13.10.11

EFENPRESS: Θλιβερό αντίτιμο το ξεπούλημα ενός ηρωϊκού ηγέτη τους...


Υποψηφιότητα της Σερβίας για ένταξη στην Ε.Ε εισηγήθηκε η Κομισιόν

«Πράσινο» φως για την υποψηφιότητα ένταξης της Σερβίας στους κόλπους της Ε.Ε έλαβε σήμερα το Βελιγράδι, με τον όρο όμως να βρεθεί λύση στο ζήτημα του Κοσόβου προκειμένου να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ο επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Βελιγράδι Βένσαν Ντέζερ επέδωσε σήμερα στο σέρβο πρωθυπουργό Μίρκο Τσβέτκοβιτς τη θετική γνωμοδότηση της Κομισιόν για τη σερβική υποψηφιότητα.

Ωστόσο στην απόφαση της Κομισιόν τίθεται ως απαραίτητος όρος η "εξομάλυνση των σχέσεων με την Πρίστινα" για να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Με ικανοποίηση υποδέχθηκε η πολιτική ηγεσία της Σερβίας την ευρωπαϊκή απόφαση. Ο πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς δήλωσε υπερήφανος διότι "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτίμησε ως μεγάλη επιτυχία τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν ειδικότερα στους ευαίσθητους τομείς, όπως ο δικαστικός, η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και η πάταξη της διαφθοράς", ενώ όσον αφορά στον όρο της Κομισιόν είπε πως τον αντιμετωπίζει ως σύσταση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρωθυπουργός Μίρκο Τσβέτκοβιτς, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως επιβράβευση για την πορεία των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Η οριστική απόφαση για την υποψηφιότητα της Σερβίας θα ληφθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και αναμένεται στις 9 Δεκεμβρίου.
enet.gr