελεύθερη. Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, υπερβάλλοντας τις απώλειές μας, δείχνει ότι έχει τηι βούληση να εξαφανήσει τους Κούρδους. Ωστόσο, ξέρουν πολύ καλά ότι τα στοιχεία που μεταδίδουν για τις απώλειές μας είναι ψέματα.
Δεν κρύβουμε καμία απώλεια από το λαό μας και το κοινό. Δεν το βρίσκουμε ηθικό. Πρόσφατα έπεσαν ως μάρτυρες 7 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 3 παιδιά, 1 μωρό και μια έγκυο γυναίκα κατά τη διάρκεια ενός βομβαρδισμού.
Ενώ η τουρκική κυβέρνηση πραγματοποιεί αυτές τις σφαγές στο φως της ημέρας και σε δημόσια θέα, δεν είχαν το σθένος να ζητήσουν συγνώμη. Αυτή είναι η χαρακτηριστική έλλειψη αρετής που ταιριάζει τέλεια στην νοοτροπία τους.

YÖP: Οι Κούρδοι διοικητές θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για τις διαδηλώσεις και τα αντίποινα που ξεκίνησαν μετά τις εκλογές. Σύμφωνα με την κατάσταση στη Συρία και με βάση τη σύσταση της κουρδικής αντίστασης, πώς αξιολογήσετε τη σχέση με το κουρδικό κίνημα και την κουρδική αντίσταση;
- Στην Τουρκία, τα μέσα επικοινωνίας θεωρούνται ως τμήμα του πολέμου. Οι συγγραφείς, ορίσμενα άτομα που θεωρούν τον εαυτό ως διανοούμενους βρίσκονται στον αγώνα δρόμου σε αυτό το ψυχολογικό πόλεμο. Εκείνοι που λένε ότι είναι υπέρ της δημοκρατίας και του φιλελευθερισμού έχουν αποικιακή νοοτροπία και παραμένουν σταθεροί στις απόψεις τους. Σύμφωνα με αυτούς, η κυβέρνηση μπορεί να διενεργεί επιχειρήσεις, μπορεί να διαιρέσει την αντίσταση, μπορεί να συλλάβει χιλιάδες ανθρώπους, μπορεί να σκοτώσει ηλικιωμένους και παιδιά, όλα αυτά φαίνονται φυσιολογικά γι 'αυτούς. Δικαιολογούν αυτή τη καταστολή και την αποικιοκρατική νοοτροπία μέσω της βίας. Όμως όταν υπάρχει λίγη αλληλεγγύη έναντι της κυβέρνησης του τρόμου, επιτίθενται, λέγοντας ότι «οι τρομοκράτες δεν θέλουν την ειρήνη, τρέφονται με αίμα». Θεωρούν ότι οι στόχοι της δημοκρατίας και του φιλελευθερισμού έχουν επιτευχτεί.
Μιά μας κατηγορούν ότι είμαστε πράκτορες του Ισραήλ, μιά πράκτορες των Ηνωμένων Πολιτειών, μιά πράκτορες της Συρίας και κάποιες φορές πράκτορες του Ιράν. Στην πραγματικότητα, με τόσους πολλούς ψευδούς ισχυρισμούς, που δεν είναι συμβατοί μεταξύ τους, περιφρονούν τη συνείδηση και τη νοημοσύνη της τουρκικής κοινωνίας και παίζουν με το μέλλον τους.
Γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ότι το κίνημά μας, από το παλαιότερο έως το νεότερο μέλος, από τον μεγαλύτερο ως τον νεότερο, είναι ένα σώμα, κάτω από την καθοδήγηση του ΑΠΟ (APO, ψευδώνυμο για Αμπντουλάχ Οτσαλάν) .

Πηγή: ANF
Μεταφράστηκε από Azadnews.

Πηγή: Le Post/infognomon politics