24.10.11

EFENPRESS: Οι ΗΠΑ, μετά τη Λιβύη,βάζουν στο στόχαστρο τώρα τη Συρία!


Ανακάλεσαν τον Αμερικανό πρεσβευτή στη Δαμασκό οι ΗΠΑ
 Λόγω της έλλειψης ασφάλειας.
Η Ουάσιγκτον δεν σκοπεύει να απελάσει τον πρεσβευτή της Συρίας.


Οι ΗΠΑ δεν έχουν προς το παρόν σχέδια να απελάσουν τον πρεσβευτή της Συρίας στην Ουάσιγκτον αφού ανακάλεσαν τον Αμερικανό πρεσβευτή στη Δαμασκό, δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, Αμερικανός αξιωματούχος.
Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση Ομπάμα θα υποχρεώσει τον Σύρο πρεσβευτή Ιμάντ Μούσταφα να εγκαταλείψει τις ΗΠΑ, ένας Αμερικανός αξιωματούχος απάντησε: «Όχι αυτή τη στιγμή».
Νωρίτερα σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ανακοινώσει πως αποσύρει τον πρεσβευτή του στη Συρία, τον Ρόμπερτ Φορντ, εξαιτίας απειλών κατά της προσωπικής ασφάλειάς του.
«Ο πρεσβευτής Ρόμπερτ Φορντ επέστρεψε στην Ουάσιγκτον ως αποτέλεσμα αξιόπιστων απειλών κατά της προσωπικής ασφάλειάς του στη Συρία»,
δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ. «Αυτή τη στιγμή, δεν μπορούμε να πούμε πότε θα επιστρέψει στη Συρία. Θα εξαρτηθεί από την εκτίμησή μας όσον αφορά την εξώθηση» σε βία κατά του πρεσβευτή «εκ μέρους του καθεστώτος και την κατάσταστη της ασφάλειας επιτόπου».

Στη διάρκεια των επτά μηνών που διαρκούν οι διαμαρτυρίες κατά της κυβέρνησης του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ- Άσαντ, ο Φορντ συνομίλησε με την αντιπολίτευση και κατήγγειλε τον Άσαντ στο Facebook. Την ώρα που η κυβέρνηση ξεκινούσε μια αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων, ο Φορντ αψήφησε την απαγόρευση στις μετακινήσεις μέσα στη χώρα που είχε επιβληθεί στους δυτικούς διπλωμάτες και μετέβη σε εστίες έντασης όπου και συναντήθηκε με αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.
Τον περασμένο μήνα, φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές έριξαν πέτρες, κομμάτια μπετόν και ντομάτες εναντίον του Φορντ και συνεργατών του ενώ επιτέθηκαν στα αυτοκίνητά τους με σιδερένιες ράβδους κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο πρεσβευτής σε μια προσωπικότητα της αντιπολίτευσης στη Δαμασκό.
Δυτικοί διπλωμάτες είπαν πως ο Φορντ αναχώρησε από τη Συρία το Σάββατο.
Ο Τόνερ υπογράμμισε πως η απόφαση να αποσυρθεί ο Φορντ ελήφθη για την ασφάλειά του.
«Ελπίζουμε ότι το συριακό καθεστώς θα τερματίσει την εκστρατεία εξώθησης σε βιαιότητες κατά του πρεσβευτή Φορντ», δήλωσε ο Αμερικανός εκπρόσωπος.
Ο Φορντ είχε φτάσει στη Δαμασκό τον Ιανουάριο και ήταν ο πρώτος Αμερικανός πρεσβευτής στη Συρία εδώ και πέντε χρόνια.
Στο μεταξύ, από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έγινε γνωστό πως τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στη Χομς, όπου οι στρατιωτικές δυνάμεις σφυροκοπούν με βαριά πολυβόλα τις συνοικίες της πόλης αυτής στην κεντρική Συρία.
Η Γαλλία δεν εξετάζει το ενδεχόμενο απόσυρσης διπλωματών
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, δήλωσε ότι η Γαλλία δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει τους διπλωμάτες της από τη Συρία, την ώρα που οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αποσύρουν τον πρεσβευτή τους στη Δαμασκό εξαιτίας «αξιόπιστων απειλών για την προσωπική του ασφάλεια».
«Έχουμε λάβει προληπτικά μέτρα για να διασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή ασφάλεια των διπλωματών μας και προς το παρόν δεν εξετάζουμε το ενδεχόμενο να τους αποσύρουμε από τη Δαμασκό», δήλωσε ο Ζιπέ σε συνέντευξη Τύπου από τη Μπορντό.
Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Δαμασκό Ρόμπερτ Φορντ, που έχει επικρίνει σφοδρά το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ για τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, έφυγε από τη Συρία «για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα» εξαιτίας «αξιόπιστων απειλών για την προσωπική του ασφάλεια», όπως δήλωσε νωρίτερα σήμερα εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Καταγγέλλουμε αυτές τις απειλές και είμαστε αλληλέγγυοι προς τις ΗΠΑ, διότι και οι δύο μαχόμαστε ενάντια στη βίαιη, βάρβαρη καταστολή», πρόσθεσε ο Ζιπέ.
Ο Γάλλος υπουργός εξέφρασε επίσης την απογοήτευσή του που «για μία ακόμη φορά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κατάφερε να συμφωνήσει σε μία απόφαση που θα αναγκάσει το καθεστώς να σταματήσει αυτή τη βίαιη καταστολή και να στραφεί στο διάλογο».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ